Zastanawiam się nad: https://pl.aliexpress.com/item/32945684120.html
Wersja z 4GB RAMu i wysyłką z Hiszpanii.
Ktoś wie na co ten slot GPS card?
Zastanawiam się nad: https://pl.aliexpress.com/item/32945684120.html
Wersja z 4GB RAMu i wysyłką z Hiszpanii.
Ktoś wie na co ten slot GPS card?
slot GPS card to miejsce na kartę pamięci z wgranymi mapami (żeby np. za granicą nie korzystać z roamingu).
Tak też wyczytałem ale czegoś nie rozumiem. Jest ogólnie slot na kartę pamięci - po co dodatkowy na mapy?
Można go używać jako slot ogólnego przeznaczenia? W końcu to po prostu Android...
To radio tak odstaje czy mi się wydaje?
Załącznik 268209
Pewnie żeby mapy były bezpieczne. I jak wiadomo przesyl danych z takich kart jest ograniczony wiec pewnie to zabezpieczenie przed muleniem map. Ale to tylko moje domysły.
Tak na pewno bedzie do tego slotu dostęp. Pewnie bedzie jakas nakładka która wykryje widok tego slotu dla innych aplikacji. Ale ręczne szukanie poprzez jakis manager plików na pewno bedzie dostępne.
Ale pytaj osoby co maja radia tego typu. Bo z tego co widzę to wszystkie te chinczyki maja to rozwiązanie
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Do jakości dźwieku w porównaniu do serii nie można się doczepić gra zaskakująco dobrze, lepiej niż seria. USB można wyprowadzić do schowka. Rozmowy przez zestaw głośnomówiący lepszej jakości niż blue&me, dodatkowo można podłączyć zewnętrzny mikrofon i go schować nad głową, wtedy jakość rozmów jak jest jak w zestawach głośnomówiących aut klasy premium. Plusem takiego radia do którego jest najnowszy i prawidłowy moduł CAN to że przyciski na kierownicy działają bez żadnych opóźnień, pod przycisk od wyowoływania głosowego podpięty jest asystent googla po zainstalowaniu na urządzeniu. Jak chcesz mam takie radio jedno wolne kupione do auta które jednak wymienione na nowszą auto, w drugim aucie użytkuje dokładnie taki sam model radia, przepaść w porównaniu np do takich które maja 2 gb, radio kupione w Polskim serwisie.
link do skopiowania olx.pl/oferta/radio-nawigacja-2din-alfa-romeo-159-brera-android-10-4gb-ram-64gb-rom-CID5-IDEif0K.html#e243c8a496
Tak.
Żeby się nie wyłączało to nie może być zaniku napięcia na kablu ACC bo to dla radia impuls, że ma się wyłączyć. Najprościej to możesz się połączyć na sztywno przewodem ACC do BATT+ (ale trzeba będzie ręcznie włączać i wyłączać - jak dla mnie kiepska opcja). Możesz też poszukać jakiegoś innego bardziej odpowiedniego plusa ale czy takowy istnieje i gdzie go szukać to niestety nie wiem.
Ja niczego takiego nie zaobserwowałem.
Możesz wejść w Factory Settings i tam jest kontrola głośności między innymi BT. (ale nie testowałem tej opcji, także musisz sam popróbować)
Oba sloty są normalnie dostępne zarówno z menadżera plików jak i aplikacji do multimediów.
U mnie w instrukcji było napisane, że aktualizacje MCU przeprowadzać właśnie przez slot GPS stąd wnioskuję, że jest to slot główny.
a czy u was na dedykowanym chińczyku przy wyciszeniu na 0 głośniki wydają jakieś dziwne dźwięki ?
dwa wejscia na karte sd , możesz używać tego jak chcesz, tak samo z tyłu masz dwa wejscia usb . Ja ma do jednego podpięte czujniki cisnienia opon.
Radio naprawde warte polecenia
Nic mie odstaje , to ze zdjęcia jest nie dopchnięte . Może ktoś nie poradził sobie z ułożeniem kabli z tyłu
Na Ali takie radio z wysyłką z Hiszpanii kosztuje 1150 PLN :)
Załącznik 268258
Można nawet z Czech:
7-Day Delivery
Free Shipping
to Poland via 4PX CZ DHL european first zone delivery
Finalnie zamówiłem z wysyłką UPS z Polski za 1125,24 PLN :)
Wersja 4GB RAM / 8 rdzeni / 64GB ROM
Nie wiem jak ten model (chociaż z tego co pamiętam to większość to, kilka modeli w setkach różnych obudów), ale chinole mają dwie duże wady:
1 - bardzo słabo odbierają stacje radiowe
2 - tendencję do bardzo słabej jakości dźwięku, samodzielnie mają duży problem aby napędzić fabryczne głośniki, nie wspominając o porządniejszych.
