Nie za dobrze to wygląda - raczej auto mało zadbane.
A dziury w tapicerce w bagażniku to pozostałości po seryjnym subie.
Printable View
Nie za dobrze to wygląda - raczej auto mało zadbane.
A dziury w tapicerce w bagażniku to pozostałości po seryjnym subie.
seryjnym przy nagłośnieniu Bose :) mam podobną dziurę bo mój sub Bose leży sobie spokojnie od lat w schowku gospodarczym, kiedyś wróci na swoje miejsce
jak zdecyduję się rozstać z GT
brak spinki w drzwiach - eee to drobiazg, jakiś niedbaluch pożałował 2zł na zamiennik i tyle
sklejka - mówisz o podłodze bagażnika którą trzeba podnieść aby dostać się do koła zapasowego? w starszych GT były sztywniejsze, w nowszych
zapadają się - może ktoś sobie usztywnił? inna sprawa że osłona pasa tylnego jest połamana
uszczelka drzwi - jeśli spada to raczej słabo, używana nie kosztuje wiele, nowa - ponad 800zł
- - - Updated - - -
tylna szyba boczna rok starsza - zdarza się fabrycznie, brali z półki z magazynu do wyczerpania puli z poprzednim rocznikiem
(co nie wyklucza wymiany oczywiście w wyniku wypadku)
hak w GT - koszmarnie to wygląda
srebrna antena - jak wyżej...
trochę bzdur w opisie - "Podgrzewana przednia szyba" - chyba nadmuchem :D , "Poduszki boczne tylne" + "Poduszka powietrzna chroniąca kolana" - chyba jaśki z pierzem wpakował :D
"Nagłośnienie bosse" - typowy analfabeta, Bose nie "bosse" to raz, dwa - brakuje subwoofera o czym już napisano wcześniej
szyba kierowcy jest na 99% rozprogramowana (chyba że ktoś ją opuscił tyle do zdjęcia w co wątpię)
brak ksenonów, grzania skór...
nie chciałoby mi się tego nawet oglądać
Dziękuję Panowie za odzew.
Uszczelka sama w sobie nie jest problemem - zastanawia mnie wypadkowa przeszłość tej GT. W dodatku drzwi ciężko się otwierają i zamykają, to daje do myślenia. Niestety nie mam miernika lakieru, dlatego można tylko pogdybać.
Dodam jeszcze, apropo subwoofera, że radio nie chciało grać, ale pierwszy raz siedziałem w GT, także może czegoś nie wiem. Poza tym po złapaniu za przycisk opuszczania szyb słychać było dźwięk (piknięcie), a szyby nie drgnęły (jakaś blokada?).
Szyba domyka się, nie wiem czemu na zdjęciu jest opuszczona.
Dopóki nie kupię miernika odpuszczę sobie tę Alfę i obejrzę inne, co by móc porównywać.
szyba w GT opuszcza się jak otwierasz drzwi o kilka mm, jak zamykasz podnosi o kilka mm
rozprogramowana szyba opuszcza się o dobre 3cm
drzwi w GT są dość ciężkie, przy większym przebiegu może dojść do nieznacznego wyrobienia zawiasów co po stronie zamka oznacza
inną pozycję względem rygla na słupku B - regulacja rygla jest bardzo prosta, odkręca się torxy i przesuwa rygiel do odpowiedniej pozycji
szyby mogą się nie opuszczać jeśli drzwi są otwarte
generalnie - odpuść sobie takie auto bo jeśli już na pierwszy rzut oka widać problemy i niedbałosci to głębiej może być gorzej...
