Teraz tak co lepsze AR6200 czy 6900 do codziennej eksploatacji? Czy np 1 bak 6200 drugi 6900 i tak na zmiane?
Teraz tak co lepsze AR6200 czy 6900 do codziennej eksploatacji? Czy np 1 bak 6200 drugi 6900 i tak na zmiane?
Do diesela najlepsze teraz jest AR6900-D Max. Zmiany i mieszanki nie będą lepsze.
W chyba jedynym dostępnym w PL miejscu czyli u wlyszkowa ;)
Masz gratisa w paczce jako pierwszy i jeszcze 4 gratisy do rozdania z okazji premiery AR6900-D Max w PL. Niedługo będzie już do kupienia u wszystkich dilerów Archoil w Polsce.
No to ekstra jutro jak wrócę do domu to zamawiam bo akurat kończę 2T. Żeby porządnie wyczyścić układ to brać ten 6400cr + 6900. Po zużyciu baku z 6400cr zmienić filtr paliwa i już normalnie lać 6900?
Edit:
Zamówienie złożone teraz trzeba czekać na paczuszkę :D
Tak najlepiej.
Kurde, panowie, no bez jaj. Sam nie jestem bez winy i kajam się, ale to się zaczyna robić temat "gdzie kupić i ile lać Archoila". Człowiek myśli że jest coś nowego w temacie, a tu kolejny post o Archoilu i nic wspólnego z 2T. Wlyszkow - załóż sobie jakiś temat o produktach które dystrybuujesz i będzie git. Jakiś mod też mógłby tu posprzątać.
A co może być nowego w oklepanym i znanym już temacie olejów 2T? Pojawiają się alternatywy dla 2T to właśnie w takim temacie powinny być one omówione. Jak się okaże, ze jest lepiej, a cenowo wychodzi podobnie to może lanie olejów mieszankowych odejdzie do lamusa na rzecz dedykowanych środków.
P.S Kilka tankowań temu też używałem 6400CR jak i z ciekawości STP wiec układ powinien być w miarę czysty zobaczymy jak wypadnie ten 6900 w porównaniu do lanego do tej pory Orlena Platinum 2T
Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale po zwiększeniu dawki oleju 2T (Liqui Moly 1052) do 250ml mam lekkie problemy z uruchamianiem samochodu stojącego na słońcu w gorące dni. Auto odpala i po sekundzie gaśnie. Druga próba odpalania trwa nieco dłużej i z trudnościami ale udaje się. Przychodzi mi jeszcze do głowy DPF przytkany prawie w 100%. Bardziej jednak znaczenie ma wysoka temperatura i auto stojące na słońcu, bo przy postoju w garażu nic takiego nie ma miejsca. Jak myślicie?
Wątpię aby to miało wpływ na odpalanie. Co prawda na zatkanie DPF'a może mieć wpływ niskiej jakości olej 2T ale LM raczej do takich nie należy. U mnie przy dawce 1:250 żadnych negatywnych skutków nie było. Dla pewności zawsze możesz nastepne tankowanie zalać czysty ON. Ale tak czy inaczej skoro dpf zatkany to musisz go przegonić żeby sie dobrze wypalił.
6900 dotarł i już zalany po dwóch bakach będę mógł coś napisać. Dzięki wlyszkow za gratisa tez już przetestowany ;)
Mnie cały czas chodzą po głowie okoliczności towarzyszące czyli wysoka temperatura. Termometr pokazuje temp. zewnętrzną 38 stopni. I zauważyłem, że właśnie im wyższa temperatura (powyżej 30 stopni), tym większe problemy z odpalaniem. Póki co, skojarzyłem to z olejem 2T który dolewam od dwóch miesięcy. Jadę teraz nad morze, więc zatankuje po drodze lepsiejszą gnojówkie. Może mu się polepszy.
Edit: właśnie słyszałem przez okno, że sąsiad również posiadacz diesla także uruchamiał auto na 2 razy. Odparowanie paliwa z układu? Dziwne.
Może macie problem z elektryką?
A temat trzeba rozgraniczyć. Tu jest o 2T a nie robieniu biznesu przez jednego użytkownika.
Nie wiem. Wcześniej takich cyrków nie miałem, a posiadam auto od ponad dwóch lat. Rok temu w sierpniowe upały odpalał od strzala. Jedyne zmiany w stosunku do ubiegłego roku to olej 2T oraz zaślepiony EGR. Sterownik silnika nie zgłasza żadnych błędów oprócz błędu przepływu spalin (nie wykstrowany programowo EGR), czujnik temperatury wody pokazuje prawidłową temperaturę.
