Czytanie tego typu komentarzy, to strata życia. Pisanie odpowiedzi, to podwójna strata czasu. I niestety ja to właśnie robię..
Ale postaram się poprawić
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Printable View
Ja też jeżdżę Alfą ale nie mam klapek na oczach motoryzacja nie zaczyna się Alfie i też na niej nie kończy.
Wymieniamy się spostrzeżeniami na temat modelu gdyby każdy dysponował odpowiednią gotówką to może jeździł Porsche bo to marka która sprzedaje
najwięcej samochodów sportowych.
Żąda za nie najwięcej gotówki i jest miarą sukcesu ,chyba Alfie daleko do tego poziomu,a mamy jeszcze Mercedesa.
z bmw3, mercem c, audi a4. sprzedaz jest duzo nizsza ale zauwaz ze giulia nie ma kombi wiec juz musisz porownywac do polowy sprzedazy konkurentow. poza tym pozycja na rynku, tamte marki maja utarta dobra a alfa musi odzyskac zaufanie (choc z drobnymi problemikami ktore trapia giulie/stelvio to tak szybko nie nastapi).
gdyby giulia nie miala tak dobrych wlasciwosci jezdnych to sprzedaz bylaby jeszcze pewnie ze 3 razy nizsza niz jest (przy tej cenie) - sam bym kupil bmw3 albo raczej bmw4 gc, to drugie mnie mocno kusilo (mimo swoich sympatii do alfy) - wstepnie mialem wybrana juz swoja konfiguracje 430i xdrive z m pakietem i zestawem dodatkow.
Nie masz racji, Epson.
Nie dioceniasz czynnika emocji; a zawsze jest na rynku pewna grupa nabywców, kierująca się emocjami, pragnieniem, estetyką, chęcią bycia wyróznionym albo chęcia bycia outsiderem.
To nie kwestia zaufania, jego braku czy jego odzyskiwania.
Ludzie kupują inne auta z rozmaitych powodów. Większość dotyczy pragmatyzmu.
Sprzedaż Giulii nie ma nic wspólnego ani z brakiem kombi ani z wlaściwościami jezdnymi.
Nic się po prostu nie zmieniło. Rewolucja w modelach niczego nie zmieniła. Dalej alfa romeo to marka "z gębą", niewielką relatywnie sprzedażą, nie odbierającą nikomu klientów. Marką, mającą niewielu wyznawców w stosunku do szyderców i krytyków. A obojętny na to Kowalski alfy nie kupi. On kupi to, co inni. Skodę, volksa, forda, kię, beemę. Zależnie od poziomu dochodów.
I tyle.
tylko częściowo sie zgadzamy (odnosnie tej "geby") ale nie zgodze sie odnosnie kombi, ani tego ze sprzedaz bylaby taka sama gdyby auto tak sie nie prowadzilo. chocby w usa by nikt jej nie kupil, bo tam taka egzotyka przechodzi tylko dzieki temu ze w paru sprawach to top tego co jest na rynku w tej klasie. ja sam bym nie kupil giulii gdybym sie czul w niej jak w vw czy mazdzie, mnie przekonalo prowadzenie, chcialem miec frajde z jazdy.
Śmiem twierdzić że jakieś 70% kupujących marki niemieckie nawet gdy by były największym gniotem nie kupią Alfy - taka mentalność nie przekonasz.
Obserwuje to z autopsji. np w rodzinie co prawda nie premium ale trafne porównanie - 500 L Trekking z T-JET kompletnie bezawaryjne ale to fiat i ciągłe wzdychanie do poprzedniego dziadostwa jakim była Octavia II 1.6 MPI - nie było jednego dnia aby auto było sprawne- totalny kanał którego naprawy pochłonęły pewnie drugie tyle co toto warte było. ale to skodaa.:cool:
Dobrze, że nie napisałeś 100%, bo bym Ci zarzucił zbytnie generalizowanie :). Ja jestem przykładem osoby, która od 16 lat jeździ "markami niemieckimi" (zresztą nadal jeżdżę Superbem 4x4 280KM zrobionym na 355KM i nie mogę złego słowa na to auto powiedzieć), a teraz kupiła Alfę (dla żony).
O ile wraz ze wzrostem skomplikowania ogólnie jakość aut koncernu VW się pogorszyła (chociaż akurat ja nie narzekałem na żadne moje auto z tego koncernu, a miałem ich 7 różnych modeli) to akurat Octavia z silnikiem 1.6 MPI jest wzorem bezawaryjności, więc musieli jakoś wybitnie pechowo trafić. Inna sprawa, że ten silnik nie nadaje się do jazdy, bo trzeba go pchać pod górę :).
