Coś jest na rzeczy z tymi filtrami. Mi na razie raz trafił się taki przypadek. W znajomego AR 159 pękła jedna z uszczelek po ok 3 tyś. km od wymiany. Założony był Mann.
Printable View
jaka jest różnica między specyfikacjami C2 i C3 czy obie nadają się do DPF
ACEA C2 - Stabilny, utrzymujący właściwości olej odpowiedni dla katalizatorów w pojazdach z DPF i TWC w silnikach samochodów osobowych o wysokich charakterystykach pracy, oraz silnikach wysokoprężnych lekkich samochodów ciężarowych, a także w silnikach benzynowych, wymagających olejów o średnich wartościach SAPS (mid SAPS) które mogą stosować oleje o niskim stopniu tarcia i niskiej lepkości o HTHS wyższym, niż 2,9MPa.s. Oleje te zwiększają żywotność DPF i TWC, oraz zapewniają korzyści wynikające z ekonomicznego spalania.
Ostrzeżenie: oleje te mogą być nieodpowiednie dla niektórych typów silników. W razie wątpliwości należy sprawdzić instrukcję, lub poradnik właściciela.
ACEA C3 - Stabilny, utrzymujący właściwości olej odpowiedni dla katalizatorów w pojazdach z DPF i TWC w silnikach samochodów osobowych o wysokich charakterystykach pracy, oraz silnikach wysokoprężnych lekkich samochodów ciężarowych, a także w silnikach benzynowych. wymagających olejów o średnich wartościach SAPS (mid SAPS) i HTHS wyższym, niż 3,5MPa.s. Oleje te przedłużają żywotność DPF i TWC.
Ostrzeżenie: oleje te mogą być nieodpowiednie dla niektórych typów silników. W razie wątpliwości należy sprawdzić instrukcję, lub poradnik właściciela.
Witam Panowie !
Szybkie pytanko do siedzących w temacie .
Posiadam świeżo nabytą Lancie Delte 2.0 JTD Z dpf
Instrukcja pisze o seleni wr 5W30 pure energy C2 a ja chciałbym jednak wlać Valvoline-a lecz olej który mi pasuje ma klasę C 3 , czy nie ma tu większego problemu czy jednak unikać?
Jestem świeży w autach z dpf-em więc proszę o wyrozumiałość:)
Chciałbym zakupić
http://allegro.pl/valvoline-synpower...629203639.html
to bardzo dobry olej a klasa c3 będzie równie dobra a nawet lepsza dla twojego dpf-a
159 1.9JTDm 8v
LIQUI MOLY TOP TEC 4200 5W30
Wszystko Ok i naprawde wśród tych które oglądałem do kupna cicha praca myśle że poniekąd to zasługa oleju, a podpowie ktoś jaki rozsądny przebieg można robić na takim oleju.