-
Tak czy inaczej szkoda że radia nie da się inaczej odkodować jak tylko elektronik lub odłączanie zasilania. Lecz z drugiej strony jest to choć troche zniechęcające dla złodzieja. Mam jeszcze takie pytanie jeśli mam w oryg. wiązce kabli kabel do podłączenia gsm to czy powinienem mieć także kabel gps? Mam wersję Distinctiv
-
Jeśli masz od gsm to orginalnie powinieneś mieć navi więc wszystko zależy czy poprzedni właściciel wyciągnoł antenę czy zostawił. Kod jest zapisany w radiu. Po podłączeniu BODY sprawdza czy kod w radiu i w BODY jest taki sam. Jeśli nie to wywala prośbę o podanie kodu. Jak podasz prawidłowy kod to BODY zamienia zapamiętany kod na nowy i możesz odłanczać aku i nic nie wyskoczy o kod. Co do wyciągania kodu z radia to nie jestem pewien gdzie jest zapisany bo na ruskiej stronie pisze że kod jest w pamięci poza procem a ja gdzieś czytałem że właśnie kod jest w oprogramowaniu procesora a to nie dla każdego elektronika jest prosta sprawa (ja nie umiem wyciągać softu z procesora). Przy metodzie na odłanczanie zasilania nic się nie uszkadza. Metoda ta polega na wykorzystaniu luki w systemie zabespieczenia BODY.
- - - Updated - - -
Jeśli masz od gsm to orginalnie powinieneś mieć navi więc wszystko zależy czy poprzedni właściciel wyciągnoł antenę czy zostawił. Kod jest zapisany w radiu. Po podłączeniu BODY sprawdza czy kod w radiu i w BODY jest taki sam. Jeśli nie to wywala prośbę o podanie kodu. Jak podasz prawidłowy kod to BODY zamienia zapamiętany kod na nowy i możesz odłanczać aku i nic nie wyskoczy o kod. Co do wyciągania kodu z radia to nie jestem pewien gdzie jest zapisany bo na ruskiej stronie pisze że kod jest w pamięci poza procem a ja gdzieś czytałem że właśnie kod jest w oprogramowaniu procesora a to nie dla każdego elektronika jest prosta sprawa (ja nie umiem wyciągać softu z procesora). Przy metodzie na odłanczanie zasilania nic się nie uszkadza. Metoda ta polega na wykorzystaniu luki w systemie zabespieczenia BODY.
-
Dobra zobaczymy czy mój elektronik sobie z tym poradzi jeśli nie to czeka mnie znowu metoda na odłączanie radia, mam tylko nadzieję że przy tym nie osiwieję
-
No i znów lipa to radio kosztuje mnie już tyle nerwów że mam go powoli dosyć, a antena gps którą mam chyba jest niefabryczna bo widzę że wychodzi gdzieś z podszybia i jeszcze ma zwinięte w kłębek z 1,5m.
- - - Updated - - -
Eureka !!! Radio działa lecz jest jedno ale. Odpiołem całkowicie szyne can i narazie ważniejsze funkcje działają, wie ktoś czego będę pozbawiony? Z tego co zdążyłem zauważyć to albo nie mam mikrofonu albo on nie działa bo jak wybieram nr to zaraz mnie rozłącza i wyskakuje napis call over
-
Mikrofon powinien być w lampce sufitowej i pewnie go nie masz, jednak bez mikrofonu nie powinno kończyć rozmowy.
-
W lampce sufitowej mam taki dziurkowany prostokącik ale nie wiem czy jest w nim mic, a rozmowę kończy napis not conected a zasięg mam i pokazuje nazwę sieci, odziwo jest to IDEA ale połączenia alarmowe wykonuje.
- - - Updated - - -
Da radę dozbroić się w mic ?? I czy jest on podłączony pod can bo jak tak to odpada.
-
Mikrofon podłączony jest tylko do radia. Da się sprawdzić czy masz w lampce mikrofon. Normalna ma jedno złącze, a ta z mikrofonem ma dwa ;).
- - - Updated - - -
Mikrofon można dorzucić - tylko średnio jest z dostępnością lampek z mikrofonem. Ja u siebie mimo, że kupiłem już jakiś czas temu lampkę z mikrofonem to wciąż nie mam kiedy zamontować tego w aucie. Zwróć tylko uwagę by z lampką była kostka wychodząca ze złącza prowadzącego do radia.
-
A wiecie jakie funkcje radia wyłączyłem odpinając can?
-
Sieć can
CONNECT jest węzłem typu +15 podłączonym do sieci B-CAN, co pociąga za sobą to, że przy Key OFF, CONNECT nie jest podłączony do sieci i nie może być 'wzbudzony' przez sieć.
Sygnał Key On jest przewidziany jako bezpośredni sygnał do CONNECT.
Otrzymane informacje CONNECT otrzymuje z sieci następujące informacje:
- informacje ogólne
- sygnał zbyt niskiego napięcia akumulatora
- zapalenie świateł
- stan kluczyka
- bieg wsteczny
- poziom oświetlenia video LCD
- prędkość samochodu
- obecny czas (godzina/min)
- sygnał prawego licznika kilometrów
- sygnał lewego licznika kilometrów
- informacje set up (z węzła zestawu wskaźników)
- jednostka miary dla odległości
- jednostka miary dla temperatury
- wybrany język
- informacja trip (z węzła zestawu wskaźników)
- jednostka miary dla zużycia paliwa
- chwilowe zużycie
- średnie zużycie paliwa
- obecna niezależność
- średnia prędkość po zresetowaniu
- odległość przejechana po zresetowaniu
- ogółem czas jazdy po zresetowaniu
- średnia prędkość od godziny xx:yy
- odległość przejechana od godziny xx:yy
- ogółem czas jazdy od godziny xx:yy
Przekazywane informacje Informacje, które CONNECT wysyła do sieci są natomiast następujące:
- Informacje o nawigacji
- odległość do kolejnego manewru
- piktogram następnego manewru
- nazwa wprowadzonej ulicy
- informacje audio
- aktywne źródło audio (radio,CD,CD Changer)
- aktywne pasmo radia
- dostrojona częstotliwość radia
- ilość ścieżek na CD
- numer płyty w CDC
- szereg RDS
- Informacje telefoniczne
- Numer przywoływany lub przywołujący i ewentualnie nazwa z rubryki
- Obecność wiadomości SMS.
- Rozmowa na wejściu
- Informacje set up nawigatora
- Obecność modułu dostrajania radia
- Obecność modułu GSM
- Obecność modułu GPS
- Obecność modułu nawigatora
- Obecność modułu Rozpoznania głosowego
Jak mi nie klikniesz Podziękuj, to się obrażę :)
-
Większość z tego to napewno racja bo nie działa mi mikrofon i nie zmienia się kolor navi nocą, ale jeśli chodzi o wzbudzenie czyli radio załącza się po przekręceniu kluczyka i mam aktualne dane z kompa pokładowego tj. aktualne spalanie , dystans, max dystans.
- - - Updated - - -
wyświetla także dane na środkowym wyświetlaczu między zegarami tzn. rds