Ci którzy twierdzą, że kupują samochód kierując się kompletnie obiektywnymi czynnikami, okłamują sami siebie. ZAWSZE liczą się dwa kryteria - budżet oraz takie lub inne nastawienie emocjonalne do ewentualnego obiektu zakupu. Jeśli masz średni lub niewielki budżet - kupujesz Skodę/Kię czy cokolwiek innego co ci się podoba a samochód sobie racjonalizujesz. Nawet dziennikarze motoryzacyjni nie są od tego wolni (bo o ordynarne zainteresowanie finansowe nie można nikogo podejrzewać) - na pewno wiele razy widzieliście testy gdzie Pan W, P czy Z w jednym modelu chwalą schowek pasażera jak by to był drugi lot Promu Kosmicznego (obserwujcie uważnie jak się będą rozpływać nad nową Corollą) a w innym w zasadzie identyczny schowek zjadą od najgorszych.
Przykład - dla mnie auto niemieckie np. BMW, nie mówiąc już o VW musiało by być baaaardzo odstające od Alfy bym uznał, że to inna klasa(+). Jesli tak jest, to tylko w najbardziej wypasionych wersjach, bo zwykła bieda wersja w zasadzie każdej marki robi przygnębiające wrażenia. To tyle jeśli chodzi o materiały - bo o to co najważniejsze w samochodzie - prowadzenie i silnik - w Alfie Romeo z pewnością nie można narzekać. No może jak tak patrzę na te problemy z elektroniką w Giuliach, to nie jest to do czego przyzwyczaiła mnie - nomen omen Alfa czy Fiat, gdzie od dawna nie było z tym problemu.
3 razy sonda lambda - w końcu padł komp. silnik lubił wypić z np litr oleju - ani nie pałowany ani nic, 2 razy uszczelniacz wału - olej zawalił sprzęgło, wymiana przednich półosi - wibracje, malowanie wnęk wszystkich drzwi... 3 razy z powodu ..za twardych uszczelek drzwi, 2 razy wymiana firmowego radia- potrafiło się samo włączyć bez powodu i rozładować aku- żyjące swoim życiem czujniki parkowania, podobnie jak zestaw zegarów pokazujący na kompie bzdury, po 4 zimie zgniły przednie błotniki ponieważ za nadkolami od strony drzwi zebrał się brud i piach z jezdni do wysokości niemal 25 cm! parujące- (niemal stała w nich woda) reflektory, x2 chłodnica klimy- nieszczelności, zacinający się hamulec ręczny, piszczące przednie hamulce, odwarstwiony wieniec kierownicy od pręta wewnątrz, nietrzymające amorki klapy tył i pęknięty stelaż fotela -puściły zgrzewy - to tak na szybko pamiętam.
tak na deser fotki tylnych nadkoli bezwypadkowego kupnego w pl salonie golfa VII gen. z 04.2016 r.
Załącznik 252450Załącznik 252451
Das auto.
od razu piszę - nie mam uprzedzeń do marek jakichkolwiek ale obserwując co wyprawiają inne koncerny i jakie wtopy mają to gdyby choć cześć z tego miały Alfy już dawno zniknęłyby z rynku, a ile ujadania byłoby, że skandal etc!!
Już oficjalnie możecie porównywać Mazdę do Alfy. Mazda ogłosiła, że jest marką premium i jej nowy samochód "3" będzie kosztował od 95 tys. zł z silnikiem 120KM. :)
Premium w podstawie nigdy nie bedzie miało takiego wyposażenia. Przynajmniej nie teraz i nie za 95 tysięcy.
