Cześć.
Pisz co potrzebujesz.
- - - Updated - - -
Dzięki :)
- - - Updated - - -
takie mam konta na allegro :)
Printable View
Jaki olej silnikowy aktualnie zalecacie do 1.9 Twin TURBO 190 KM?
Na stronach 66-67 była już dyskusja w tym interesującym mnie temacie.
Ale to było 6 lat temu. Wówczas podejście do zagadnienia DPF było bardziej swobodne niż obecnie.
Chodzi o to, że norma do tego silnika wg instrukcji to bardzo rzadko spotykana Fiat 9.55535-Z2.
Oleje spełniające tą normę, to jak udało mi się ustalić: Selenia Sport 5W40 niemożliwie droga, oczywiście zalecana.
Shell Helix Ultra 5W40, który występuje w ciągle zmienianych opakowaniach.
Motul X-CESS 5W40, miałem kiedyś w innym aucie i nie podobał mi się.
W dodatku kłóci się z faktem, że silnik ma DPF. Więc powinien być ekologiczny C3.
Nie chciałbym mieć kłopotów z DPF-em.
Taki czy inny olej wymieniam zawsze co 10-12 tkm
Pozostał mi jeszcze z poprzedniego auta olej Meguin Low Emission 5W40 czy ew. można go zalać?
Witam. Jaki olej polecacie do Alfy Romeo 1.9 JTDm 150km 2006r. z DPF? Chciałbym kupić Liqui Moly 5W30,bo we wszystkich samochodach dotychczas go używałem i nie było problemów,ale chciałbym wysłuchać opinii. Czy może powinienem poszukać 5W40? Samochód często będzie miał do pokonania krótki odcinek,więc myślę,że 5W30 jest bardziej do tego odpowiedni
Ja cały czas leje 5W30, taki zaleca producent. Teraz już drugi raz z rzędu zmieniałem na MILLERS OILS i jestem zadowolony.
Lepszy na pewno będzie 5W40.
Tylko trzeba szukać niskopopiołowego C3 jeśli jest w aucie DPF.
Motul X Clean 5W40. Żadnych kłopotów.
Eurol Fluence 5W40 C3 z AR9100 to bardzo mocny duet sprawdzony od lat
Czy ktoś kiedyś lał może do 2,4 jtdm: MOTUL 5W50 SPORT ESTER lub Millers Oils XF Longlife 5W50 lub Liqui Moly 5W50 Molygen. Zastanawiam się tak, ponieważ kiedyś miałem Skodę Superb I 1.9tdi-pd i serwis do nowych samochodów (pomiędzy 2004-2006) lał Mobila 1 5W-50. Samochód chodził super. (pomimo że producent zalecał 5W40) Potem przeszli na Castrola 5W40 i po przejechaniu 3000km olej mi wyparował...podczas jazdy przy 35stC zapaliła mi się kontrolka brak oleju.