W jaki sposób sprawdzić stan oleju w sprężarce?
Z tego co tu chłopaki pisali to jedynie idzie to zrobić poprzez jego ściągnięcie...
Wymontowanie sprężarki, czyszczenie, i napełnienie odpowiednia ilością. W praktyce jest to kosztowne więc jeśli hałasuje, należy metoda prób, dodać jakąś ilość i sprawdzić czy jest cisza. Nie można przesadzić z ilością.
Panowie, dziś robiłem klimę, oby się 1maja w Gliwicach nie ugotować i powrócił te "szlachetny" dźwięk, czy to nazywana przez was wiertarką , zwał jak zwał , ale wku r w i a nie miłosiernie jak się "włączy" udało mi się uwiecznić w miarę ten odgłos. Występuje tylko oczywiście przy włączonej klimie ;(
https://www.dropbox.com/s/tzbzjfubj5...70438.mp3?dl=0
Panowie jak pojedziecie do odpowiedniego serwisu klimy to urządzenie ściąga czynnik oraz olej próba szczelności próżni 20 min ponowne napelnienie czynnik 550 olej 100 i tyle nic nie rozbierajcie bo montaż i demontaż to proszenie się o niepotrzebny koszt oraz możliwość uzyskania brak szczelności po ponownym montażu. Kto z Łodzi to na drewnowskiej "serwisu się u Kuby" robi co trzeba ją płaciłem 110 zł pełne napelnienie
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
yy..to ja mam pytanie bo już się pogubiłem..czy ten olej który jest dodawany z czynnikiem to jest ten sam olej którym jest napełniana sprężarka?
Przy okazji może ktoś polecić dobry serwis Katowice-Kraków
No z tego co mi goście mówili w serwisach to właśnie przeciwnie. Olej z układu ściągany jest razem z czynnikiem i uzupełniany przy serwisie klimy bez wyciągania sprężarki. Sprężarka ma swój olej i żeby się do niego dostać trzeba ja wymontować. Za operację we Wrocławiu zapłaciłem niecałe 250 zł, w tym uzupełnienie 90g oleju.
Może mnie ktoś w konia zrobił, ale pomogło (miesiąc już cisza), a wcześniej inni nie potrafili sobie z tematem poradzić, więc pasi mi w 100%.
Żeby odessać cały olej to trzeba wyjąć sprężarkę i przepłukać układ. Racja. Ale sprężarki w naszych 159 są smarowane tylko olejem, który jest potem wymieszany w czynniku. Nie odsysa się go razem z czynnikiem, bo pozostaje on w każdym elemencie układu (skraplacz, parownik itd.), takie ma właściwości. Daje się odessać marny procent całości.
Pytanie było o to czy olej dodawany do czynnika to ten sam olej, który jest potem w sprężarce – to jest ten sam olej, on smaruje potem sprężarkę. Dlatego ważne jest, żeby go nie było za mało. Gdy jest za dużo to niestety układ przestaje pracować poprawnie. A niektórych sprężarkach np. Denso niewielka dodatkowa ilość oleju powoduje, że przestają one całkiem działać.
Gdzie we Wrocławiu?Cytat:
Za operację we Wrocławiu zapłaciłem niecałe 250 zł, w tym uzupełnienie 90g oleju.