Cytat:
Mazda 3 Kai – elementy wyposażenia standardowego:
Zaawansowany system zwiększania przyczepności pojazdu (G-Vectoring Control+)
Elektromechaniczny hamulec postojowy z funkcją Autohold
Układ wspomagający ruszanie na wzniesieniu (HLA)
Przednie i boczne poduszki powietrzne + kurtyny powietrzne + poduszka kolanowa dla kierowcy
System monitorowania ciśnienia w ogumieniu (TPMS)
System monitorowania martwego pola (BSM)
System monitorujący ruch poprzeczny przy cofaniu (RCTA)
System e-Call
System wykrywający znużenie kierowcy (Driver Alert)
Inteligentne wspomaganie hamowania (SBS)
Adaptacyjny układ utrzymywania stałej prędkości (aktywny tempomat - MRCC)
System automatycznego przełączania świateł drogowych na mijania (HBC)
System wspomagający hamowanie (SCBS)
System rozpoznający znaki ograniczenia prędkości (TSR)
System wspomagający utrzymanie pojazdu w pasie ruchu (LAS)
Czujnik deszczu i zmierzchu (inteligentne wycieraczki i automatyczne światła mijania)
Czujniki parkowania tylne
Immobilizer fabryczny
Alarm antywłamaniowy
Klimatyzacja manualna
Tapicerka materiałowa Standard w kolorze czarnym
Czarna podsufitka (hatchback) / Grafitowa podsufitka (sedan)
Centralny podłokietnik dla kierowcy i pasażera
Przycisk do uruchamiania silnika
Centralny zamek
Elektrycznie sterowane szyby przednie i tylne
Skórzana kierownica i gałka dźwigni zmiany biegów
Łopatki do zmiany biegów (skrzynia automatyczna) (SKYACTIV-X)
Lusterko wewnętrzne elektrochromatyczne (bezramkowe) (SKYACTIV-X)
Lusterka w osłonach przeciwsłonecznych z podświetleniem
Kolorowy wyświetlacz head-up na przedniej szybie oraz cyfrowe zegary (7")
Multimedialny system rozrywki i łączności MZD Connect (z ekranem 8,8")
System nawigacji Mazda oraz Apple Carplay & Android Auto
Ergonomiczny system sterowania HMI (pokrętło wielofunkcyjne)
System audio z radiem FM, radiem cyfrowym (DAB) i portem USB/MP3 (8 głośników)
Zestaw głośnomówiący Bluetooth[emoji2400]
Koła 205/60/R16 na felgach aluminiowych Silver (16") (hatchback i sedan z silnikiem SKYACTIV-G)
Koła 215/45/R18 na felgach aluminiowych Grey (18") (hatchback z silnikiem SKYACTIV-X)
Koła 215/45/R18 na felgach aluminiowych Silver (18") (sedan z silnikiem SKYACTIV-X)
Przednie reflektory diodowe (LED) oraz światła do jazdy dziennej diodowe (DRL LED)
Przednie matrycowe reflektory diodowe (LED) z systemem oświetlenia adaptacyjnego (ALH) (SKYACTIV-X)
Tylne światła diodowe (LED)
Spryskiwacze reflektorów przednich
Spryskiwacze zintegrowane z wycieraczką przedniej szyby
Lusterka boczne podgrzewane, sterowane i składane elektrycznie
Przyciemniane tylne szyby (SKYACTIV-X)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Czyli właściwie już nie możemy porównywać bo Alfa marką premium nie jest :D
Bieżący motor zawierający test/opis Giulii 2.2 po 113 000 km.
Załącznik 253034
Był temat montażu videorejestratora w giulii?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Macie prestiża i premiuma. Piękny. W końcu tysiące cyganów nie mogą się mylić :P
Załącznik 254047
Chińska podróba bmw?
Zaprezentowana dziś nowa odsłona BMW 7 :)
Są już przecieki jak będzie wyglądał w 2020 :D
Załącznik 254057
Nieładnie jest się cieszyć z cudzego nieszczęścia:)
Tragicznie to wygląda, troche mi przypomina:
Załącznik 254062
Było już?
https://youtu.be/tbj-S8qjtw0
ten sposób dostałem ileś miesięcy temu od gościa z giuliaforums.com, ale nawet nei próbowałem - jaki jest sens skoro zrzuca DNA do Neutral (nie ma fun-u), poza tym nie wyłącza tylko TC ale też HH, ABS itp.
Ciezarowa giulia ;)
https://40ton.net/wspolczesne-ciezar...ladac-wlasnie/
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...019/02/100.jpg
Kto był u mnie na obiedzie?
Ja, pozdro. Fajna knajpa!
Dziękuję i zapraszam ponownie:)
Akuratnie doblo jeździłem i nie mogłem zrobić lineupu do foty zbiorowej giulii...
FCA pracuje nad nowym silnikiem 1.5TB, który w wersji 200KM prawdopodobnie zastąpi w Giulia po liftingu silnik 2.0.
Nie wierzę.
Na pewno nie kupiłbym Giulii z silnikiem 1,5
Bo 2.0 można podkręcić na 250km bez bólu?
Fajnie, jeśli wyjdzie 1.5 , bo może Giulia zaczęła by mieć przyzwoite spalanie. Z drugiej strony dziwne, że będą projektować mniejszy silnik specjalnie dla Alfy, skoro już mają gotowy Fiatowski 1,3 l. Chyba, że potrzebują i tak mniejszego silnika do rozwiązań hybrydowych.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Przecież w tym roku podobno mają dać ten 1,3 180 KM do Giuli.