Po czym to widać? Jakbyś mógł w kilku słowach napisać w czym na przykład jest ta różnica, bardzo jestem ciekawy. :D
Printable View
Przed 2000 wlosi robili na odpał bo w 2000 mial byc koniec swiata , wiec im nie zależalo. Od 2000 jak sie okazalo , że ziemia nadal się kreci zaczeli sie przykladac... To jedyne sensowne wytlumaczenie SKOKU jakosciowego MY'00...:sarcastic: Moze od 01 trochę dopracowali szczegóły - w to uwierze , ale 98-00 to pierwsza seria i wcale tragedii nie ma przynajmniej u mnie (99). W 00 zmienili kluczyk na scyzoryk.. Wiem napewno ze po 01 zmienila sie faktura gornego schowka na kokpicie Z twardego plastiku na plastik pokryty taka jakby gumą. .. Wiem co pisze bo żem robił przeszczep u siebie (data na schowku starym 98> nowy>01)... w 00 znika wersja super zdaje sie ( lub w 01 co bardziej prawdo pod) .Od 01 juz doszla chyba pamiec w fotelach i kilka pierdolek. od 02 nieco inne zegary, 03 to juz lift...
Wygląda na to, że w pierwszej serii często ruda żre progi, co nie zdarza się w późniejszych egzemplarzach. Był o tym wątek na forum. To dla mnie jedyna wada mojej, reszta jest ok :).
Potwierdzam, moja 2002 - zero rudej.
Po 2000 też się zmieniła nieco elektronika. 3 sondy lambda się pojawiły. Poza tym w 2000 chyba ecu diagnozowało cewki w V6. Do 2000r na pewno się nie da. Poza tym zmianie podlegały drobne niuansiki kabelkowe. Schematy nieco się różnią. Np wtyczka do sterowania klimą jest inna :)
Zmiany liftowe swoją drogą, o większości z nich wiem, ale bardziej ciekawi mnie, które rzeczy są lepszej jakości w modelach po 2000r. To znaczy co poprawiono. Bo dla przykładu czy 3 sondy zamiast 1 to lepsza jakość? Dodam, że moja alfa jest z 10.2000 przy czym to CF2 czyli końcówka przed pierwszym liftem w ogóle i też bez jakiejkolwiek rdzy.
- - - Updated - - -
o takie rzeczy mi chodzi na przykład....
Wymysł ekologów i spełnienia norm spalin, dla użytkowników tylko koszty przy naprawie a jeśli chodzi o zmiany to lusterka składane i w TS skrzynia 6 biegowa doszła
Moja też została wyprodukowana w październiku 2000r. (chociaż w papierach 2001r jest) i rdzy nie ma nigdzie poza belka pod chłodnica, ciekawi mnie czy wasze Alfy też maja taką przypadłość???
U mnie najbardziej po guziczkach na ICS - w mojej 2.5 wszystkie latały, tzn. były na miejscu, ale jakieś takie rozdygotane i sprawiały wrażenie jakby wisiały w powietrzu. W 3.0 guziczki są ciasno i przyjemnie spasowane, jak naciskasz to dokładnie wiem w którym momencie zadziałał, nie muszę się tego domyślać jak wcześniej :)
No dobra, dzieki za Wasze opinie. Pomogly i raczej bede sie chyba dalej rozgladal. A mam pytanko, o co chodzi jak tyl stoi/nie stoi prosto. Ogladalem alfe w gdansku jak bylem na wakacjach i tylne kola tak jakby byly ku samochodu tzn, cos takiego /---\ te 3 kreski to powiedzmy tylna oska :D Jest to sprawa powiedzmy jednego stabilizatora czy cos grubszego i do roboty sa wahacze? ;>
Edit:
wiadomo, nie az tak krzywe jak na "obrazku" natomiast bylo widac ze troszke te kola ida do srodka samochodu :)
Kąty generalnie są "na minus", trzeba by zmierzyć, na oko zawsze wygląda na lekko rozkraczone :).
To samo u mnie rocznik 1998 składane, podgrzewane lusterka ;) tylko brakuje żeby po zamknięciu centralnego się same zamykały ;)
- - - Updated - - -
Z tym się nie zgodzę że przed 2000r 166 było gorzej spasowana rocznik mojej 98 i jakoś guziczki przy ICS mi nie latają i są ciasno spasowane pokrętła nie są wyrobione bardziej to chyba zależy od tego jak kto się z tym obchodził
Masz manuala, przecież zrobiłem do lusterek. Ale przecież wszyscy nie mogą mieć tego co ja bo by było nudno :P
Chłopaki???? widzieliście tą PROFANACJE??
http://allegro.pl/alfa-166-srebrna-c...499547775.html
Szok! :O
widzialem to, w glowe zachodze na jaki CH komus takie stroboskopy... w rajdzie jechal paryż - dakar czy co? swoja droga polifty z czerwoną skórą wychodzily? a z taką kierownicą?
