5W40 lepszy.
Printable View
5W40 lepszy.
Witajcie, millers na stronie podawał wcześniej do 1.9 jtdm ee longlife 5w30 jednak teraz jest xf premium c2 5w30. Ee jest chyba lepszy od xf? Czy jest duża różnica między nimi ?
Panowie, 2.4 jtdm wersja poliftowa, bez ekologii. Trasy mieszane, na pewno nie jeżdżę jak stara baba. ;)
W zeszłym roku przespałem wymianę, zalewałem do tej pory Motula bodajże 8100 X-clean do DPF, ale jako że już nie ma, postanowiłem zmienić na Penrite 10 Tenths 0w40 + była wtedy płukanka LM, a ta klasa lepkości z powodu odwiecznego problemu odpalania w zimie (i o dziwo - pomogło). Nooo ale w chwili obecnej najprawdopodobniej turbina jest na wykończeniu i oleju ubyło. Musze kupić dolewkę, ale cena tego Penrite mnie dobija (~310 pln za 5 litrów, a 1L są odlewane z beczki więc równie dobrze mogą lać olej kujawski...).
Mogę coś kupić na dolewkę, czy lepiej zmienić olej + filtr? Przeszukałem cały ten wątek i nie znalazłem dobrej porady do takiej sytuacji.
Spokojnie możesz kupić inny 0W40 w tej samej klasie lub nawet 5W40.
Witam mam pytanie dotyczące oleju ,posiadam alfę 159 1,9 jtdm poprzedni właściciel wlewał olej 0 w 40 mobile i moje pytanie jaki wlać teraz czy taki sam czy może motul albo valwoline albo na jakiś 5 w 40 co proponujecie proszę o odpowiedzi ,z góry dziękuję
wg instrukcji 5w30. Do dpf czyli acea c3 ( można awaryjnie c2)
A jakiej firmy polecasz ?
Wg mnie to obojętne. Byle markowy z pewnego źródła. Jako najlepsze są uważane pełne syntetyki.