Jak ma caly zbiornik (60l?) nalales 250ml to OK. Ja leje 100 na pól zbiornika z buteleczki, nie raz wczesniej przelalem lejąc z butelki. Bylo ciut mniej mocy ale w upaly (w środku,na sloncu od rana ok. 40stC) zapalal od strzala. Ale to moj przypadek ;)
- - - Updated - - -
Jak będziesz podejrzewal, ze bedzie problem z odpaleniem, podlacz kompa i sprawdź ciśnienie paliwa. Zainteresuj sie próba przelewowa na zimno i cieplo.
Zalałem póki co takie coś Załącznik 207061i zobaczymy jak będzie czy korekty się poprawią czy nie pl wyjechaniu 60l.
Za bardzo się nakręciłem na AR6200 i się trochę zawiodłem. Czytając opis producenta myślałem że ten dodatek to istne "cudo", (obniżenie temp samozaplonu o 200stopni, cichsza praca, nizsze spalanie) Zalałem do 2 aut z silnikiem benzynowym i nie zauwazylem zadnych zmian przy dawce 2ml/10L. Jedno auto z silnikiem turbo z verva 98 nawet gorzej jeździ. Zaleje do diesla reszte jeszcze bo może tam lepiej to działa. A do benzyn zaleje na probe Shell Racing 100 i porownam prace verva 98+ar6200 vs racing 100 ktory ponoc tez chroniony jest patentami.
Aby poprawa na AR6200 była od razu to wcześniej trzeba mieć bardzo czysty układ paliwowy bo AR6200 przez 2-3 kolejne baki myje nawet bak czego skutkiem jest wypalanie także zanieczyszczeń, nawet z gniazd zaworowych a dodatkowo czas potrzebny jest aby silnik nauczył się innego paliwa. Inna kwestia, że na ogół modyfikatory paliw stosujemy do zwykłych paliw a nie tych droższych wersji.
To obniżenie temperatury spalania dotyczy oleju napędowego a w benzynach tego się nie osiągnie bo i tak błyskawicznie się spalają. W kilku przypadkach mniej cierpliwych użytkowników zdarzało się przerwać stosowanie AR6200 aby najpierw użyć AR6400 do kompletnego czyszczenia a potem wrócić do AR6200 w pełni je wykorzystując.
AR6200 czyści ale dużo wolniej niż AR6400 i nie każdy potrafi poczekać ;-)
Zmiana pracy silnika przy stosowaniu AR6200 jest stopniowa i trudniej dostrzegalna w silnikach benzynowych stąd czasami łatwiej uwierzyć w jego działanie kiedy po kilku tankowaniach z AR6200 wróci się nagle do zwykłego paliwa. ;-)
Panowie przeczytacie tytuł tematu. Tu piszemy o dodwaniu oleju 2T. Proszę admina o wykasowanie tej ciągnącej sie kilka stron reklamie dziwnego produktu.
Przyłączam się do tej prośby, rzeczywiście nie ma sensu pisania o dedykowanych dodatkach Archoil do paliw w wątku nt stosowania oleju 2T w silnikach 4T.
Temat jest o dodawaniu oleju 2T ale nie widzę sensu zawężania dyskusji jedynie do oleju 2T, który jest dodawany z określonych powodów. Jeśli są na rynku produkty alternatywne do 2T (w dodatku dedykowane do sytuacji, w których stosujemy 2T) to chyba warto o nich podyskutować? Rozumiem, że może to kogoś denerwować, że ktoś robi sobie reklamę na forum ale należy też docenić, że się ma fachowe informacje z pierwszej ręki.
a dlaczego nie ?
Kolega robi na tym biznes - wiec temat do bazaru, albo do usług i sprawa załatwiona.
Ewentualnie zrobić drugi temat gdzie będą zalety (w wady wątpie - bo wychodzi, że to jak chwycić kogoś na górze za nogi) i dyskusja na ten temat.
Na jakieś takie wynalazki się nie zdecyduje - ale chętnie poczytałbym co nowego lub starego, jakie doświadczenia z 2t, a tutaj tylko o jednym w koło
To jest potwierdzone info? Przejechałem już 400km to powinno mu wystarczyć.
do jednego muszę lać 98, a ciężko znaleźć zwykle eurosuper 98.
Mam wersje 125ml także trochę z tym pojeżdzę :) Ale może następne tankowanie zaleje tego 6400 lub Amsoil P.I.
Wyjeździłem cały bak z AR6900 i mógłbym porównać do 2T ale skoro nie można tu o nim pisać to już będę :lol:
Ja bym jednak poprosil o opinie o ar6900, ja dzis wlalem dopiero ale nie czuje roznicy. ale zrobilem 2km :P. Jedynie moge powiedziec ze strasznie smierdzi te ustrojstwo troche mi sie wylalo i w calym aucie cuchnie a i rece ciezko odmyc.
Można zmienić tytuł tematu. Ile można czytać o wadach i zaletach olei 2T? Każdy wie jakie są, a Archoil do paliwa nie każdy. Sam stosowałem LM 2T, Archoil6800 a teraz zaczynam 6900 i chciałbym usłyszeć o spostrzeżeniach od innych. Po co się napinać?