Nie słyszałem.
Nie. To kiera przedliftowa. Zważywszy że przedliftową kierę trudno dostać więc był bym skłonny powiedzieć że to przeszczep przodu był robiony. Mamy 2,4JTD 150KM w dodatku ze przedliftową multifunkcją i czerwoną skórą.
No ale pewności nie można mieć.
moze i ta alfa pomieszana jakas ale te czerwone skory i tak bym przygarnal :)
Po lifty wychodzily z bezowa, szara i czarna tapicerka i co wazne caly srodek byl w tym kolorze a nie jak w przedliftach pol na pol z czarna. Po drugie oprocz kiery przed liftowej ma obudowe icsa i lewarka zmiany biegow w odcieniu przeedliftowym, polifty mialy bardziej "srebrny". Wiec wg mnie jest to przekladka a koles wykorzystal ze 2003 juz byly polifty.
A polift nie miał tez innego rozmiaru szpilek? w sensie 5x108 miał przedlift a polift nie miał 5x110??
A pozatym jestem prawie pewien ze to jest przeszczep przodu
tez mial 5x108
Oto co mi napisał sprzedający:
Cytat:
jak widac przód jest liftowy , w przeszłosci miała dzwona a co do przekladki , to niemam wiedzy na ten temat
Tak myślałem...
No tak to wygląda
Tym bardziej ze mówicie ze po FL nie było czerwonego środka
kierownice zmieniałby ktoś z FL na przed FL??
Ulep ze masakra a te halogeny czy co to tam jest.. może system doświetlania zakrętów?? hahaah
sadze ze on dobrze wie, kupujac Alfe po lifcie nie trudno od razu zauwazyc ze kiera sie nie zgadza czy odcien plastkow. po prostu sie nie przyzna i tyle, a jak cos bedzie glupa zgrywal ze juz takiego kupil.
Panie, Wloch plakal jak sprzedawal! A swoja droga to zona by mnie z domu wyrzucila jakbym kupil auto z czerwona skora. Mi tez sie zreszta nie bardzo podoba.
Sent from my C6603 using Tapatalk 4
mi sie czerwona podoba ale musi byc bardziej matowa i nie do 166 tylko np 156. ale moja Narzeczona tez mowi ze jak w burdelu wyglada auto
Czerwona skóra wygląda ładnie ale po co czerwony dywan do tego i czerwone plastiki na siedzeniach? To naprawde robi efekt alfonsowozu. Jakbym miał u siebie czerwoną skórke to pierwszą rzeczą byłaby wymiana dywanów na czarne.
do czerwonej skóry pasują tylko buty ze skóry krokodyla i kilka sygnetów na palcach :D Kiedys bym sie dał pociąć za takie skóry , ale dziś mając szare twierdzę, że to dobre dla alfonsa... Chociaż w sumie nie ma tragedii. Polift mi nie pasuje do tej skóry. i ta ze stroboskopami wygląda średnio. może jakby czarna byla.. no nie wiem..
Najlepsze zestawienie to ciemna alfa i szara skora, jasne auto i czarna skora. Tego czarnego tez nie moze byc za duzo. Kolega ma 166 3l, czarna skora,boczki, zegary, dywan i podsufitka, troche zabiera przestrzeni w aucie a w lato jak w pierkarniku.
Czarna podsufitka???? To były takie? Z tego co mi wiadomo były tylko szare i kremowe. W zależności czy skóra była ciepła czy zimna.
Byla, auto robione na arabie soudyjska, albo jakis inny kraj arabski z tego co mowil. Sciagniete do IE calkiem mozliwe ze przez jakiegos araba. Kiera oczywscie z prawej po jedynej wlasciwej stronie:) 3l automat kolor bordo.
Witajcie :)
W niedługim czasię planuję zmienić auto. Obecnie jeżdżę Fordem Mondeo z 2001 roku 2,0 TDDi. Chciałbym przesiąść się na Alfę Romeo 166 2,4 JTD po 2003 roku ewentualnie na 156. Budżet jakim będę dysponował to około 15tys, czy jest realne kupić dobrą alfę w tych pieniądzach ? Jedynym moim koniecznym wymogiem jest skórzana tapicerka, teraz mam beżową skórę w mondku i nie wyobrażam sobie powrotu do weluru czy zwykłego materiału :) Co możecie mi powiedzieć o tych 2 modelach ? na co trzeba zwórcić szczególną uwagę przy zakupie ? słyszałem że w 166 z tym silnikiem lubią sypać się termostaty, ile jest w tym prawdy ? Za wszelkie wskazówki i uwagi będę bardzo wdzięczny :)
Pozdrawiam
Mateusz