Nie czepiaj się. Ja też tam za studenciaka pracowałem :D
Printable View
Miesiąc temu płaciłem ok 280zł sztuka, aktualnie są po 350-370zł. Jak kupowałem swoje to za niewiele więcej niż obecna cena HP2 bo 390zł był Hankook i*cept evo. Ci którzy przespali zakup opon mogą sobie pluć w brodę bo za aktualną cenę Dębicy mogli mieć miesiąc temu opony o klasę wyżej ;)
Dwa tygodnie temu też jeszcze tyle płaciłem.
Dziś dalsza część doznań :D Było sucho, pozwoliłem sobie ostrzej po mieście pojeździć i jest dobrze. W trasie przy wyższych prędkościach rzeczywiście trochę szumią, ale auto dobrze się prowadzi, nie czuję pływania. A przejechałem już aż ponad 400 km! :cool:
magil to już prawie się polowa starła tego czegoś .....
A tak poważnie to czy mogą się wypowiedzieć inni którzy kupili opony budzetowe inne niż debica, szczególnie nowe modele nie testowane jeszcze w sieci. Ktoś tu pisał ze kupił imperiale, może się wypowie?
Śniegu jeszcze nie ma, mrozu, to wiecie co są warte te opinie o nowych modelach opon....
Moim zdaniem najwięcej, na śniegu to nawet nadlewka daje rade, ważne jest zachowanie na morym/suchym.
Na śniegu większość opon z dobrym bieżnikiem sobie poradzi , natomiast inaczej jest na błocie pośniegowym, na mokrej nawierzchni, na ubitym śniegu
Miałem kiedyś Firestone który kompletnie nie dawał rady w śniegu. Oczywiście kupiony nowy, a nie używany.
Jak ktoś jeszcze nie kupił zimowek to w linku dobra oferta na 205/55
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6577655820
Ale tu gościa poniosło :
http://allegro.pl/4x-debica-frigo-hp...554974807.html
:blink::blink::blink::blink:
Przecież masz napisane, że cena promocyjna :D widocznie to nie oznacza, że niższa ;)
Aż napisałem im maila z pytaniem o tą cenę i dostałem następującą odpowiedź:
"nie jest to pomyłka, produkt nie jest dostępny a cena została podniesiona do "ceny zaporowej"."
Jeżeli chodzi o opony budżetowe to zakupiłem Kormorany Snow Pro takie jak w tej aukcji: http://allegro.pl/4x-opony-zimowe-ko...494672738.html. Ja płaciłem po 210 zł za sztukę u kumpla. Zrobiłem narazie 1500 km przez 2 tygodnie i jestem mega zadowolony. Przy 180 km/ha na autostradzie jedzie tak samo jak na letnich Michelinach. Na mokrym hamuję bez nerwów i ładnie odprowadza wodę. Jeżeli chodzi o głośność to są minimalne głośniejsze niż letnie ale nie jest to żaden dyskomfort. W służbowym samochodzie mam Barumy i jak dla mnie zimowy kormoran wypada lepiej. Wiadomo, że nie jest Michelin czy Nokian ale za tą kasę spełniają moje wymagania. Ścianki są dość sztywne i nie zauważyłem żeby Alfa gorzej prowadziła się w zakrętach.Jak zrobię kilka km po śniegu to dam znać jak sprawują się w prawdziwą zimę. AAA na opony jest 10 lat gwarancji Michelin jeżeli montujemy w ich serwisie, w przeciwnym wypadku 7.
hmm ciekawe bo w testach gdzie nie zajrzysz to wszędzie je odradzają
Jak jedziesz 180km/h na wprost po autostradzie to różnicy owszem nie będzie pojawi się dopiero wtedy gdy trzeba będzie gwałtownie się zatrzymać lub zmienić kierunek jazdy... niektórzy widzę płyną w swoich "recenzjach" ;]
Plywak ma racje, przy normalnej jeździe to i o nadlewce można powiedzieć ze jest ok. Potestujcie gwałtowne i ostre manewry i np prędkość przy jakiej wystapi aquaplaning. Kormoran w sumie w mieście przy spokojnej jeździe może i da rade ale 159 to jednak miejska nie jest ;)
Jak pisałem zrobiłem narazie 1500 km więc nie testowałem jej w każdych warunkach. Na pewno na mokrym jest bardziej nerwowy przy gwałtownych manewrach ale nie ma tragedii. W tym momencie kupił bym michelin crossclimate ale już za późno. Panowie tak krytykują a jeździli na tych oponach ? Wiem że to opona budżetowa i nie wymagam od niej cudów. A te 180 na autostradzie było w deszczu, może faktycznie przy gwałtownym hamowaniu wpadł bym w poślizg itp. ale takiej sytuacji na szczęście nie miałem. Z minusów dodam jeszcze że zauważyłem większe spalanie, w tych samych warunkach 0,2-0,3 litra więcej. pozd
Żeby nie było to broń boże nie zachwalał bo na innych nie jeździłem i jak tanie to trzeba brać. Masz kasę to bierz coś przynajmniej klasy średniej, ja po prostu wolałem nowe Kormorany niż 5-7 letnie używki lepszej klasy.
Powiem to co już kiedyś pisałem jak ktoś napisał, ze naginał na kormoranie autostradą 200km/h i też było ok. Trzeba się wykazywać kompletnym brakiem wyobraźni aby autem ważącym 1600kg zapierdalać przy takiej pogodzie w deszczu 180km/h na najtańszych zimówkach. Aktualnie mam jeszcze wsadzone Pirelli P Zero Nero GT 235/40R19 i nawet przez myśl by mi to nie przeszło żeby przy tych warunkach tyle sadzić Brerą...
