Jestem ciekawy czy to test obiektywny czy reklama Łukoilu ....
Printable View
Jestem ciekawy czy to test obiektywny czy reklama Łukoilu ....
Witam,
zbliża się wymiana oleju,ostatnio miałem zalany Amsoil European Car Formula 5W30 ale na str.:
http://www.najlepszysyntetyk.pl/skle...20Motor%20Oil/
Wiecie coś konkretnego o pogorszeniu jakości tego oleju..?
siema
zdecydowanie jeśli nie Selenia to tylko i wyłacznie MOTUL. na stronie https://www.motul.com/pl/pl/products/recommendation
mozna go dobrać pod model. ja do 2.0 jtdm 170 leje https://www.motul.com/pl/pl/products...eco-clean-5w30
Jak ktoś chociaż raz zaleje MOTULA od razu usłyszy różnice. generalnie wszystkie castrole, mobile etc to głównie marketing. żaden nie jest prawdziwym pełnym syntetykiem. Polecam Wszystkim MOTUL :)
Koledzy zbliża się wymiana oliwy i zastanawiam się nad
Motul Eco clean 5w30
Milers Xf longlife 5w30(obecnie zalany)
Milers EE Longlife 5w30
Który byście polecili?
Ja też leję Motula do wszystkiego co u mnie ma silnik spalinowy. Zastanawia mnie tylko dlaczego Motul do mojej Alfy z DPF proponuje olej x-cess zamiast x-clean ?
tutaj Ci chyba odpowiedzieli ;)
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...acie_-722.html
nie zawiedziesz się. w bravo lałem od początku selenie bo od nowości tak lał I właściciel. Ale w alfie jak ją kupiłem był zalany total wiec nawet sie nie zastanawiałem i zmieniłem na motula. Po rozmowach z moim mechanikiem z duzym doswiadczeniem oraz specem olejarskim i wysluchaniu osób zalewających motula nie miałem wątpliwości. i szczerze... nie żałuje.. pierwsze odpalenie i miałem wrazenie ze auto chodzi delikatniej i lżej.
LEJ MOTULA i ciesz się jazdą:)
Daleki jestem od polecania jakiejś konkretnej marki olejowej. Większość nowoczesnych smarowideł jest bardzo dobra. Ja stosuję Motul, ale nie mogę powiedzieć że jest dobry ponieważ to chyba jedna z niewielu rzeczy używanych w aucie, której nie można spróbować. Można sprawdzić opony czy dobrze trzymają na mokrym, kocki czy hamują i wahacze jak długo wytrzymają. Ale jak sprawdzić olej? Ja nie wiem.
Zadałem pytanie o Motula dlaczego mając w ofercie olej do DPF nie poleca go do 2,4 JTDM, a poleca go do 2.0JTDM. Może ktoś wie?
A to ja też mam pytanie a propo Motula, bo zbliża się wymiana i właśnie oleju tej firmy chciałbym spróbować.
Strona podaje:
Pojemność : Pojemność układu smarowania 4,6 litrów Zastosowanie : Flexible (max) Częstotliwość : Kontrola 3000 km : Wymiana 30000 km / 24 miesiące Produkty : 8100 ECO-CLEAN 5W-30 (cały rok) : 8100 X-CLEAN FE 5W-30 (cały rok)
Z tym, że ja mam usunięty DPF, więc w tym wypadku nie powinno być coś innego? Co polecacie z Motula do 1.9 (150KM) bez DPF?
Pewno laboratoryjnego porównania nie zrobisz ale jego stan mniej więcej określisz. I takie proste sprawdzenie wcale nie jest takie złe, bo polecają to nawet producenci. U mnie na stronie masz je zebrane razem
http://www.conmir.pl/proste-sposoby-...u-silnikowego/
Panowie, co ile tak wymieniać olej w 2,0 JTDm? Bo przecież nie co 35k km.