niektóre rzeczy wyjaśniłem ale nie po to aby bronić egzemplarz tylko abyś wiedział co w trawie piszczy :cool:
Co do Ostrzeszowa są tam 3 alfy do tej z czerwonym wnętrzem i drugiej czarnej po zmierzeniu powłoki lakierniczej nawet nie prosiłem o kluczyki..... Jedyna w dobrym stanie blacharki jest ta trzecia najdroższa. Ma malowany cały bok i jeden błotnik, natomiast jest bez szpachli i wygląda, że tylko obcierki były pomalowane. Natomiast ma duży odprysk lakieru na błotniku + osłony błotnika nie przylegają i w nadkolach jest syf. Pali ładnie, jest moc. Po odpalaniu pojawia się jakiś błąd dotyczący grzania silnika? Sprzedający twierdzi, ze wystarczy wymienić świece. W czasie jazdy bardzo ciężko wchodzi 3 bieg, wnętrze trochę zaniedbane - sprawia wrażenie większego przebiegu. Według mnie przesadzili z ceną za taki stan ( ciekawa tapicerka i liczą, że ktoś to kupi nie patrząc na pozostałe mankamenty). Ja generalnie szukam gtv ale, że nic ciekawego się nie pojawia więc skupiłem się na gt. Obejrzałem we Wrocławiu i okolicach 8 gt więc jak ktoś z was ma jakieś pytania to piszcie może już to auto oglądałem i oszczędzi wam to niepotrzebnej jazdy. Jak na razie najlepszy stan to alfa z silnikiem jts ( niestety patrząc po opiniach nie należy dotykać jts czy się może mylę?) natomiast wygląda, że większość jej koni zamiast ciągnąć pasie się na łące, a zawieszenie niemiłosiernie skrzypi + wszystkie tarcze do wymiany..... + błotnik pomalowany....
Moim zdaniem do alfy GT to nie ma sensu nawet jechać z miernikiem. Większość tych aut w Polsce jednak miało jakąś historię wypadkową i nawet nie ma co się łudzić, że w średniej cenie jak za ten model dostanie się ideał.
Niestety - nie.
Jeżeli chcecie dostać niemalowany egzemplarz to szukajcie w tych z górnej półki cenowej (ale może to być jazda po całej Polsce).
Najważniejsze w GT, które kupuje się ze znacznym przebiegiem w cenie ok 15.000PLN jest:
-stan silnika
-stan osprzętu (wtryski, turbina)
-stan sprzęgła z kołem dwumasowym
-sprawdzenie konstrukcji auta (czy podłoga nie została naruszona)
-sprawdzenie stanu progów (po kilku latach i kilku nieudanych próbach podnoszenia przez mechaników- lubią próchnieć)
-sprawdzenie elektroniki (czy wszystko w kabinie działa tak jak należy)
-czy nie ma zacieków na podsufitce (jeśli ma, trzeba sprawdzić co się tam dzieje i jak najszybciej to ogarnąć)
-stan zawieszenia (najlepsze są faktury na naprawy, ale pojechanie na szarpaki też powie wszystko)
Jeżeli każdy z tych elementów będzie na plus to w cenie 15.000PLN jest to dobra oferta.
Witam !
Mam zamiar kupić swoją pierwszą alfę w życiu generalnie padło na model GT 1.9 JTD . Cały problem polega na tym że jestem niemalże zielony z zakresu mechaniki samochodowej więc i o Alfach niewiele wiem .
Tutaj pojawia się moja prośba tudzież pytanie. Na co mam zwracać uwagę przy kupnie czego się obawiać i generalnie jakie są tak ogólnie wady i zalety tego wozu. Wiem żę pewnie temat gdzieś był ale chciałbym żeby to było przetłumaczone jak dla "Przedszkolaka" .
Dodam że mam dwa autka na oku w razie czego mogę zarzucić linkiem z otomoto
Zmieniam swoje GyTy na duże, wolne, rodzinne kombi:) Cena 33.5k, zainteresowanych zapraszam to mojego tematu i PW.
Wysłane z mojego m1 note przy użyciu Tapatalka
Uff. Miała być gtv, jest Gt ( 8 samochód, który obejrzałem i w dodatku blisko domu). Zdjęcia i opis mnie nie przekonywały,rozmowa z właścicielem też. Jak pojechałem w końcu obejrzeć, to w porównaniu z tym co widziałem do tej pory, to egzemplarz prawie idealny.
Wiecie może gdzie idzie dostać podkładkę pod tablicę na przód samochodu? Czy tez jedyna opcją jest wygięcie tablicy i przymocowanie na śruby?
Jezeli jeszcze potrzebujesz to mam tak owa z 147 podejrzewam ze bedzie pasowala.
Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka
jak już kupisz to namawiam na polakierowanie > Załącznik 228631
Chyba nie będę musiał lakierować. Mam czarna alfę :)
Jak ktoś planuje zakup GT, to zapraszam na priv, na wakacje będzie wystawiana.
