No tutaj całkowita racja ale to już dyskusja na forum Elektrody :-).
Ci nie chwalą się oficjalnie żeby robili coś dla kogoś znanego.
Printable View
No tutaj całkowita racja ale to już dyskusja na forum Elektrody :-).
Ci nie chwalą się oficjalnie żeby robili coś dla kogoś znanego.
Panowie takie trochę pytanie z zakresu podstaw car-audio...
Po wsadzeniu DSP i wyżyłowaniu basów z ori głośniczków jednak mi drzwiczki trochę i wibrują i dudnią. I głośniki i blachy wyraźnie się męczą. Czas na dalsze zmiany nadchodzi...
A pytanie jest takie: na zewnętrzne poszycie pójdzie jakiś butyl z alu. Ale czy dawaliście na nie jeszcze warstwę pianki tłumiącej (przynajmniej tuż za głośnikiem)?
Bo tak wygląda, że różne szkoły z tego co poczytałem. Jedni, że konieczne a inni, że w samochodówce to nonsens.
Jeśli to ma znaczenie to planuję wsadzenie którychś Audio System.
Normalnie nawet bym o to nie spytał i zgodził się z Tobą w ciemno. Do momentu gdy parę dni temu trafiłem na jakąś starą dyskusję na jakimś forum gdzie dwóch gości się o to kłóciło, jeden że to niezbędne a drugi, że w car audio to wręcz szkodliwe bo zjada część pasma.
No i żaden z "wyciszaczy" na YouTube nawet się o tym nie zająknie.
I przy okazji, czy Stelvio ma jakieś inne (lepsze) wyciszenie w drzwiach niż Giulia, czy identyczne?
Wsadzenie pianki za głosnik spowoduje, że bas będzie bardziej "ciepły", może też wyciąć wyższe pasma basów. Ja u siebie mam właśnie wklejony kawałek pianki za głośnikiem.
Dzięki za info. To też wsadzę a jak za dużo wytnie tych wyższych to poprawię je w dsp :-).
Nie mówimy o braku czegokolwiek. Butyl na całość to bezdyskusyjne jedno. A dodatkowo gąbka czy pianka na nim to druga sprawa o którą pytałem - chyba już wiem po odpowiedzi p11k.
Tu masz jedno z moich aut, takie prostsze. Woofery 18cm zasilane po 265W na kanał, nic nie drgnęło ani zabuczało. Tak na marginesie, głośnik przeważnie buczy jak ma mało mocy z wzmacniacza.
https://goo.gl/photos/AMPgNk8c2JNCaoYu6
Jakbyś chciał więcej zobaczyć z tłumienia to daj znać.
P.S. w sobotę dotarła moja nowa "Lady in Red" jak się ogarnę z naprawą przodu, pobawię się z audio.
O żesz ty q**** :-).
Dzięki za fotki, super są!
Najbardziej mi się podobaly te głośniki na przednich słupkach :-). No tego narazie na gwarancji nie popełnię jednak.
Ok, czyli wszędzie jechałeś z butylem a na to tą gąbkę akustyczną jak rozumiem.
Napiszesz co to konkretnie za materiały masz przetestowane że Ci się dobrze sprawdziły? Myślałem rzucić stp silver czy gold a na to gladena ale może inna mniej ruska opcja równie dobra czy lepsza?
Buczenia już nie mam. Spierdzieliłem zasilanie, poprawione i już jest z tym ok. Nie buczy już tylko boczki teraz trochę wibrują pomimo że bas wciąż taki jakiś taki pudełkowy, zupełnie nie głęboki. Magnesik jak 5zl niewiele jednak może...