Witam cena raczej dobra jak za 1 L ? http://allegro.pl/olej-przekladniowy...070981103.html Czy możliwe że są jakieś podróbki ?
Printable View
Witam cena raczej dobra jak za 1 L ? http://allegro.pl/olej-przekladniowy...070981103.html Czy możliwe że są jakieś podróbki ?
Witam. Przeczytałem wszytskie 37 stron i ile powiedzcie mi krótko jaki zalać olej. Chodzi mi o klasę lepkości. 75W80 czy 75W85?
Duża część osób leje fusha 75w80 a inni tutelle 75W85...Więc co lać? Co jest zalecane przez Alfę/Fiata?
Właśnie takie same wnioski miałem, lecz wolałem się upewnić.:) Łożyska odpukać cisza, więc wymiana przedłuży ich żywotność;)
Dzisiaj wymieniłem olej w skrzyni wlałemTutela CAR MATRYX 75w85
Zleciało ok 2,2 L wlałem 2.4L więc w skrzyni powinno być ~ 2.6 L. Po krótkiej jeździe jestem zadowolony 2 i 3 wchodzą lżej dam znać po dłuższych testach. 130 zł dużo nie jest a dusza spokojna :)
Cześć!
Czy orientuje się ktoś gdzie można dostać korek wlewowy do M32 lub komplet korków do tej skrzyni?
Mówisz kolego nie będzie za dużo ?
Wysłane z mojego SM-A710F przy użyciu Tapatalka
A żeby podsumować. Jest tutaj fachowiec, który w oparciu o swoje doświadczenie jest mi w stanie jednoznacznie udzielić odpowiedzi na 2 pytania?
1. Skrzynka F40 - jaki jest najlepszy dostępny na rynku olej?
2. Chyba najgorsze pytanie. Jaka jest optymalna ilość do zalania po spuszczeniu starego oleju?
Każdy podaje inne wartości. Mam już taki mętlik, że głowa mała. A na dodatek, żeby tego było mało to Opel podaje oficjalnie inną ilość a Alfa też inną. A niby ta sama skrzynia. Skąd aż tyle rozbieżności? Usystematyzujmy to wreszcie żeby było wiadomo jaki konkretnie olej i w jakiej ilości jest najlepszą możliwą opcją do zastosowania.
W przypadku tej skrzyni temat nie jest rozbudowany, jak i użytkownicy bardzo rzadko narzekali na problemy z tą przekładnią. Nie wiem ile zaleca AR, a ile Opel, ale trzymałbym się tej wyższej wartości ;)
Olej to może być Tutela czy Fuchs, sam jeżdżę na Penrite i na pewno gorzej niż na Tuteli nie jest. Wyregulowałem mechanizm przy wybieraku oraz nasmarowałem linki i to przyniosło największą poprawę w jakości obsługi przekładni.
Jak w przypadku każdego oleju, najważniejsze aby odpowiednio często wymieniać olej. Opowieści o tym, że w skrzyniach manualnych nie wymienia się oleju to bzdury.