Koledzy mam taką prośbę podałbym trzy specyfikacje olejów i jeżeli mogilibyście wypowiedzieć się która najlepiej wypada:
Specyfikacja 1
Klasa lepkości SAE J 300 5W-30
Gęstość w 20°C ASTM D 1298 0.845
Lepkość w 40°C ASTM D445 57,9 mm²/s
Lepkość w temperaturze 100°C ASTM D445 10,4 mm²/s
Lepkość HTHS w 150°C ASTM D 4741 3,0 mPa.s
Wskaźnik lepkości ASTM D2270 171
Temperatura płynięcia ASTM D97 -42°C
Temperatura zapłonu ASTM D92 232°C
Popiół siarczanowy ASTM D874 0,80% masy
TBN ASTM D2896 8,0 mg KOH/g
Specyfikacja 2
Klasa lepkości SAE J 300 5W-30
Gęstość w 20°C ASTM D1298 0.853
Lepkość w 40°C ASTM D445 72,9 mm²/s
Lepkość w temperaturze 100°C ASTM D445 12,1 mm²/s
Lepkość HTHS w 150°C ASTM D4741 3,5 mPa.s
Wskaźnik lepkości ASTM D2270 163
Temperatura płynięcia ASTM D97 -33°C
Temperatura zapłonu ASTM D92 226°C
Popiół siarczanowy ASTM D874 0,77% masy
TBN ASTM D2896 7,1 mg KOH/g
Specyfikacja 3
Lepkość SAE 5w30
Ciężar właściwy (przy 15 ° C) 0.846
Lepkość kinematyczna (przy 100 ° C, cSt) 10.3
Lepkość kinematyczna (przy 40 ° C, cSt) 57.2
Lepkość Indeks 171
Lać Punkt (° C) < -35
Błysk Punkt (° C) > 200
Zimny Maniak Lepkość (cP) 6,600
TBN (miligram KOH/gm) 7.44
Przyjacielu lej i wymieniaj co 10kkm. Nie zawracaj sobie głowy, silnik przeżyje jeszcze kilku właścicieli.
Pozdro
Chciałbym zwrócić uwagę że niektórym może nie pasować wymiana co 10kkm jeśli robią rocznie np 40kkm (trasy). Było ustalone przez forumowych guru od olejów że 15kkm przy trasach jest super, a 10kkm przy jeżdżeniu po mieście. Widziałem trochę historii serwisowych aut niemieckich - tam robią tylko jak instrukcja każe czyli co 30-35kkm w zależności o którym dieslu mówimy (oczywiście to za dużo jeśli silnik ma przejechać np 300kkm). Ale nie popadajmy w paranoje 10kkm miasto, 15kkm trasa i nie rzadziej niż co rok to jest super dla silnika.
Akurat zawsze co 10 tys wymieniam komplet olej filtr oleji i filtr powietrza a paliwa co 30-40 tys
Używał /używa ktoś oleju Amsoil Signure Serię 5w30 i jakie odczucia z pracy silnika a może jest ktoś kto przeszedł z Motula na tego Amsoila i może się wypowiedzieć czy odczuł roznice
Jak ktos już raz zalal motula to tak zostaje:) nie przechodzi sie na nic więcej:)
nooo... jak już pisałem motul bierze od nas olej bazowy.... ciekaw jestem jakąż to mają technologie rakietową że wytwarzają takie wspaniałe oleje na cudzych bazach ;)
"od nas", tzn?
Dejon widzisz ja od 9 lat używam Motula w różnych autach.Teraz spróbowałem Millersa XF longlife 5w30 I nie zabardzo mi podszedł głośniejsze auto się zrobiło.Duzo osób chwali sobie Amsoil Signure Series 5w30 dlatego pytam o opinie osób które go używały /używają.A ze auto mam na małym koksie i ciężka nogę chciałbym zapewnić dobre smarowidlo. Odwdzięczyć się alfuni za bezawaryjnosc
Pablo to nie jest dowcip, skoro olej ma dobre właściwości smarne, fajna kulturę pracy silnika i co najważniejsze ten olej nie znika jak oleje niektórych innych marek to kolega dejon ma rację. Szczególonie, że sporo mechaników ma bardzo zdanie na temat tej marki. Wiele lat na rynku wiele testów i badań laboratoryjnych owocuje dobrą marką. Do Was - Ty i Artih nie dociera, że szajsu się nie podrabia. A skoro się podrabia to znaczy, ze olej jest ceniony przez kierowców.