P.S Dzis doszły dystanse do felg wiec jutro tez wsadzam HP2 :D
Kiedyś też myślałem o tych kormoranach ale w testach hamowania wypadaly podobnie do chinoli :)
Jeżdżę od kilku dni na nokianach wr d3 i mogę je polecić. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Opony są ciche, bardzo dobrze hamują i trzymają się drogi. Na pierwszym śniegu i podczas mroźnego deszczu bardzo dobre ruszanie i prowadzenie. Kupione pod koniec października za 350zł/szt w rozmiarze 215/60/16 DOT wrzesień 2016.
U gościa u którego kupiłem Dębice kolejna aukcja juz o 50 zł droższa za 4szt , a więc windują ceny
Ja wczoraj założyłem Dębice i tyle co narazie zauważyłem to glosniejsze od fuldy sportcontrol w tym samym rozmiarze oraz mieksze ale bardziej ze względu na wyższy bieżnik i mieszankę gumy. Mam nadzieję że po dotarciu deko ucichna ;-) oczywiście mowa tu jest i prędkościach autostradowych bo na lokalnych drogach różnica mniejsza.
Ja założyłem dzisiaj rano ,więc za dużo nie napiszę ... na razie
Gdzie teraz najtaniej dostanie się nokiany WR D4 ? Z tego co widzę to sprzedawcy na allegro mają najlepsze ceny - ok 1760 zł za 4 szt 225/50/17. Chyba taniej już nie będzie hmm...?
Ja rok temu za D4 225/50 R17 98V dałem 1960 zł.
Uwaga z Debicami, praktycznie nie do dostania. Czas dostawy wydłużył sie do nawet kilku tygodni, taie mam info od sprzedawców.
Jezdzi ktoś na Nexen Winguard Sport? cena baaardzo przystępna, i rewelacyjne opinie.
Mam opony Pirelli SnowControl Serie 3. Chciałem sprawdzić ile maja lat, ale jakiś dziwny DOT na nich jest, że ciężko rozszyfrować, mianowicie N253. Całość DOT XA BK N253.
ehh, 180 jechałem może kilkaset metrów, jak miałem dwa wolne pasy i tylko w celu sprawdzenia przez chwilę jak reagują opony na takie prędkości opony. Mam świadomość do czego stworzona jest ta opona i uwierz mi nie było to pisane w stylu ,,mam alfę i jestem królem szosy to zapierdalam ile mogę". Napisałem tylko moje odczucia co do opony, teraz zapewne kupił bym inną ale trudno, za późno. Koniec spamu, pozd
Data produkcji opon to liczba występująca po N253, sprawdź jeszcze raz pełny ciąg znaków.
https://www.pirelli.com/tyres/pl-pl/.../tyre-markings
Panowie, testowałem w tamtym roku Nokian wr d4 i z czystym sumieniem mogę polecić. Co prawda w 147 w rozmiarze r16 205/55 ale dały radę w zimie w mieście, jak i podczas wycieczki DW - Zakopane, trasa A4/Zakopianka. Testowana z prędkościami typowo autostradowymi + jazda w śniegu i błocie pośniegowym i ani razu nie czułem sie niepewnie z tą oponą.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
http://ocdn.eu/images/pulscms/OTk7MD...062afdea8.jpeg
To tak odnośnie Nexenów, Nankangów, Linglongów
No, ciekawe zestawienie - dębica frigo - "UWAGA MOGĄ BYĆ NIEBEZPIECZNE" :) dobrze że HP . A nie HP2. Choć... bałbym się frigo.
Jednocześnie:
Achilles
Siedziba: Bekasi, Indonezja
Goodride
Siedziba: Hangzhou, Chiny
Accelera : Indonezja
Maaxis : Cheng Shin Rubber (Chiny) marka Maxxis
Cooper (??? - co ten Cooper - jakiś czarny koń stawki - na poziomie opon UHP! - jak Dunlop, a lepsza niż GY i maaaasa czołówki na mokrym a to najważniejsze )
znalazłem :
Fabryki: USA, Anglia, Meksyk, Chiny
Skąd ten test pochodzi ? bo wg mnie wynika z niego, że niektóre mało poważane marki stają się mocno konkurencyjne. Bardzo mocno. Pamiętajmy, jak kiedyś śmialiśmy się z japońskich wytworów motoryzacyjnych itd., że tylko kopiują itp. Później koreańskich. Ten się śmieje kto się śmieje ostatni. Polska (?) frigo daaaaleko za chińczykami niestety.
A co do nankangów - cywilne nie jeszcze, ale ich semislicki sportowe biją sporo markowych lub są równe (a cena znacznie niższa) co oznacza że w cywilnych jak zechcą zrobią to samo niedługo.
Widać przy NS-2 które miałem, że póki co im się mocno nie chce by były tragiczne na mokrym, a Dębica od dawna już nie jest polska i jej zlokalizowanie w segmencie mocno budżetowym to nie wina Polski, a polityki koncernu GY wiec nigdy nie będą konkurowały z markami premium koncernu.
Ja zamówiłem Laufenn I-Fit. Nie chińczyki, z Korei :D - marka Hankooka. Hankooki mam letnie i są fajne, więc mam nadzieję, że Laufenny tez dadzą radę.
Zimowe Laufeny są produkowane w indonezji ;]