Powinno być jak najbardziej ok
Printable View
Ja tam zawsze uwazam, ze uzywa sie oleju, jakiego zaleca producent. Jedynie skoro nie masz dpf, to nie uzywaj z low saps, ale klasa niech będzie taka sama.
Według książki:
Olej na bazie syntetycznej o lepkości SAE 5W-30
ja bym zalał taki, marka to już jaką lubisz. Ja zawsze używalem liqui moly, choć ostatnio przerzucilem sie na shella helix ultra.
Ludzie polecaja też millersa. Ja mam alfe dopiero 2 tygodnie, mialem teraz na dniach wymiane oleju (500km temu) więc jeszcze nie mam porównania, ale to i tak lepiej metodą prob i bledow znalezc ten, co najbardziej odpowiada.
Na dotarcie taki sam jak docelowo, wymien po 500km, jak chcesz dla bezpieczeństwa potem po 1000 i tyle. Tylko pierwsze 500km jezdzij spokojnie po miescie, a ewentualne na trasie to tak jezdzij jak 70 letni dziadek xd
koledzy co sądzicie o olejach LOTOS?
Zbliża się wymiana(1.9 8v 160km) i tym razem zastanawiam się jak do tego podejść, czy kupić coś tańszego np Eurol Super Lite 5w40 + AR9100 czy po prostu np. Liqui Moly 5w40?
A po co tańsze? Może od razu wlej kujawski... A potem ludzie placza, ze im silniki padaja. Akurat na oleju to sie nie oszczędza
Po dotarciu wlałem valvoline synpower 5w30 a3/b4
Zastanawiałem się nad a5/b5 ale jakoś nie mogłem doczytać czy będzie dobry do 8v 115KM
Na szczęście cena nie jest wyznacznikiem, czy olej dobry lub nie:)