Jako że fotki nie działały...
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/03/246.jpg
Printable View
Jako że fotki nie działały...
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/03/246.jpg
A ja tydzień temu w sobote nałożyłem DG Track Claw:) Jeśli chodzi o samą aplikacje to sama przyjemność wbrew temu co piszą. Według instrukcji po nałożeniu zostawiłem na ok 45min i w tym czasie zająłem się innymi czynnościami. Spolerowanie resztek również bajecznie łatwe a efekt ostateczny mniej więcej taki jak oczekiwałem:) Mega śliski lakier, wet look i mimo upływu godzin/dni śladowe ilości kurzu na aucie:) Dopiero po 4-5 dniach miałem na aucie tyle kurzu co po Megs #16 na drugi dzień a w pracy parkuję na piaszczystym/kamienistym parkingu więc lekko nie jest, ale ku mojemu zdziwieniu więszkość tego kurzu zmył sobotni deszcz co przy Megsie nie funkcjonowało:) Track Claw co prawda nie kropelkuje może tak ładnie jak #16 ale i tak nie jest źle. Tyle spostrzeżeń póki co, teraz będę obserwował jak z jego trwałością.
Paczka z Blue od autonablask.pl już idzie ;)
weekendu się doczekać nie mogę :D zdam relację
W detailershop.pl mają na Poorboysa od wczoraj bodajże naprawdę konkretną obniżkę :P Nattys Blue za 50 jest :)
Hej, mam pytanie, może i zabrzmi głupio ale tak mi przyszło teraz.. Chciałbym zrobić przed latem dość dogłębny proces mycia auta.. (miałem oddać do studia detailingu ale chyba cała ta naprawa lakiernicza i tapicer pochłoną budżet)
- Dokładne mycie, z wnękami nadkoli, itp. itd.. (Jaki środek można użyć we wnętrzu tak żeby pędzelkiem wszędzie doczyścić i żeby nie było problemu z elektroniką, jest coś takiego?)
- Mycie silnika (Jaki środek umyje olej itp. ?)
- Glinkowanie
- Wosk twardy (jaki polecacie?)
- Wosk płynny np. poorboys blue (tylko czy to ma sens nakładać jeszcze wosk płynny na twardy?)
- Sealant na felgi, zabezpieczenie opon, plastików itp.. (Tu mam już środki)
- Coś na szyby ? Można położyć tylko niewidzialną wycieraczkę czy są jakieś inne środki do szyb żeby woda lepiej spływała?
Auto przed tą "zabawą" będzie świeżo po naprawie blacharsko-lakierniczej stąd taka mocna chęć dogłębnego czyszczenia z syfu, pyłu i zabezpieczenie lakier i mega blaskkk..
Kolor jak w fotce poniżej Azzurro Gabbiano MET 693
btw. czy jakaś firma od tych lepszych kosmetyków robi koncentrat płynu do spryskiwaczy ale taki naprawdę dobry, żeby fajnie pachniał i żeby faktycznie nie było tylu osadów jak od tych z supermarketu ?
*Shiny Garage Red DevilCytat:
- Dokładne mycie, z wnękami nadkoli, itp. itd.. (Jaki środek można użyć we wnętrzu tak żeby pędzelkiem wszędzie doczyścić i żeby nie było problemu z elektroniką, jest coś takiego?)
*Zależy od zabrudzenia, spróbuj najpierw wysokim stężeniem red devil, jak nie pójdzie, to szukaj czegoś mocniejszegoCytat:
- Mycie silnika (Jaki środek umyje olej itp. ?)
*żółta ValletProCytat:
- Glinkowanie
*Angelwax BodyCytat:
- Wosk twardy (jaki polecacie?)
*nie potrzeba, raczej jakiś quickdetailer na szybkie odświeżenie, osobiście polecam do kompletu angelwaxa qedCytat:
- Wosk płynny np. poorboys blue (tylko czy to ma sens nakładać jeszcze wosk płynny na twardy?)
*koncentrat letni sonaxaCytat:
btw. czy jakaś firma od tych lepszych kosmetyków robi koncentrat płynu do spryskiwaczy ale taki naprawdę dobry, żeby fajnie pachniał i żeby faktycznie nie było tylu osadów jak od tych z supermarketu ?
Ze wszystkim się zgadzam ale ... AngelWax jest drogi - KHOT poleca bo go kupił i zapewne jest świetny.
Autor nie napisał budżetu więc niby jest ok.
Jeśli jednak będziesz szukał czegoś tańszego - polecam sampler FinishKare Hi-Temp 1000p (20,00 zł) i Quick-Detailera Sonax Brilliant Shine Detailer (30,00 zł).
Oba mistrzowskie jeśli chodzi o trwałość a i wygląd mają fajny (mimo, że zapewne zabraknie tu kilku % do AngelWaxa).
A ja jeszcze troszeczkę zaszalałem i zakupiłem pianownicę włoskiej firmy IDROBASE(wg testu na KA niczym nie różni się od PA) ;) a jak już jest pianownica to i musi być i piana, więc kolejna skromna paczka ANB przyszła :) Mam nadzieję że w weekend nie będzie padać, bo aż mnie nosi by wypróbować nowy sprzęt :D
Ja bym bardziej niż Hi-Tempa dla efektu WOW polecił FinishKare Pink Wax
Bez korekty jeden pies.
Paweł uważaj na tą PA ostatnio jako 2 kupiłem właśnie taką samą i użyłem jej raz za drugim napełnieniem położyłem coś mi się przypomniało i ruszyłem do garaży zachaczyłem nogą o wąż i pociągnąłem pistolet zbiornik uderzył raczej z niedużą siła o murek i ... nakrętka do której wkręcasz zbiornik rozpadła się na kawałki, w drugiej pianownicy jest z mosiądzu ( chyba ) i jest ok tutaj tworzywo jak zauważysz jest bardzo twarde tym samym kruche :(
Haha ;D mówisz ? że tak mało to schodzi ? :D Wiesz co cena wydawała się ok w zestawie był żółty pad meguiars do nakładania ;D to byłem happy..