Na zdjęcia jeszcze przyjdzie czas. zwłaszcza, że muszę mieć 10 postów żeby wrzucić zdjęcia :) teraz muszę poogarniać kilka tematów elektrycznych dotyczących wyposażenia i klimy :). Czyli poszukuje elektryka we Wrocławiu.
Witam Koledzy. Jako, że moja 156 kończy powoli żywot (320 tys. km przebiegu), przymierzam się do zakupu GT. I w tym miejscu mile widziane wasze rady. Po pierwsze, jakie są typowe usterki w GT, na co zwrócić uwagę przy zakupie. Po drugie, czy to są podobne awarie jak w 156? I teraz kwestia silnika. Chcę kupić standardowo 1.9 JTD, 150 KM. Czy technologicznie, to są prawie te same silniki co w 156? No i jeszcze porównanie, czy czuć w dynamice jazdy te 50 koni więcej jak się przesiądę z mojej 156 do GT? Aha i na koniec ostatnia sprawa. A może lepiej dołożyć i kupić 159? :cool:
Po pierwsze wszystko wałkowane milion razy.
Po drugie Gt to 156-tka z wnętrzem 147-ki, i ładniejsze blachy.
Po trzecie 50 KM odczujesz jak najbardziej.
I punkt ostatni, żonę forum też ma ci wybrać? czy sam zdecydujesz? ;)
Dziękuje, żonę wybrałem już sam i to znakomicie. A forum raczej właśnie po to jest aby pytać i dzielić się opiniami :)
Dygresja dotycząca wyboru żony dotyczyła pytania jaki samochód masz kupić.
Na resztę pytań przecież odpowiedziałem.
Pozdrawiam :)
A może lepiej jeszcze trochę dołożyć i kupić Brerę? ;)
GT i 159 to zupełnie inne auta - zarówno pod względem konstrukcyjnym jak i praktycznym. Dziwię się, że tyle osób wybiera pomiędzy GT a 159.
159 jest autem konstrukcyjnie nowszym, ma dodatkową parę drzwi, ma trwalsze zawieszenie.
Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co dla Ciebie jest istotne, i które auto bardziej chciałbyś mieć.
A za naprawdę fajną GT musiałbyś dać podobne pieniądze jak za 159. No właśnie, jaki masz budżet?
Budżet to 15-18 tys. Ja rozumiem, że GT i 159 to zupełnie różne samochody. Ilość miejsca z tyłu i ilość drzwi nie ma dla mnie większego znaczenia, bo rzadko wożę pasażerów. Bardziej miałem na myśli trwałość silnika i podzespołów oraz wrażenia z jazdy.
Proponuje kupić 159, GT i tak za dużo już jeździ po drogach:D. A skoro masz żonę to może i dzieci, a przy dzieciach GT raczej jako drugie auto. Kup sobie 159 SW i będziesz zadowolony.
- - - Updated - - -
Trwałość silnika - legendarna, trwałość zawieszenia też - ale w innym znaczeniu:mad: Co do reszty wiele zależy od egzemplarza, za tą kasę możesz kupić ładną sztukę w JTD
Zarówno GT jak i 159 mają kilka słabszych punktów, ale na pewno 159 jest autem solidniejszym - chociażby to z czego Alfy słyną, czyli trwałość zawieszenia, w 159 jest już z tym wyraźnie lepiej.
Wrażenia z jazdy? 159 jest cięższa, ale ma naprawdę bardzo dobre właściwości jezdne. Uważam, że w GT jest troszeczkę gorzej pod tym względem - no chyba, że GT byłoby z Q2, to wtedy różnica się zaciera.
Co do mechaniki, elektryki, to w GT jest podobnie jak w 156, plus obrywające się talerzyki tylnych amortyzatorów i często pogięte progi od nieumiejętnego podnoszenia auta.
Dzięki wszystkim za opinie. Jeszcze do sierpnia mam czas na zastanowienie się. Pewnie wszystko będzie zależne od tego, czy trafię jakiś dobry egzemplarz któregoś z tych modeli :)
Panowie, 8 000 zł. Myślicie, że warto?
Załącznik 229123Załącznik 229124Załącznik 229125Załącznik 229126Załącznik 229127
Zależy...
Za mało danych podałeś o aucie + wstępnej ocenie szkody.
