-
Witam kolegów! Od jakiegoś czasu też myślę o wymianie oryginalnego radia. Mam wersję z navi i systemem BOSE. Początkowo myślałem o GMS 6323. Sprzedawca poinformował, że muszę do tego dokupić kieszeń,ramkę, kabel do sterowania z kierownicy i do systemu BOSE. Ostatnio przyuważyłem niedrogie chińskie radia na allegro z androidem 6.0, wszystkim co potrzeba i kamerą cofania gratis, niestety jestem za świeży na forum i nie mogę dodać linka.
Ten sprzedawca twierdzi, że wszystkie kabelki są w zestawie i nawet sterowania z kierownicy radio można "nauczyć", ale nie jestem pewien czy ma rację, w dodatku co z BOSE ? Jak myślicie, do tego też powinienem dokupić to wszystko co do GMS?
Pozdrawiam.
-
co do bose to nie wiem i nie mam teraz mozliwosci sprawdzic w elearnie na schematach, zgaduje ze tu raczej nie ma problemu. co do sterowania z kiery to lata po can, dlayego osobny modul jest potrzebny pomiedzy can a radio w przypadku 99% oferowanych 2din (poza jednym drogim dedykowanym chinczykiem do 159/brera). ramki itp tez trzeba do tych 99% dokupic a jeszcze troche je dopasowac bo nie pasuja 100%
-
No właśnie. Sprzedawca twierdzi że od sterowania kierownicy są 2 kable Key1 oraz Key 2. Ale to chyba właśnie nie jest sterowanie po can-ie. A jak jest z tą kieszenią? Radio ma 100x178mm czyli tyle co fabryczne.
-
wklej linka bo ciezko sie odniesc, skoro nie mozesz jeszcze dodawac dzialajacych URLi to wklej go w text po prostu (najwyzej utnij jakies http czy html czy cos takiego jakby nie przechodzilo, tak zeby latwo skopiowac/uzupelnic link i otworzyc).
-
Coś takiego:
allegro.pl/radio-samochodowe-2-din-android-wifi-navi-2gb-ram-i6903495641.html?reco_id=ac51daa8-71ee-11e7-b25b-02795437d2de&ars_rule_id=201
lub:
allegro.pl/radio-samochodowe-2-din-android-6-gps-wifi-nowosc-i6895176805.html
-
wyglada dosc ciekawie jsk za takie pieniadze. ciekawe czy jest to dobre jakościowo.
potrzebujesz ramke do alfy (sa 2 rozmiary w zaleznosci czy miales navi czy nie) no i raczej na pewno dekoder sygnalow przyciskow kierownicy
-
Cześć,
kupiłem radio Chińczyka na androidzie oraz adapter do sterowania z kierownicy ze strony car-tronic dedykowany do alfy 159
Po podłączeniu kostek do adaptera i do radia jest problem, radio się resetuje gdzieś po 10 sekundach.
Podłączyłem radio do innego samochodu i wszystko działa super. Może ktoś montował radio z adapterem i coś podpowie?
-
Radio dotarło, wygląda nieźle, zajmę się nim najwcześniej w sobotę ale już je nieco obejrzałem. Ma wyjścia na głośniki i wyjścia sygnałowe (gniazda RCA) więc z BOSE nie powinno być problemu. Natomiast jeśli chodzi o sterowanie z kierownicy ma też wyjścia na can. Ciekawe jak to wyjdzie w praktyce.
-
Czesc,
daj znac jak poszedl montaz, ja tez mysle nad zakupem podobnego chinczyka.
-
Podłączyłem tak trochę prowizorycznie na razie. Trzeba polutować sobie kabelek. Gniazdo ISO podwójne połączyć z odpowiednimi przewodami dołączonymi do zestawu. Wszystko jest ładnie opisane. Dodatkowo jeśli jest BOSE trzeba podłączyć jeden przewodziłk do wtyczki C +12v załączające wzmacniacz. Wrażenia bardzo pozytywne. Gra jak należy, łączy się z telefonem, Wi-Fi, kamera cofania działa, GPS też.
Radio nie mieści się w fabryczną kieszeń, więc pewnie trzeba dokupić kieszeń i ramkę. Jest jeszcze sprawa sterowania z kierownicy. Są w radiu wyprowadzenia key1 i key2/CAN-TX. W ustawieniach radia programuje się przyciski. Standardowo key 1 i 2 to wejścia rezystancyjne. Natomiast jeśli jest reż oznaczenie can-tx i ciekawe czy mogłoby się połączyć bez dodatkowego modułu. Linie can są dwie we wtyczce ISO-A, pytanie czy można to podłączyć i do której linii?