Oczywiście, zgadzam sie z tym co piszesz, ale znam wiele, naprawdę wiele osób, które rezygnują z MOTULa na rzecz innych produktów.
Dlatego uważam to za dowcip.
- - - Updated - - -
To nie jest olej dedykowany do silników Alfy, tylko do VW, i ma trochę inne parametry i normy.
Do silników AR powinieneś zalać XF Longlife C2/C3 lub EE C3.
XF Longlife 5w30 ma trochę inne parametry niestety, i może powodować głośniejszą pracę silnika w AR.
W 2.7 i 3.0 TDi nie wolno natomiast stosować oleju o wyższych lepkościach, o czymś to świadczy.
- - - Updated - - -
Zalewałem MOTULa do Swoich wszystkich samochodów, i już tego nie robię.
Nawet teraz mam go w swojej ofercie, ale do siebie zalewam lepsze produkty. ;)
Oki Pablo wszystko rozumiem...moze nie dopisalem ze na pewno sa inne leprze droższe lub może tańsze oleje i nie będę stał na swoim ze tylko jeden naj na świecie jest Motul:)ale mam dpfa i uwazam stosując ten produkt jest duza różnica niz wcześniejsze oleje...fakt moze jak bym trafil na coś lepszego oczywiście w podobnej cenie to czemu nie...
Pablo taki właśnie wałem Millersa XF longlife 5w30 C2/C3
aaa i millers też :D
Już raz pisałem, że jest znacząca różnica w pracy motoru przykładowo Selenii a Motula. Oleje na PAO ja się nie znam ale inni się znają cytat z linku ponizej :
Dużą zaletą HC [hydrocrack] jest naturalna polaryzacja, która owocuje przyleganiem do metalu ale w olejach opartych o PAO dodaje się odrobinę estrów albo HC aby uzyskać odpowiedni efekt.
Ponadto HC lepiej tłumią hałasy od PAO czy estrów. Czasami HC bywają tańsze, ale z tym bywa
różnie jak wiemy.
Oleje na tanich i kiepskich dodatkach opartych na bazie PAO powodują, że uszczelnienia twardnieją i trącą swoją elastyczność stąd mit o wyciekach olejów syntetycznych. Tylko dobre oleje PAO są tak skomponowane że posiadają w swoim składzie również dodatki neutralnie czy dobrze wpływające na
owe uszczelnienia.
http://przywroc-moc-silnika.pl/wp-co.../oleje-PAO.pdf
Tak więc wolę HC niż PAO. :P
''ale do siebie zalewam lepsze produkty'' - Pablo podziel się posiłkiem i zdradź te lepsze.......
Panowie nie mogę znales czy jest ktoś wstanie podać numer filtra Mann do Alfy 159 110 kw rok 2007 są niby dwa rodzaje z dziubkiem plastikowym i zwykły wklad
Mam pytanie do was jako dobrych fachowców. Dlaczego w tabeli referencyjnej Selenii brak jest odniesienia do specyfikacji innych producentów(VW,Mercedes,etc.) dla produktu WR P.E. Czy Selenia WR P.E. jest tak specyficznym produktem dla stajni Fiata czy to podejście marketingowe, bo spełnia tylko normę ACEA C2 a nie C3. Kilka lat temu serwisy Fiata stosowały alternatywnie SHELL HELIX ULTRA longlife (teraz ECT 5W-30) ACEA C3 - polecany przez Ferrari. Teraz chcą sprzedawć tylko swój olej....
Cóż pytanie zdaje się być retorycznym
Z tych skromnych danych, które podałeś teoretycznie filtr powienien byc taki :
http://archiwum.allegro.pl/oferta/fi...145648626.html
ale może się zdarzyć, ze bedzie inny. Dowiesz sie po wyjęciu.
Juz wiadomo ten z dziubkiem był montowany od 2008 roku
ciekawe, ja mam 2009 i bez dziubka :)