-
1 załącznik(i)
Test szczelności zaworu, wczoraj już nie dałam rady.
Warunki – samochód nie jeździł, rozgrzewany na jałowym, do temp. 80st. A potem to już nie wiem, jaka była. Ze względu na padający intensywnie śnieg – test robiłam w garażu.
Załącznik 47072
Tak longFT jest wysokie. W jeździe nie widzę różnicy. Tyle, że teraz jak ten EVAP działa to korekta zwiększa się na niskich rpm, w jeździe miejskiej, a było odwrotnie. Do tego czas wtrysku się nie zmienił, a chyba powinien przy takiej korekcie długo terminowej, tak mi się wydaje, ale może sprawdzę dokładnie czas wtrysku. Ten EVAP – czyli albo falowanie na luzie, albo duża korekta?
Mieszanka homogeniczna/uwarstwiona – nie pamiętam dokładnie, chyba jałowy – nie powinna być tak na jałowym. Ale też nie pamiętam jaka powinna być, muszę sprawdzić. Ale EVAP się zaktywował. Muszę sprawdzić to, będę wracać to sprawdzę czy da się nagrywać w jeździe i zrobię jałowy + wykresy sond na 1400-1500 – dzisiaj są idealne warunki. Chcę zobaczycz wykresy.
Błąd p0402 – chyba jednorazowy, przynajmniej na razie. Wcześniej nie było żadnych błędów – bo bym załączyła zrzut. Skasowałam błąd – dzisiaj sprawdzałam nie powrócił. Ale musiał wczoraj powstać, wcześniej nie było – za dużo na 2000 rpm jeździłam, chyba, bo jak patrzę na logi z alfadiaga, to trochę na tych 2000 rpm przebyłam. Ale, że ten błąd często towarzyszy błędom mieszanki, to mnie już ustawił w pionie, na chwilę.
Lmbda corr factor – na B2 == 0, pomyliło mi się.
-
Ok jestem po wymianie katalizatorów , auto nie do poznania , wszystko na + .Testy zrobię jak pogoda będzie lepsza.
-
Mam podmieniać sondy lambda?
Już trochę mam dość tych różnych lambda corr factor. To mi nie daje spokoju.
-
1 załącznik(i)
Wykresy sond pos-cat przy 1000 – 1500 rpm, b5, miasto, ale jest trochę na tempomacie.
Załącznik 47092
Są takie jak przy 4000 rpm (?) Oczekiwałam czegoś innego.
Coś pochrzaniłam z tym logiem alfaOBD – musiał być jednak w jeździe, musiałam zaznaczyć odświeżanie nieświadomie. Na jałowym uwarstwiona, potem zmienia, powyżej iluś rpm (ilu nie wiem), ale kiedy odświeża – nie mam pojęcia. Dobiło dzisiejsze, dzisiaj było nisko, to cały czas uwarstwiona chyba.
Coś nie tak w alfaOBD - z tym loop lambda pre-cat - zwłaszcza, cały czas jest open loop, poza tym tych pre-cat nie mierzy wcale V==0. Po integratorze lambda widać, kiedy jest w open loop pre-cat. Dziwne.
W ogóle nie powinnam analizować, tak jestem gapowata, że aż wstyd.
Wkleiło mi jako nowy post, znowu się zagapiłam, przepraszam.
-
- program AlfaOBD jest programem "pomocniczym".
- autor programu ma w domu AR 159 i dla tego modelu program czyta wszystkie parametry , i czyta je dobrze.
- inne modele są traktowane inaczej.
- jak z forum zgłosił sie jeden kolega to i Mito zostało zrobione tak na 95 %.
- kolega euroscan był tym beta-testerem dla AR 147 TS to i tutaj program działa na 90 %.
- jak mi wiadomo nikt się nie zgłosił z Jullettą , GT ani żadnym JTS, to za karę nie macie w tym programie odczytu sondy szerokopasmowej , trybu Loop i kilku innych parametrów.
- autor nie ma całej floty róznych wersji aut do testów.
- co nie znaczy że nie mozna sie dalej zgłosic na beta testera, licencja murowana chyba że autor nie przyjmuje juz nowych beta testerów.
- dla chętnych link do strony autora
--
http://www.alfaobd.com/index.html
- Sondy Post-Cat.
- log jest słabo czytelny, za duzo parametrów zostało logowanych, czas pomiaru parametru miedzy pomiarami wynosi prawie 2 sekundy.