A czy jest jakaś firma co robi pady co najmniej połowę mniejsze albo węższe ? bo do felg mimo wszystko ten meguiars troszkę za duży..
Ok to załaduje na karoserię :) a pada chciałem zwęzić żeby był dłuższy to będzie miał miejsce do trzymania i miejsce do nakładania.. w ciasne miejsca.. np. w blackline2 są te "wnęki" przy oponie.. umyć tam to lipa bez pędzelka a nałożyć wosk to w ogóle.. ;)
Tylko ostrożnie z tym FK - na całą budę powinno Ci zejść z 10g.
Wszystko co napakujesz za grubo i tak pójdzie w mikrofibrę.
Potrzebna lekka mgiełka - pooglądaj na YT jak aplikują woski.
Rekordziści z lepszymi woskami zużywają na auto 1,5-2 gramy - a jest tak samo zabezpieczone jak po nałożeniu 20 gram (tyle, że 18g nie idzie w mikrofibrę).
Kiedyś dałem kumplowi sampler FK i przy kolejnej wizycie powiedział mi, że straczyło mu na dach, maskę i jeden bok ... :confused:
Jeśli chodzi o mniejsze wymiarowo pady od standardowych słoneczek, to podobnież rewelacyjne są pady Zymola (25zł za 3 szt.). Jak się wykuruję to sprawdzę w praktyce, bo już zakupiłem :)
Witam, co polecacie na wykończenie maszynowe na wysoki połysk po mleczku 3m zielony korek? robiłem wykończenie mleczkiem folmula w takiej żółtej buteleczce chyba kojarzycie...
Pzdr
Tapnięte z SM-N9005
Menzerna, 3000 powinna dać mu radę, ewentualnie w dwóch etapach 2500 i 4000/4500.
Pytanie o ściągaczki silikonowe - większość wygląda podobnie:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/03/297.jpg
Polecicie jakąś firmę? Czy producentem się nie przejmować i kupić dowolną?
Też ostarnio takie zanabyłem:) Różnica wymiarowa nie jest ogormna, ale faktycznie felgi robi się nimi już o wiele łatwiej. Na pewno są też o wiele miększe i delitkaniejsze od słoneczek Megsa także lepiej dla lakieru:)
W przydku 3M najlepszy efekt daje zastosowanie całego systemu; korek zielony, żółty, niebieski. Też chciałem iść na skróty i po zielonym zrobić mleczkiem nabłyszczającym(już nie pamiętam firmy), ale oczekiwany efekt osiągnąłem dopiero po zakupie wyżej wspomnianych żółtego i niebieskiego.
Rozumiem, że chodzi o to http://allegro.pl/menzerna-final-fin...039560591.html. a czy ktoś miał doczynienia z mleczkiem 3M 09376 http://allegro.pl/mleczko-polerskie-...055390349.html, czy może je porównać?
Witam, mam nadzieję, że piszę w odpowiednim temacie,
Wczoraj podczas postoju na parkingu ktoś zapewne swoimi drzwiami, zrobił mi brzydkie wgniecenie w drzwiach kierowcy. Uderzenie było na tyle mocne, że na jednej krawędzi wgniotki pękł lakier. Nie chcę malować całych drzwi, bo mam na nich fabryczny lakier, zależy mi tylko na zabezpieczeniu tego miejsca przed korozją. Podpowiedzcie mi jak to zrobić? W lokalnym sklepie motoryzacyjnym dorabiają lakier według kodu. Czy gdybym dorobił lakier i cieniutkim pędzelkiem lub wykałaczką "zakleił" pęknięcie to czy załatwi sprawę? Wiem, że przy dorabianiu lakieru, jeśli powie się, że to do ręcznych zaprawek to mieszają lakier z lakierem bezbarwnym, ponoć efekt jest lepszy. Z góry dziękuję za pomoc.
https://www.dropbox.com/s/g230yqg6tj...323_131508.jpg
co polecilibyście do codziennego czyszczenia felg polerowanych ? Shiny Garage Monster Wheel Cleaner będzie dobry? w opisie jest że nie wchodzi w reakcję z felgami polerowanymi
Ma ktoś doświadczenie z mleczkiem Sonaxa do skóry z miodem pszczelim?
Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka
Ja bym raczej powiedział (bo ostatnio miałem okazję w pewnym zakładzie używać tego sprzętu) wyobraź sobie co się dzieje kiedy ten szajs styka się lakierem a na pewno produkcja tego nie odbywa się z dokładnością laserową do 0,000000001mm więc na pewno są jakieś minimalne rowki, wypukłości więc defacto własnymi działaniami rysujesz lakier, a jeszcze broń Boże gdzieś to było składowane w ścisku i pojawi się mikropęknięcie na krawędzi styku z lakierem to ponownie kolejne miejsce do rysowania..
Jeśli już używać ściągaczki to raczej takiej gumowej z bardzo miękką gumą.. ale ja tam wolę irchę po prostu..
Ja próbowałem swego czasu silikonowej i po przejechaniu po klapie bagażnika wyrzuciłem teraz mam gumową z Auto Glyma zanim zaczne ściągać płukam dokładnie pod bieżącą wodą.
Dodano po 2 minutes:
Dokładnie takiej http://www.ebay.co.uk/itm/AutoGlym-A...item2a38b82c19
Mam taki ręcznik, a o ściągaczkę pytałem z ciekawości.