Zderza maska blotnik intercooler puszka filtra powietrza lampa nadkole bez malowania 3-4 tysiace co widac na zdjeciu. Nie wiesz jak zawieszenie i próg.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Witam wszystkich!
Co myślicie o tym ogłoszeniu?
Czy ktoś z was mieszka niedaleko Warszawy i mógłby przejechać się ze mną zobaczyć te dwa egzemplarze?
Numer ogłoszenia na otomoto: 6012712945
6012601373
Koledzy, znacie może ten egzemplarz? Zastanawiam się nad zamianą swojej 156 (2.4 jtd 175) raczej ze względu na swoje widzimisie i "kiedy będzie czas na coupé" jak nie teraz? Zastanawiam się czy nie będzie to na zasadzie "zamienił stryjek siekierkę na kijek".
http://www.carserwis.pl/samochody-uz...romeo_gt_33233
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6yOFy5.html
Ktos wie cos na temat tej alfy lub mieszka blisko i moglby obadac? Z gory dzieki
- - - Updated - - -
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6yOFy5.html
Ktos wie cos na temat tej alfy lub mieszka blisko i moglby obadac? Z gory dzieki
Dlaczego na zagranicznych stronach z samochodami za Alfę GT bezwypadkową trzeba dać od 20 tyś wzwyż ( mówię tu głównie o prywatnych sprzedawcach), a na polskich aukcjach można kupić taką oto perełkę za nieco ponad 8 tyś. oraz co się zmieniło po liftingu ?
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#3ed494ffbf
"Nie wiem, ale się domyślam" :-)
Wysłane z mojego Nexus 6P przy użyciu Tapatalka
Zależy gdzie zagranicą. Ale uogólniając jest tak, bo polskie perełki nie przeszły by przeglądu w Niemczech, Austrii czy Szwajcarii. Pewnie 90% forumowych cacek by nie przeszło. Używane samochody w Polsce, zwłaszcza starsze są w zdecydowanej większości przypadków w kiepskim stanie technicznym.
Jeżdżą i pojeżdżą jeszcze trochę, widać to po trupach na ulicy, ale fakt bycia w stanie jezdnym nie świadczy o dobrej kondycji technicznej. To właśnie przekłada się na cenę. To i lata wystawiania przez komisantów i prywatnych wraków jako perełki przez co nikt nie zapłaci dużo za stary zadbany samochód bo wie, że ma ogromne szanse wdepnąć na minę.
Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
W Polsce jak chcesz kupić GT w dobrym stanie to też musisz dać koło 20 tysięcy.
W CH GT 3.2 kosztuje okolice 15000 CHF więc 60000 na nasze. JTS ciut poniżej 10000 (~38 tysięcy PLN). Diesle są stosunkowo tanie, da się kupić za odpowiednik 20-30 tysięcy złotych zależnie od przebiegu. Rzecz jasna mówimy o wozach na rynek wewnętrzny czyli sprawnych, z przeglądem i tak dalej. Co ciekawe, GT jest raczej tańsze niż 147.
W Niemczech jest pewnie trochę taniej, ale nie znam tak tamtego rynku. W Polsce za 20000 można rozglądać się za 170 konnym Q2. ALE jak postawi się zadbaną Alfę z Polski obok zadbanej Alfy z Helwetii to widać na pierwszy rzut oka różnicę. To są pokolenia różnicy w podejściu do własności, kultury technicznej i tak dalej.
Raczej różnica polega na tym że tam są niskie podatki, wolny rynek (myślę o Szwajcarii) i ludzie mogą się bogacić a tutaj państwo okrada cie 80% zarobków. Tam ich stać by sobie od tak auto pod 2/3 latach odmalować czy zmienić kolor - tutaj nikt o czymś takim nie myśli. Polacy też by chcieli mieć i dbać - ale tak to już jest w naszym k* dołku że dymają nas wszyscy - z wschodu z zachodu i nasi właśni (choć pewnie 90% to agentura) politycy. W takich stanach nowa Mx5 to 25 tys dolarów, nowa giulia 37 tys dolarów - a oni tam zarabiają rocznie ok 50k-60k (policjant) 90k-110k(Java Developer).
My to jesteśmy 110 ale lat za murzynami którzy żyją teraz na socjalu pod dunkierką.