Czas Pan Wielkiego CH juz się skończył - czas na coś nowego!
Witam, prawie wszystkich ;) to chyba mój pierwszy post tutaj. Zakupiłem to MS5100 chyba jakoś w sierpniu 2008 po przeczytaniu tego, że się da. Nie miałem czasu na grzebanie samemu i czekałem aż się to w końcu wyjaśni - zazwyczaj ludzie dzielą się tego typu informacjami - jak widać w tym specyficznym przypadku jest inaczej. Kontaktowałem się z tym niespełna rozumu człowiekiem "henkel" - niestety nic nie odpisał, zadzwoniłem też na podany przez niego telefon do tego jego kolegi, cóż... - są z tej samej bajki. W każdym razie czas człowieka "henkel" jak dla mnie się skończył jest mega ... u c e m, jak pewnie wszyscy wiemy tacy się trafiają i porostu należny ich olewać jakby nigdy nie istnieli.
Podziękowania za pracę nad CD dla "melek_italia"... to się nazywa postawa "obywatelska", pozdrowienia.
A teraz kilka informacji na temat tego na jakim jestem etapie po 4h, które dzisiaj temu poświeciłem (powiedzmy, że coś tam wiem na temat elektroniki, żaden ze mnie geniusz ale może wystarczy):
- zrobiłem rozpis pinów czyli co na co, ale nie jest to tak proste jak pisał ten, jak on się nazywał? Persil? Procter? Heniek? 8))) - nie ważne, on chyba nigdy nie istniał.
Jest wg mnie różnica w sygnale SCYNCN jaki daje MS5100 a jaki powinien wchodzić do ICSa. MS5100 daje CSYNCN(Negative) a do ICSa ma wejść CSYNC(Positive). To raczej jutro uda się sprawdzić nie miałem pod ręką układu przy pomocy, którego można będzie odwrócić ten sygnał. Wtedy będzie obraz, dzisiaj było tak, że był obraz ale brakowało sygnału synchronizacji więc był rozjechany. 8)
- sprawa uruchamiania urządzenia ma się obecnie tak że, startuje mi to tylko wtedy jeśli najpierw jest podłączona oryginalna navi i po jej uruchomieniu wypinam wtyczkę, którą wpinam w MS5100. Chodzi o to, że ICS z NAVI komunikuje się przez dwa przewody jednym nadaje(Tx) a drugim odbiera info z NAVI(Rx), na obu jest po 4,7V. Połączyłem je ze sobą żeby zapętlić ten sygnał ale wtedy nie wstaje obraz i jest napisane na, ekranie że się inicjalizuje. Postaram się sprawdzić co tam leci przez te Tx i Rx. Myślę, że coś tam trzeba będzie podać na stałe i może wstanie bez potrzeby przełączania wtyczki.
- sprawę pilota na razie olałem - to raczej będzie banalne do wykonania. Korzystam teraz z pilota wsadzonego do "stacji dokującej" podłączonej do złącza ISO B w MS5100.
Niebawem podam wam link do nowego tematu, autor obecnego tematu chyba wybiera się do jakieś kliniki psychiatrycznej. Założę go na dniach(jak mnie grzebanie wciągnie i będą rezultaty), gdzie opisze dokładnie na jakim jestem etapie i wsadzę całą dokumentacje jaką mam a to jest to co mam ogólnie do tego teraz:
- piny w MS5100/MS5000 wszystkie wtyczki
- piny w ISC wszystkie wtyczki
- piny we wtyczce w bagażniku
- płyta z PL z 2008 do MS5100/MS5000
- płyta do zmiany języka (nie ma na niej Polskiego) i upgradu softu w MS5100/MS5000
- płyty 2007/2008 "cała" (oczywiście brak w nich Polski) europa do oryginalnego NAVI G3
hmmm... to chyba wszystko.
Do Scorpion:
Możesz mi napisać coś na temat tego do jakiego miejsca doszedł twój kumpel?
Pozdrowienia, maryjo.
Re: Czas Pan Wielkiego CH juz się skończył - czas na coś now
Cytat:
Napisał maryjo
Do Scorpion:
Możesz mi napisać coś na temat tego do jakiego miejsca doszedł twój kumpel?
Pozdrowienia, maryjo.
Koleżka który próbował cos z tym zrobić na wprawdzie jakieś pojęcie o instalacjach audio car i navi (np. potrafił podłączyć całą fordowską instalację navi w Mondku mojego taty z tym, że nie było to zbyt skomplikowane). W moim przypadku problemem był brak czytnika VDO. Miałem tylko pożyczony czytnik Garmina, ponieważ wyczytałem, że chodzą na tym samym systemie. Niestety problem w tym, że nawet do Garmina nie znalazłem wystarczających informacji na temat I/O, a i znajomy za wiele nie znalazł (co dziwne bo to podobno był popularny system). Do tego chyba faktycznie I/O różnią się pomiędzy VDO a Garminem. Skończyło się na tym, że pogrzebał, pewnie pościemniał, ale bał się za to zabrać metodą prób i błędów choćby dlatego, że sprzęt pożyczony, a o uszkodzenie nie trudno. Spytam się go jutro co dokładnie zdziałał, ale o ile pamiętam nawet wizji nie udało mu się wyciągnąć na ICSa :(
Re: Czas Pan Wielkiego CH juz się skończył - czas na coś now
OK, możesz go nie pytać. Jak on miał Garmina to raczej był zupełnie gdzie indziej.