-
1 załącznik(i)
- widac dośc dokłądnie z logów sondy pre i post-cat róznice miedzy bankiem 1 i bankiem 2.
- w którą stronę są te róznice, to zobaczymy po wymianie sondy pre-cat.
- ja bym jeszcze zobaczył czy dobrze jest dokręcony czujnik spalania stukowego.
- czemu obecnie prawie że zamilkł, czym to jest spowodowane ?
-
Bubu - ten czujnik – no na razie sondy, z ciekawości raczej. Ale zauważyłam, że jak się zwiększyła korekta longFT, po EVAP, to w scan xl zmienił się kąt wyprzedzenia zapłonu – rzadziej jest na „-„ co odpowiada mocno na plusie w alfadiagu, rzadziej, bo w sumie zawsze podczas hamowania, czasami przy przyspieszaniu. Sprawdziłam z ciekawości raczej ten knock control. W ogóle ten kąt jest teraz niższy – 38% - poprzednio ok. 50%. Może to jednak nie ma znaczenia. W jeździe knock control – no potem zobaczę.
Ten czujnik na pewno włącza/ włączał się przy hamowaniu silnikiem, na biegu, wtedy gdy inj time == 0 i jest włączony, czyli albo, żeby zubożyć mieszankę b. szybko – wtedy idzią kąt na „-„, albo dlatego, że jest b. ubogo. W tych warunkach shft == 0, podczas hamowania. Tego nie potrafie ocenić. Tutaj ktoś pisał, że włącza się jak jest za bogata mieszanka, ale nie wiem, może jak jest za bogata lub za uboga może się tak dziać? Ponieważ nie pasuje to mi do korekty shft, którą przy przyspieszaniu mam na „+” mocno, a ten czujnik włącza się przy przyspieszaniu. Z logów postojowych z sondami mi się wydaje, że widzę, że wtedy sondy pre-cat pokazują że wzbogaciło mieszankę, jak czujnik się włącza? Tylko znowu te przesunięcia czasowe – nie wiem. Tych post-cat – nie wiem, nadal mi je ciężko ogarnąć. Ale nie wiem, może coś źle patrzę. Może zrobię mniejsze wykresy jutro wieczorem, dzisiaj już na oczy nie widzę. Muszę to potem sprawdzić w jeździe, jak zachowuje się czujnik, bo teraz jest większe longFT. Ale to potem. Chyba są potrzebne dodatkowe logi.
W sumie, póki co (albo może zawsze będzie) dla mnie temat za trudny.
Ale dlaczego tak się stało – nie wiem niestety.
I ok. poproszę, żeby mechanik sprawdził, dokręcenie czujnika, żebym z tego wszystkiego nie zapomniała zaś o czymś.
Najpierw jednak sonda pre-cat.
-
2 załącznik(i)
Załącznik 47834
Załącznik 47835
Coś poszło nie tak.
Wtyczka odłączona, pozycja MAR, nie ma błędów,
są napięcia na obu sondach
prąd zmienia z 0 na 0,01
-
- właczyć obroty > 1300 obr, musi powstać blad jak Close Loop powstanie.
- jak nie będzie błędu to odpiąc drugą sondę także i na obroty silnik.
-
6 załącznik(i)
Odłączenie sond lambda pre-cat, jak bubu sugerował.
Wtyczka prawa - z prawej strony kolektora osłony - bank2
Scan xl
na jałowym p0155 obwód nagrzewania sondy lambda (blok2, sonda1) ? wadliwe działanie
nie mierzy napięcia wo2s21
zaraz dam log
Załącznik 47836
FES ten sam błąd
Załącznik 47837
scan xl - w jeździe, closed loop, ten sam błąd
Załącznik 47838
Wtyczka lewa - z lewej strony kolektora osłony - bank1
na jałowym p0135 obwód nagrzewania sondy lambda (blok1, sonda1) ? wadliwe działanie
nie włączyła się kontrolka silnika, zrzuty z ekranu, jak będę miała sieć lepszą
jeździ i silnik pracuje, jak pracował wcześniej, nie zauważam różnicy
Logi:
Załącznik 47841
Załącznik 47842
Alfadiag, jeszcze - jedna 4 paramterów dla bank1, druga dla bank2
Załącznik 47843
Mam może odłączyć te post-cat?
-
1 załącznik(i)
Sonda wymieniona na nową na bank2.
Potem jak GT zjechała, po uruchomieniu pojawił się check, motor control failure, sądzę, że dlatego, że nie usunęłam poprzedniego błędu po odpięciu wtyczki – p0135 i przy drugim uruchomieniu tak zrobiła. Usunęłam błąd – uruchomiłam ponownie samochód – check OK i motor control failure zniknęły, błąd się nie powtórzył. Resetu nie robiłam.
