-
Sprawdzę i u siebie. Dzięki
---------- Post added at 23:03 ---------- Previous post was at 23:02 ----------
Gdzie i jak odłączyłeś pompę ABS, domyślam się że wyjąłeś przekaźnik przy AKU lub bezpiecznik?
-
najnormalniej odłączyłem dużo wtyczkę ze sterownika ABS-u (pod zbiorniczkiem od płynu hamulcowego) auto schodzi z obrotów wtedy normalnie zarówno w czasie jazdy jak i na postoju... Prędkościomierz również wtedy nie działa...
Zobacz jak zachowa się twoje auto.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cały czas myślę że to wina pompy...
Proponuję może żeby każdy "falowiec" sprawdził numer pompy, bo może problem występuję z konkretnym rodzaju i poprostu wywala błędy pomiędzy M1.5.5 a daną pompą
bo jak wiemy dotyczy to aut 97-01 może tylko wtedy owa pompa była montowana, podobnie jak było ze sterownikiem do poduszek który łapał niekasowalny błąd z powodu niskiego napięcia z aku... po wymianie na nowszy zamiennik o obsłudze tej samej ilości poduszek problem znikał na zawsze...
P.S będę wymieniał pompę bo i tak jest uszkodzona... tylko zastanawiam się czy mogę zmienić na jakąś inną (oczywiście bez ESP)...?
Tu proszę was o odpowiedź...? Co będzie z ABS-em jak wstawię inną pompę... (czy będzie działał, czy kontrolki zgasną)
Bo po przestudiowaniu dwóch długich wątków na temat "falowania" nikt nie podjoł się wymiany pompy ABS a to przecież ona odpowiada za błędny sygnał do prędkościomierza i przez nią "obcinacie kabelek"
Dodam że moje "falowanie" wystąpiło na krótko przed wysypaniem się pompy...
-
ziulek z kabelkiem masz jak najbardziej racje, tylko zastanawia mnie czy to faktycznie pompa się uszkadza czy moze ktorys z czujnikow ABS, ja bym szedł w kierunku czujnikow ABS, ale nie zmienia to faktu ze dzis ofdlacze pompe ABS i zobacze czy to pomoglo. Dziwie się że nikt nie odłączył pompy ABS :) , ale myślę że zamiast odłączać wtyczkę pod zbiorniczkiem płynu hamulcowego, można po prostu wyjąć przekaźnik.*
-
Ja odłączyłem zupełnie przypadkiem, po czym zapomniałem jej zapiąć i tak jeździłem...
-
o masz :) ja dziś napiszę o efektach wieczorem
-
Powiedzcie mi jeszcze po za tym ABS-em do którego tak się uczepiłem... co by dała wymiana całego ECU (nad przepustnicą) NA NOWY, nigdy nie adaptowany pod żadne auto (Virgin State)...?
Jak myślicie co przyniesie wymiana ECU...?
Z tego co wiem to drogi element więc zapytam czy jest ktoś na forum kto wymieniał...?
-
Tak to wina pompy, odłączyłem i PIERWSZY RAZ NIE MAM FALOWANIA!!!
ziulek61 za to piwo będzie mało, ale jaja, a cała Polska się z tym męczy :) SZOK
teraz na nowo uczę się jeździć bez falowania
Jest tylko jedno małe ale, po rozpięciu wtyczki od ABS nie działa prędkościomierz i kilometry się nie naliczają. Ściągając wtyczkę zauważyłem że styki są białe takie jakby zaśniedziałe, może to tu leży pies. Spróbuje poczyścić styki, jeśli to nie pomoże to szykuje się wymiana sterownika ABS, bo podobno samo sterownik można gdzieś po szrotach dostać.
ziulek61 gdybym miał Cię pod ręką to bym Cię uściskał ze szczęścia chłopie, spadłeś jak z nieba
-
motofan odłanczałeś wtyczkie ze sterownika ABS tą z która jest pod zbiorniczkiem płynu hamulcowego wpięta w sterownik ABSu??
-
Odpiąłem wtyczkę 10 minut temu, jazda próbna i ... nic się nie dzieje z obrotami. Ładnie, problem rozwiązany, a bynajmniej znaleziona przyczyna.
Ktoś wcześniej wspominał już o czujnikach abs w tej sprawie i wogóle abs'ie.
Przez przypadek został znaleziony winowajca (ABS) ponad 150 stron wypocin w zawartych w dwóch tematach.
Skomplikowana będzie wymiana sterownika abs'u?
A tak jeszcze nawiązując do czujników abs - który czujnik (przy którym kole) rejestruje prędkość kół?
-
idąc dalej, po 2001 byly montowane inne pompy?
a w 147, 166 też są inne?