EDIT:
Robi się ciepło więc powoli zabieram się za montaż kamery cofania do navi connect nav (megneti marelli) :)
Jaki model zamówiłeś starszy, czy ten młodszy https://pl.aliexpress.com/item/40004...40de5c0feKMgjF.
Alfę kupiłem już z innym niefabrycznym radiem (JVC KW-NT1) także nie mam porównania do oryginału.
1. U mnie stacje radiowe odbierają lepiej niż na JVC (oczywiście mowa o konfiguracji z separatorem antenowym, bo bez tego to jak chińczyk znajdzie jakąkolwiek stacje to jest dobrze ;))
2. Jak dla mnie (czyli nie-melomana) to dźwięk jest w porządku (może JVC grało ciut lepiej a może to wrażenie).
Wbrew pozorom to w chińczykach nie wszystko jest takie samo i różnić się może miedzy innym zastosowany chip amplitunera. Ja u siebie mam średniaka TDA7851 i tak jak pisałem wyżej nie narzekam. Ale wiem, że niektóre osoby mające TDA7388 już tak.
A jeszcze taka informacja co do wejścia radia bo nikt mi dał odpowiedzi na mojego wcześniejszego posta a może komuś się przyda
DIN DINowi nierówny także bez stresu że coś nie pasuje;)
Załącznik 268278
jaki polecicie wzmacniacz/separator antenowy do chińczyka ?
Którego Chińczyka polecacie:
https://pl.aliexpress.com/item/40002...a8edb3a0f42c-9
https://pl.aliexpress.com/item/40002...8edb3a0f42c-11
https://pl.aliexpress.com/item/40005...8edb3a0f42c-12
Jest jakieś firmowe radio o podobnych funkcjach i żeby ładnie pasowało?
Bierz jak najmocniejszą wersję. Przynajmniej te 4 GB RAM i 8 rdzeni.
Nie musisz brać kamery w zestawie bo jest słaba i się psuje, lepiej kupić taką montowaną w miejsce oświetlenia tablicy.
Mikrofon zewnętrzny jest ok, bo ja nie montowałem i trochę słabo się rozmawia.
Czy ktoś z Was ma już jakiś patent w tych chińczykach xonrich, na to żeby radio działało bez włączonego zapłonu, tak jak np. fabryczne ?
Skoro fabryczne gra, a gra - to na kostce musi być gdzieś stały prąd.
U mnie w radiu nieoryginalnym gms 9401 wcześniej dwa modele Pioneera radia działały po wyłączeniu auta, dopiero wyłączały się jak wyjmie się kluczyk ze stacyjki ale trzeba dodać że nie był konieczny włączony zapłon. Tym sterowaniem zarzada moduł sterowania kierownicy i sygnał idzie z linii can. Nie mając tego modułu sterowania sygnał włączenia radia bierze się np ze stacyjki. A jak masz dokładnie w dedykowanym chińczyku z wbudowanym modułem sterownia kierownicy?
No tak, ale to radio przecież się nie uruchamia od zera - jest jakby w takim stanie uśpienia/czuwania, czyli musi mieć podane napięcie cały czas (chyba nawet bez włożonego kluczyka ?). Zauważyłem że na chwile się wybudza np. po otworzeniu samochodu. To czy działa czy nie, decyduje jakiś przewód 'sygnałowy', ale to tylko jakieś moje przemyślenia.
- - - Updated - - -
Faktycznie może tak być że to decyduje o tym ten moduł. Np podobna sytuacja jest z kamera cofania, radio z automatu wie, że mamy wrzucony wsteczny, czyli też ta informacja pewnie pojawia się z linii can.
- - - Updated - - -
Zostaje teraz tylko kwestia czy ktoś wykombinuje jak to obejść.
W oryginalnym z nav, bez B&M, radio gra bez włożonego kluczyka, wystarczy je włączyć wciśnięciem gałki potencjometru - w opcjach można sobie ustawić, żeby, po wyjęciu kluczyka w ogóle się nie wyłączało - ja ustawiłem tak, żeby się wyłączało automatycznie po wyjęciu kluczyka.
W ustawieniach fabrycznych, jest ustawiony czas, po którym radio wyłączy się automatycznie - z tego, co pamiętam, to ten czas można sobie zmienić w MESie, oryginalnie to jest chyba 20 minut - w każdym razie tak u mnie było ustawione, jak kupiłem samochód i tak pozostało.
Cały czas pisze o RadioNav bez B&M.