Testy:
Po zakończeniu testu OBD (scanxl) sprawdziłam DTC – pojawił się nieoczekiwanie błąd – p01152. To właśnie odpowiedział gad. Nie paliła się żadna kontrolka, nawet po ponownym uruchomieniu samochodu. Inaczej bym przerwała testy natychmiast. Sprawdziłam, bo zawsze sprawdzam jak jestem podpięta. Z tego co wypisał FES i alfadag, błąd powstał w czasie testu scanxl – ponieważ dotyczy jazdy przy 4000 rpm, a z takimi rpm jechałam tylko w czasie testu, przez miasto i na dojeździe nie jechałam z takim rpm oraz FES – błąd aktualny a nie zapisany. Czyli akurat mamy być może możliwość zobaczyć co spowodowało ten błąd, jeśli dotyczy parametrów logowanych. Chociaż akurat końcówka przy innych rpm. Nie wiem.
Potem – alfadiag. Bezpośrednio przed 2 testami wykasowałam błąd p01152. Błąd mieszanki, ale chyba spowodowany przez brak korekty na sondzie B2. Najpierw sprawdziłam – ramki zamrożone, ale przy opisie błędu w scanxl – pisało, że ramki zamrożone N/D. Nic tam nie było – parametrów w ramkach, szkoda. Niestety muszę powtórzyć, bo wywalił mi się 3,5 i korzystałam z 3,1. A ten nie zapisał logów z sond post-cat. Są tylko pre-cat. Po zakończeniu testu 2 – błędów nie było. Zamieszczam, może się przyda, może nie. Ale włożyłam w to jakąś pracę, tyle, że mnie to wkurzyło maksymalnie.
Legenda do logów alfadiag, nie ma rpm:
1 log - czasowo: 3000/2000 – dojazd – przerwy, bo były światła. Taki mix – nie wiem dokładnie kiedy, jakie rpm.
2 log – czasowo: najpierw najpierw 3000, potem 2000
3. log - czasowo: 3000
4. log – czasowo: 4000
Dzisiaj kolejny test.
Niestety spontanicznie wyruszyłam i równie spontanicznie zakończyłam testy – nie wyłączyłam laptopa i się rozładował na tyle, że jak mogłam pojechać na 4000 dłużej, to już nie miałam czym rejestrować. Wrzucam.
Dzisiaj przed testami i po teście błędów nie było. Oby p01152 był także błędem jednorazowym. Inaczej zostaje mi spalić gada. Dzisiaj chyba się sondy uspokoiły - korygowały obie.
- lambda corr factor == 0 nadal na bank 2. Może to wina okablowania tych sond? 6-kabli i jeden błąd ogrzewania. Zaczynam już wydziwiać, chyba.
Co mam robić dalej?
Załącznik 47982
-
- wyzerować parametry adaptacyjne.
- zrobić OBD.
- zrobić czujnik stukowy oraz sondy pre-cat i post-cat z poziomu programu alfadiag.( wersja 3.1 lub lepiej 3.3).
-
Dlaczego na 3.3? Pewnie znowu nie zapisze połowy logów.
Ten 3.5 zawsze zapisuje, tylko u mnie jest mało stabilny, potrafi się na win xp zawiesić.
-
1 załącznik(i)
Załącznik 48042
Ok.
Przed jazdą błędów nie było, zrobiłam reset przez testem, po jeździe nie wiem - jutro rano już sprawdzę, laptop padł.
Dzisiaj - scan_xl - test OBD + 4000 + trochę jazdy bez tempomatu.
Jutro - alfadiag i ten czujnik
-
- obroty jałowe lambda na poziomie 1.29, bank 1 , bank2 zachowuje sie tak samo.
- obroty > 2000 lambda w granicach 0.98 -- 1.03, poprawnie, long nie rośnie.
- obroty 3000 , long == + 5%
- obroty 4000 long == + 7-9 %, widać róznicę na banku 2 ( problem z wtryskiwaczem ?).
- obroty > 4000 short na bankach == + 22%, long na bankach == + 9 - 10%.
- każde przyśpieszenie nawet z biegu jałowego generuje short == + 22 % na dwóch bankach !!
- ECU podczas przyśpieszania cały czas zuboża.
- jesli parametry adaptacyjne mówia o tym że silnik wzbogaca mieszankę to winny jest zwykle MAF.
- jeśli zaś mieszanka jest zubożana to wina leży w torze dystrybucji paliwa.
- czyli nalezy szukac problemu w tych dwóch pompach paliwa ponieważ wtryskiwacze były już czyszczone.
--
http://img804.imageshack.us/img804/3593/fueltrim.th.jpg
--