O Castrolu nawet zapomnij nie lej tego świnstwa , moja Alfa jest nim zalana (i byla zalewana od 5 lat ) niepolecam tego oleju...są tu lepsi specjaliści od Oliwki i pewnie pokierują Cie w dobrą strone z olejem :-)
Printable View
A wystarczy przeczytać instrukcję do swej Alfy i tyle. Akurat producent zaleca 10W40. Ja do swojej leje Castrola Magnatec już przez 150 tys. i nie zauważyłem aby mi się silnik "sypał", ani też "spadku mocy" :) Jak co niektórzy tu wypisują, no ... ale rozumiem, że każdy tu wypowiadajacy się kategorycznie fachowiec, ma takie wykształecenie, że konstruktorzy Alfy, to przy nich małe żuczki :)
Instrukcja Alfy wyraźnie zaleca Selenie a nie Castrola. Przy okazji - interesowales sie różnymi wskaźnikami jakimi charakteryzują sie oleje? Właśnie te różnice są powodem dyskusji. Mozna powiedzieć - ten temat jest dla zainteresowanych, którzy chcą wiedzieć jakie różnice pomiędzy roznymi produktami. I nie jest prawda ze kazdy 10w40 jest taki sam.
Pawle, Kubo próbowaliście dodatku do paliw Stanadyne ?
Jak wiadomo firma zajmuję się aparaturami wtryskowymi. Macie jakieś doświadczenia z tym środkiem ?
Mowa była o JTD 16V - więc pokaż mi (skan?) instrukcję, która mówi o tym żeby lać 10W40 do JTD 16V z hydrauliczną regulacją luzów zaworowych ???
Był kiedyś taki mądry zwyczaj - jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, to po prostu się nie udzielaj.
I lej dalej Castrola - na zdrowie, skoro jesteś na tyle leniwy żeby nie przejrzeć/przeczytać 10 stron wstecz tematu w którym sam odpowiadasz (bzdury bo bzdury, ale jednak odpowiadasz).
można zalewać 10w40, w zależności od klimatu kraju.
Załącznik 89594