-
U mnie nic nie było widać, wyglądały jak funkiel nówki.
Teraz z kumplem otwieraliśmy 1,5 BX z Alfy Sprint Sud i tam to było od razu widać zatarte tuleje - schodek widoczny gołym okiem i bardzo łatwo wyczuwalny palcem.
Za to tłoki były lekko poprzycierane na "listkach" - tych płaszczyznach o 90 stopni od sworznia
Ciekawe czemu tłok Ci się zatarł?
-
No to weź się zapakuj w auto i wpadaj po te tłoki:P Chyba że Ci je pocztą prześlę, zatarć zero, owalizacji Ci nie podam;) Póki co są nawet spasowane z tulejami, tzn. wiem który do której tulei:)
-
Poczta też dobra, bo na paliwo budżet mam cienki :D
Możesz je oznaczyć, jak ja moje, na boku korb są wybite delikatnie kreski, to się na wszelki wypadek nie pogubi :)
Maicher, obstawiam lokalne przegrzanie, pewnie miał najciaśniejsze spasowanie z tuleją i film olejowy zerwało przy pałowaniu :P
-
Popatrzcie dobrze na korbowód - na dole powinna być oznaczona cyfra od 1 do 4, taka sama jest oznaczona ciut poniżej na otwieranej części korby w którą wchodzi panewka.
Tłoki są znaczone na korbach przed montażem fabrycznym :)
Zdaje się można części silnika oznaczać ołówkiem, to nie powinno się łatwo zmazać.
-
Rzmudzior, ale nadal interesują Cię też tuleje?? Jeśli tak to muszę najpierw ogarnąć kogoś kto mi je wyjmie, jak same tłoki to mogę wysłać w następny weekend bo one są już na wierzchu z korbami.
-
Pewnie wezmę same tłoki i wałek :P Z tulejami bym miał za dużo zachodu z pomiarem, a tłoki nawet jajowate można owalizować, z 6 dobrych tłoków i 7 korb na pewno 4 zestawy będą niezłe. Odezwij się na gg wieczorem ewentualnie.
-
Chłopacy napiszę tutaj,może ktoś pomoże?:confused:potrzebny ssący wałek rozrządu do 1.8 8V.jak by co to tutaj,albo na priv.
-
Wałki pojawiają się na allegro. Mogą być od 2.0 - są te same.
Koło zamachowe po odelżeniu - ok 3,5 kg lżejsze :)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/07/85.jpg
14072012587
-
maicher, Ty będziesz nią na zlocie?? Ciekaw jestem jak to się będzie wkręcać:)
-
Byłem nią na zlocie KARPia :) ale jeszcze przed remontem silnika nr 2. Robiła furorę :)
Mam przeczucie, że będzie fajnie. Silnik dobrze reagował na gaz, ale jakby trochę za wolno szedł na obroty i długo zostawał na obrotach - na pewno po części to wina skopanego remontu, a po części ciężkiego układu wału korbowego TS-a. Myślę, że przy i tak ciężkim wale możne śmiało pozbyć się paru kg z koła zamachowego, tym bardziej że to dość tania modyfikacja.
Co do zlotu - rodzina mi się powiększa i w tym roku nici ze zlotu Alfaholików.
Ale z pewnością gdzieś się nią wybierzemy w Polskę - może Błażejewko 2013, jeśli się odbędzie :) ? Może zlot Alfaholików 2013?