TRW to już sam siebie podrabia
Printable View
TRW to już sam siebie podrabia
Dużo tych stron więc zapytam. Czy ktoś z Was wymieniał tylko tuleje zamiast całego wahacza? U mnie na prawym ta sama historia co na lewym - zerwana tylna tuleja. I widzę, że Meyle ma je w swojej ofercie, Olkusz też. Ostatnio brałem od Jasia i zrobiłem zbyt mało tysięcy by móc się wypowiedzieć chociaż nie podważam trwałości. Ale ostatnio dużo wydatków w Alfe i szukam pewnych oszczędności. I z tego co mi Jasio79 pisał mam chyba podróbę bo numer OEM jest naniesiony inną metodą niż odlew. Więc czy jest w ogóle sens iść w takie półśrodki?
W jaki sposób zerwała się tylna tuleja górnego wahacza? To już na pewno cały wahacz na śmietnik.
A wyglądało to tak:
https://www.youtube.com/watch?v=-c1g...XUbTPWzU7tEy2Y
Sworzeń całkiem sztywny i niewybity. Teraz mając go w ręku nie czuć jego nadmiernego zużycia ale pamiętam, że montując regenerowany wahacz dało się zauważyć znaczną różnicę.
Ja wymieniałem same tuleje. Sworzeń wytrzymuję bez problemu dwa razy tyle co tuleje
U mnie febi ładnie śmiga. 130 euro z wysyła z Niemiec za 2 wachacze
Sent from my iPhone using Tapatalk
Witam Panów, poratujcie proszę. Dziś zauważyłem że mam ułamany mały element zawieszenia, jakby mały sworzeń odchodzący od lewego górnego wahacza. Jest zamocowany do otworu który widać po prawej stronie zdjęcia. Ten element jest tylko z lewej strony. Ktoś wie jak to się nazywa? Co to za cholerstwo? Głupia sprawa ale czy jego wymiana jest konieczna już teraz? Jak to wpływa na bezpieczeństwo? Niestety potrzebuje auta i dopiero w weekend mogę podjechać do mechanika...
A masz ksenony?
Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka
Pytam bo tam znajduje się czujnik od poziomowania lamp ksenonowych.
Dziękuję kolego. Mam ksenony i rzeczywiście ostatnio zaczęły wyżej świecić. Wszystko jasne.
Hehe, to teraz pójdę trochę po bandzie. Zakładał ktoś Master Sport'y? :D Cena śmieszna..
Pytam pół żartem pół serio, bo kiedyś założyłem cały komplet wielowahacza MS do AUDI A6Q C5 i 20 kkm wytrzymał spokojnie, a ile potem to nie wiem, bo sprzedałem auto. A auto do najlżejszych nie należało, jakoś 1820 kg miał w papierach.
To jak, odważył się już ktoś?
:)
Aha, i jeszcze jedna rzecz: gdzieniegdzie w aukcjach podają coś takiego jak zbieżność stożka 1:6 lub 1:10. Jak to się to definiuje? Czy to jest parametr, który opisuje, czy sworzeń jest gruby czy cienki? Jeżeli tak, to który jest cieńki, poliftowy?
Panowie ostatnio wymieniałem dwa górne wahacze meyle HD i przez dwa dni było super elegancko...po dwóch dniach na nie równościach zaczęło ostro stukać jak z karabinu. Pomyślałem że tym razem dla równowagi prawy dolny się wysypał bo lewy dół jest nowy,pojechałem na SKP ale okazało się że wszystko jest ok. Łączników stablizatora nie idzie sprawdzić bo są mocno spięte ale podejrzenie poszło właśnie na nie. Możliwe że po założeniu nowych wahaczy wysłużone łączniki stablizatora wyzioneły całkowicie ducha w dwa dni ?
Pozdrawiam.
Wiecie może jakie oznaczenia mają oryginalne wahacze górne? Kto je produkuje?
Tu masz foto oryginalnego z lewej strony. Z miesiąc temu wysyłałem do kolegi Jasia. https://www.forum.alfaholicy.org/ima...019/06/138.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...019/06/139.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...019/06/140.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...019/06/141.jpg
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Dziękuje bardzo, ale chyba to wersja przedliftowa. Ma ktoś informacje o poliftach?
Tak 2006 rok.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Po lifcie sworzeń ma mniejszą średnicę.
Tzn gruby u Ciebie pasował? Nie masz czasem zamontowanych żeliwnych zwrotnic? Były stalowe wkładki w gnieździe sworznia?
Porównywałem w sklepie oba i właśnie ten co zamontowałem gołym okiem widać że jest cieńszy dlatego się zdziwiłem że ludzie do po lifta polecają meyle z grubym sworzniem. Spr. również po numerze org. i wszystko by się zgadzało, poprzednio mechanik założył mi z grubym sworzniem i momentalnie mi się sworzeń wyrobił bo nie był dobrze osadzony w Gnieździe zwrotnicy.
Z tego co się orientuje to polifty nigdy nie miały tzw. dużego brembo chyba że wersja TI a z kolei wersja TI nigdy nie miała zawiasu z polifta,co za tym idzie polift ma cienki sworzeń chyba że jest wersją TI .
Tak na chłopski rozum. Jeśli jest inaczej to mnie poprawcie.
Jest to bzdura. Sam mam drugiego polifta(pierwszego mi rozwalili) i oba mają duże brembo. Duże brembo miało Ti lub 2.4 lub 3.2. Cienki sworzeń powinny miec wszystkie poifty choć zdarzyły mi się 2 przypadki że w polifcie był wahacz/zwrotnica przedliftowa i zamówiony wahacz nie pasował.... I żeby nie było za ciekawie nie bylo to duże brembo na zasadzie ktoś sobie podmienił. Dalej tematu nie zgłębiałem
Podziękował Panowie za odpowiedź. Kompletuje graty do swapu na duże brembo a ostatnio byłem zmuszony kupić dwa górne wahacze i chciałbym żeby już zostały bym za chwile znów nie musiał kupować następnych, biorąc pod uwagę że mam przedlifta. Reasumując,zwrotnice muszę mieć z przedlifta,koniec,kropka inaczej moje nowe wahacze mogę sobie wsadzić w buty?!
Pozdrawiam.
Tak musisz zorganizować sobie zwrotnice z przedlifta innaczej górne wahacze bedziesz musiał też wymienić przy swapie
Panowie pytanie. Czy tuleje wachacza górnego powinny się obracać tzn. złapałem kluczem francuskim tuleje i kręci się dookoła?
Czyli jak montuje się wachacz to nie ma różnicy w jakiej pozycji się go dokręca bo tuleje i tak kręcą się dookoła?
Oryginalny nie. Wahacz robiony przeze mnie ma znaczenie bo daje inne tuleje
Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka
Ja pytam o zakupiony wachacz w sklepie, nie regenerowany. Kupujesz wachacz, np. TRW czy inny obojętne i czy w takim wachaczu tuleje się obracają dookoła?
W wahacz TRW nie ma to znaczenia. Jakie tuleje maja inni producenci nie wypowiadam się bo nie znam wszystkich
Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka
Jasio79 nie rozumiem co piszesz. Pytam tylko czy tuleje kręcą się dookoła w nowych wachaczach? Co to ma za znaczenie jakiej firmy? Wyjąłem swój wachacz i tuleja kręci się dookoła tak jak pisałem dlatego pytam jak jest w nowych? Moim zdaniem nie powinny się kręcić, a jeżeli tak to zakładanie wachacza w pozycji 0 nie będzie miało znaczenia.