Takie:
Załącznik 268357
A może zamiast chinola znajdzie się coś lepszego, uznanych producentów? Coś co by ładnie grało i wyglądało? Ktoś coś poleci?
W FCA generalnie jest kilka opcji, wchodzisz bezpośrednio w taśmę, albo ładujesz się na wejście y/c na procku. Rozłupie dziada to będę wiedział :)
Jak coś Ci się uda to daj znać ;). Sam aktualnie robię sobie alternatywę dla blue&me która wyświetla wszystko między zegarami i na oryginalnym navi ale możliwości wyświetlania na navi są dosyć ograniczone (wszystko idzie po CAN) więc w przyszłości planuję wpiąć się w oryginalny wyświetlać i odpalić tam jakiś fajny system typu android auto a wtedy już zwykły line out + fajny wzmacniacz i będzie idealnie :).
Ja kupowałem tutaj (są tańsze oferty ale z wysyłką z Chin - ja miałem UPS PL): https://pl.aliexpress.com/item/32916205568.html
Radio odpaliłem na stole żeby nie konfigurować go w aucie :)
Działa całkiem spoko - szybko i bez zacinek.
Załącznik 268433 Załącznik 268434 Załącznik 268435 Załącznik 268436
Tak na marginesie to zamówiłem też radio do Opel Astra H i tam jest trochę lepszy wywietlacz 6,2" vs 7" i lepsza rozdzielczość.
- - - Updated - - -
Sprawdziłem na swoim chińczyku: https://www.youtube.com/watch?v=BgbsQ-iYpWA
Internet Orange Światłowód 300/30Mbps
Jestem "szczęśliwym" posiadaczem tego ustrojtwa od kilku dni w aucie.
Niestety spodziewałem się chyba czego bardziej wygodnego niż poprzednie rozwiązanie. Tymczasem borykam się z kilkoma problemami, które muszę rozwiązać.
1. Po pierwsze to upchnięcie wszystkich przewodów za radiem to jakaś porażka.
- przewód antenowy mega krótki
- puszka canbus całkiem duża - ciężko upchnąć z kostką (przejściówką) po jednej stronie radia
- przewody usb zakończone gniazdem mogłyby mieć możliwość jakiegoś montażu w obudowie - np na panelu a nie wisieć sobie gdzieś w schowku
- kamera cofania mogłaby mieć gniazdo a nie wtyk w kostce - łatwiej było by kupić przewód do tego.
2. Oprogramowanie
- słabe zarządzanie urządzeniami bluetooth
- byle jaka aplikacja do dzwonienia
- obsługa telefonu z kierownicy - ciężko to ustawić tak żeby było dobrze
- czasem potrafi się nie odtworzyć kolejny utwór z listy -> jest cisza i trzeba zrobić trik pause -> play (na domyśnym odtwarzaczu)
- brakuje możliwości zmiany rozmiaru czcionki w systemie (jest za duża pomimo tej rozdzielczości)
Dodatkowo kiedy gra radio a ja odpalam auto to słychać dziwne dźwięki w głośnikach.
Czy ktoś z was spotkał podobne problemy i jakoś im zaradził?
Generalnie te stacje multimedialne nie są dopracowane, czy to chińczyk czy to markowe (Pioneer, Alpine). Ćwiczyłem różne rozwiązania i wróciłem do oryginalnego radia + dobry telefon połączony poprzez Bluetooth aptX do procesora dźwięku. Aktualnie przerabiam środkową kratkę nawiewu na uchwyt magnetyczny z ładowaniem bezprzewodowym. Korzystam z telefonu z AndroidAuto i ten interfejs na telefonie jest całkiem ok do jazdy - dla mnie to najlepsze rozwiązanie, żadna stacja itp. nie zbliży się funkcjonalnością, łatwością obsługi, nawigacji, odtwarzania muzyki do wysokiej klasy telefonu. Gdy komuś zależy na jakimś graniu zestawu car audio to właśnie szkoda pieniędzy na te stacje multimedialne, lepiej od razu odżałować i kupić procesor dźwięku - gdybym zaczynał zabawę z car audio od nowa, to byłby mój pierwszy zakup do samochodu.
- jak masz blue&me to wyciągnij i tak będzie działać z kierownicy , dodatkowo zmień w facorysettings ustawienie mikrofonu by korzystał z zewnętrznego a nie wewnętrznego
- przewody usb idealnie da się przeciągnąć do schowka nawet jest tam malutka zaślepka która pomaga w ich "wymacaniu" i przeciągnięciu
również miałem odgłosy jak podpięty był modem/router pod usb radia, odepnij wszystko co masz podpięte i zobacz