Fatalna sprzedaż Alfy Romeo. Co się dzieje?
Cytat:
Napisał
Andrzejsr
Skoro uważasz że ta historia (po niej produkcja na południu pozostała) nie miała wpływu na dalszą więc i obecną reputację AR, to możesz sobie uważać. I wymyślać teorie spiskowe nie wiem, szkopskich złych dziennikarzy czy nie wiem co tam obecnie w modzie jest modne jako przyczyna zła i pozostać ze zdziwieniem, że tak świetne samochody nie są w zasadzie jednymi jeżdżącymi po drogach.
Jaką obecną reputację?
Zła opinia o Alfach zaczęła się zmieniać już od 159.
Na obecną Gulię i Stelvio nikt już nie narzeka.
Najwięcej narzekania na stereotypową opinię o Alfach widać na tym forum, bo mam wrażenie że 3/4 alfaholików jest po prostu przewrażliwionych.
Alfa ma na dzisiaj inne problemy, brak ciągłości modelowej, małą gamę modeli i wieczne opóźnienia skutkujące wprowadzaniem na rynek modeli będących pod względem systemów czy multimedii za konkurencją.
Jak zapowiadali Tonale to było wow, Tonale nie ma za to WSZYSCY już pomysł skopiowali i zasypali rynek crossoverami z segmentu B/C o sportowej linii nadwozia.
Miałbyć hit będzie… paliwo do wątku o niskiej sprzedaży.
Bo potencjalni klienci na Tonale siedzą już w Toyotach C-HR, Hyundai Konie czy T-crossie.
O słabych dealerach i ASO nie wspomnę.
Fatalna sprzedaż Alfy Romeo. Co się dzieje?
Cytat:
Napisał
Shimmy
Nie chcesz nam chyba powiedzieć, że przykłady, które podałeś to te skopiowane pomysły konceptu Tonale?
Chcę ci powiedzieć, że po dwóch latach czekania na Tonale, w październiku udałem się do salonu innej marki i wyjechałem innym crossoverem.
I nie jestem w tym jedyny.
A co do podanych przykładów. Jeżeli konceptem Tonale jest sportowy z wyglądu Crossover, to tak te przykłady są odpowiednie.
Jeżeli chcesz dodać do tego mityczne prowadzenie i sportowe osiągi to możemy dołożyć do porównania audi i BMW.
W momencie zapowiedzi wizualizacja TONALE to było wielkie WOW. Dzisiaj nawet Renault Arkana czy Opel Mokka wygląda dobrze. AR straciła szansę, na zgarnięcie rynku.
Oczywiście możesz podnieść argument, że wymienione auta nie mają sportowych osiągów, ale nie sądzę, żeby to było decydujące dla dzisiejszego klienta.