- w tym czasie przebieg może sie zmienić dowolnie.
- logujemy tylko to co może być potrzebne, w tym przypadku np. RPM, spark ADV, inj time, lambda 1 post-cat, lambda 2 post-cat.
- no może jeszcze DTV, FRA.
-
- Test szczelności zaworu
- nie widzę w tym teście pewnych zależności, obroty skaczą do góry bez dławienia silnika.
- jak był uszkodzony zawór EVAP to wykres był bardziej czytelny.
- na wykresie widać dwa maksyma, oraz dwa piki obrotów z poziomu 850 do 900 obr/min.
- miedzy pikami czas wynosi około 160 sekund, czyli tyle ile potrzeba na wstrząśnięcie pojemnikiem i ponowne "psikanie".
- nie wiem czy ten przyrost obrotów jest adekwatny do problemu nieszczelnego zaworu dwukomorowego.
--
http://img543.imageshack.us/img543/928/zawor.th.jpg
--
-
1 załącznik(i)
Na razie może skoncentruje się na tych sondach, żeby może je scharakteryzować, żebyś je ocenił.
Po kolei wszystko - do tej korekty longFT będzie trzeba wrócić, no do tego zaworu może. Bo już nie wiem z tym testem na szczelność - co robić.
Sondy post_cat alfadiag, miasto, b5. z tempomatem, 1100, 1200, 1400, 2000, 3000 rpm,
Za krótko może tempomat, ale miasto.
Z temp. spalin tylko jeden - bo laptop się rozładowywał, ten laptop to prawdziwy dramat,
Będę kontynuować w teście OBD, na dłuższych odcinkach.
Na jałowym temp. spalin jest wyraźnie niższa niż przed EVAP - o ponad 100 st, ale jeden log, chyba to wymaga potwierdzenia.
Może jako wstępne na razie.
Poproszę o sugestie może jakieś.
AlfaOBD dzisiaj nie zrobiłam, może jutro dla porównania.
Logi:
Załącznik 47168
-
1 załącznik(i)
- logi z sond post-cat pokazują że ewidentnie bank 1 i bank 2 róznią sie dynamika spalania mieszanki, skład mieszanki jest dla tych banków podobny.
- może to być problem sond pre-cat (to słynne corr == 0) , nie wydaje się aby takie problemy powodowały wtryskiwacze.
-
1 załącznik(i)
Ok. Nie ma rady - czas na wymianę sondy pre-cat i rozstrzygnięcie kwestii lambda corr == 0 na bank2.
We wtorek podmienimy sondę pre-cat bank 2 na nową, zobaczymy, co z tego wyniknie.
Loop_lambda:
Załącznik 47318
-
- no i nareszcie się dowiemy który to bank 2, cylindry 2,3 , czy raczej cylindry 1.4.
- z logów wychodzi ze Close Loop ząłącza się przy obrotach 1300 , a wyłącza przy obrotach 1050.
- czas pomiaru w alfadiagu jest od 150 msek do 400 msek przy logowaniu tego samego parametru,
- w tym czasie obroty rosną lub maleją o około 200 obr.
- i taki może być bład pomiaru ale ten parametr nie jest newralgiczny dla ECU.
- a tak wyglada sonda pre-cat w GT JTS.
--
http://img528.imageshack.us/img528/7...3001257.th.jpg
--
-
3 załącznik(i)
– Zastanawia mnie jednak, co na to powie gad – GT. Po reakcji na sprawny EVAP – należy oczekiwać wszystkiego.
- nic, zobaczymy, coś się chyba wyjaśni.
Logi dokumentacyjne, przed wymianą lambda precat, w takiej kolejności czasowej, mimo, że czasy tradycyjnie pochrzanione:
– zgodnie z sugestią kolegi Euroscana i Twojej – mniej parametrów – OBD, ale czy nadal nie za dużo, nie wiem.
– pierwszy log - 3000, 2000.
– sondy pre-cat z temp. spalin i inj_time - alfadiag
– drugi log 2x – 4000, ale nie dało rady 10 minut jednym ciągiem, bo dobra droga się niestety kończyła + trochę powrotu.
– Zrzut z kodów błędów, a właściwie ich braku – po zakończeniu jazdy, tzn. jak się laptopy rozładowały.
Załącznik 47616
Ustabilizowała trochę parametry FT.
-----------------------
Test spalin z piątku:
Załącznik 47736
------------------------
Sondy lambda precat i postcat razem - bank1, 2:
Załącznik 47769