w poprzedniej V6 tez mi sie czasem zapalala ta kontrolka ale na pewno nie ma na to wpływu czujnik bo u mnie był sprawny.
Printable View
w poprzedniej V6 tez mi sie czasem zapalala ta kontrolka ale na pewno nie ma na to wpływu czujnik bo u mnie był sprawny.
Mi też się czasem zapali a czujnik jest ok.Pytanie teraz czy jak czujnik jest zwalony to załącza sie cały czas?Nie rozwiałeś moich wątpliwości epion:)I tu mamy zagwózdkę:)
mnie się 'ten olej' zapala (i zaraz gaśnie) jak auto krzywo stoi i pewnie wtedy mu oleju 'brakuje'.
U mnie kontrolka poziomu w zegarach gaśnie jakieś 10 sekund po odpaleniu, niezależnie od tego jak stoję itp.
U mnie ta kontrolka zapalała się też jak miałem aku na wykończeniu.
Mam małą hydro zagadkę.
Chodzi o chłodzenie silnika.
W mieście przy ciepłych dniach wskazówka temperatury cieczy chłodzącej pokazuje ok 80-85 stopni i włącza się wentylator. Czasami jednak ale rzadko dochodzi do tych 90 stopni. Ale to naprawdę od święta. Podczas jazdy ciągłej poza korkami temp szybko spada do 70 stopni a jak jest chłodniej (minusowe temp) do 60 stopni.
I teraz pytanie co jest tak naprawdę niesprawne:
- termostat?
- wskaźnik temperatury?
- czy czujnik włączania wentylatora?
Alfa 155 1.8 8V bez klimatyzacji.
Proszę o jakieś porady
dzięki wielkie pozdrawiam
Pewnie termostat. Odpal auto i po paru minutach sprawdź węże te co do chłodnicy idą, jak będą ciepłe pare minut po odpaleniu to termostat na bank.
kontrolka od oleju
twoja wersja zegarów,kontrolka zaznaczona
http://images46.fotosik.pl/658/36265a2fd3bcc0cemed.jpg
---------- Post added at 23:29 ---------- Previous post was at 23:24 ----------
stawiał bym na termostat
Termostat, u mnie jest to samo, już po około minucie od odpalenia czuć że wężę chłodnicy zaczynają się nagrzewać.
laska a na ile Ci się zapalała ta kontrolka?? Bo ja mam aku na wykończeniu więc może dlatego mi się tak długo świeci:)
Teraz mi się nie zapala. Ale jak aku się kończył to nieraz się zapaliła i żeby zgasła to musiałem wyłączyć kluczyk i drugi raz przekręcić. A czasem gasła po 3-5 sekundach.