Bo dodatki AR pojawiają się gdziekolwiek wspomni się o dolewaniu czegoś, choćby chodziło o uzupełnienie pachnidła. Zrobić jeden temat o Archoilu i ich dodatkach to będzie skąd czerpać konkretne informacje, a przy okazji nie będzie się robił syf w innych tematach.
Nie każdego kto tu wchodzi muszą interesować dolewki AR zwlaszcza że do tanich nie należą.
Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
radex99 czy stosowałeś może wcześniej olej 2T? Interesuje mnie czy ar6900 potrafi tak wyciszyć i złagodzić prace klekotu
Z tytuołowej pigółki zrobiła się niezła pigóła :) a tak z ciekawości to czy jak dolewacie jakiekolwiek dolewki do paliwa to równiez w tym samym czasie lejecie 2T czy nie?
Mnie się w 156 zdarzyło zamieszać czyścidło Motula z Orlenowskim 2T, ale tak w stosunku 100 ml 2T, butelka czyścidła i pełen bak paliwa. Nie zauważyłem jakichś specjalnych zmian w działaniu silnika. Ale staram się nie mieszać 2T z innymi dodatkami. W końcu w baku ma być paliwo z dodatkiem, a nie dodatki z paliwem :)
6900 125zł 1l starcza na 1000l ON to wychodzi po 12,5gr na litrze
Orlen 2T Platinum 26zł za litr starcza na 250l ON to wychodzi 10,4gr na litrze
Liqui Moly 2T 34zł litr również starcza na 250l ON wiec wychodzi 13,6gr na litrze
No chyba, że ktoś leje najtańsze 2T wtedy faktycznie wyjdzie pewnie z 3zł różnicy na baku :lol:
Jednorazowy wydatek jest większy. A w wypadku 2T możesz sobie np. te 90 PLN odpuścić i przeznaczyć na coś ważniejszego. Jak kupisz dolewkę w rodzaju AR 6900 to kasa idzie w wydech i już tego nie cofniesz. Porównywalna cena na litr paliwa to nie wszystko. Zwłaszcza na forum gdzie gro członków jeździ dorżniętymi 156 i 147 kupionymi za 5-6 tysięcy (ci bogatsi za okolicę 10), a większość tematów to jak naprawić coś po taniości.
Dokładnie. Temat tyczy się 2T i jeśli temat o 2T jest wyczerpany jak sądzą inni, to powinien zostać zamknięty. Od jakiegoś czasu jest tu po prostu hyde park. Ktoś chce dolewać dedykowane dodatki, to może warto by założyć stosowny temat. Wtedy ten, kto szuka informacji o dolewaniu 2T nie będzie musiał czytać czegoś, co go nie interesuje i odwrotnie. Segregowanie ułatwi szukanie interesujących danych nam wszystkim.
Jestem tego samego zdania co pafcioo ale może admin niech nie kasuje postów nieodpowiednich w tym temacie ale przeniesie je w bardziej stosowne miejsce.
To tak jak z autem i PKSem. Jednorazowy wydatek jest większy na auto niż na bilet autobusowy wiec tym z dorzniętymi autami bym raczej doradzał to drugie, a nie jakiekolwiek dodatki :D Z resztą takie dodatki 2T czy innego dedykowanego środka to profilaktyka, a niektórzy traktują jak lekarstwo ;]
Nazwijmy temat po prostu : "Olej 2T i inne dodatki do paliwa" i będzie po sprawie.:)
- - - Updated - - -
W takim razie w odpowiedzi na oczekiwania mniej zamożnej Klienteli wprowadzę do sprzedaży rozlewanego AR6900 i wtedy koszt jednorazowy zakupu nie będzie większy niż dobrego oleju 2T. Trzeba wychodzić frontem do Klienta:cool: Poza tym są oryginalne opakowania AR6900 o pojemności 100 ml i 500 ml i w przypadku 500 ml cena jest już całkiem dobra i konkurencyjna w stosunku do 2T a trzeba pamiętać,że dostajemy produkt dedykowany (producent prawnie odpowiada za to co sprzedaje) pozbawiony wad 2T.
Ten temat ma już tytuł i nie ma potrzeby go zmieniać. A jeżeli ktoś chce reklamować inne dodatki do paliwa niech założy oddzielny wątek. Może i temat jest wyczerpany ale to nie powód by podczepiać się z innymi produktami. Są inne sposoby na reklamowanie produktów, a pisanie o nich w tym wątku drażni i zniechęca do choćby spróbowania tego super hiper dodatku. Proszę admina o przeniesienie wpisów o Archoilu do innego wątku.
pafcioo -Brawo Ty.
Jak ktoś chce 2T , to tutaj. Jak ktoś chce Archoil to nowy temat i tam dzielić się efektami , spostrzeżeniami- a tak wychodzi jakiś bełt.