ja tam po 7 latach pracy w fabryce szyb samochodowych ( sekurit ) mam jakieś tam zboczenie i nikt i nigdy mi nie wmówi że można dobrze zrobić szybę po kilku latach przebiegu w aucie
no ale ja równam do ocen jakie stosowało się w fabryce :-)
Printable View
ja tam po 7 latach pracy w fabryce szyb samochodowych ( sekurit ) mam jakieś tam zboczenie i nikt i nigdy mi nie wmówi że można dobrze zrobić szybę po kilku latach przebiegu w aucie
no ale ja równam do ocen jakie stosowało się w fabryce :-)
W motoryzacji i nie tylko jest wiele części, podzespołów przy których producent twierdzi, że się nie da naprawić czy zregenerować itp. a większość z tych rzeczy ludzie naprawiają z powodzeniem. Taki honeywell twierdzi, ze jego sprężarek ze zmienną geometrią nie da się dobrze naprawić, a ile to ludzi regeneruje turbo?
Spolerować to se można na handelek. Ale to i tak nie bardzo.
Nowa szyba przednia do 56 kosztuje ~400zł ze wstawieniem w nordglassie, 59 może być minimalnie droższa więc polerowanie to średni interes - popieram w tej kwestii omrona i bociana: na handel można sobie polerować, szczególnie jak szyby mają fabryczne numery, ale na własny użytek, jeżeli auto ma jeździć u nas jeszcze parę lat, to przychodzi czas że lepiej wymienić niż pudrować syfa.
Mi natomiast kilka osób odradzało tanie zamienniki twierdząc, ze szybko się rysują nawet od wycieraczek do mnie w wymianą zamiennik coś koło 350zł. Się zastanawiam nad wymianą bo nie mam rys i zmatowień tylko odpryski wiec polerka odpada zupełnie. Tylko nie wiem czy nie lepiej dopłacić do seciurita lub pilkingtona ale szukam i wszedzie widze tylko no name po 250-300zł. Bocian robiliście sekirita też na sprzedaż detaliczną? Bo nigdzie nie widze przedniej seciurita do 147 po za ASO oczywiście?
Pilkinkton z wklejeniem 350 zl. No chyba dla mnie tylko za ladne oczy :)
Btw. U mnie w 156 fl i 147 fl ori szyby to wlasnie pilkinkton a nie sango-bango :)
Bez dwóch zdań wiadomo, że się nie przywróci efektu takiego jak da nowa szyba i nie ma tu nawet o czym dyskutować - ogólnie szyba nie była zniszczona tylko u mnie musi być perfekcyjnie a że chciałem zostawić bo mam oryginał to dlatego się bawiłm i polerowałem.
ja nie piszę o twierdzeniach producenta - opierałem się tylko na podstawie oceny jakości w zakładzie w którym robiłem
- - - Updated - - -
nie . fabryka robiła tylko do fabry aut , jak szybki wyszły z lekkimi defektami ( np rysa włosowata , niewyczuwalna pod paznokciem w strefie B o długości do 5 mm w ilości max 5 sztuk to szła jako część zamienna i logo auta było polerowane w 99 % przypadków - w 99 bo niektórzy producenci dopuszczają swoje logo na szybie traktowanej jako część zamienna a nie tylko na szybie na pierwszy montaż )
- - - Updated - - -
orginal ricambi też po np 20 sekundowym przejściu wycieraczek na sucho z kurzem w fabryce poszła by do kosza - o ile oczywiście producent takie wyznaczy normy
bo np jak robiliśmy szyby do matiza i lanosa to kontrola jakości wyglądała w skrócie tak :
- i jak ?
- dobra nawet
- znaczy nie pęknięta ?
- no nie
- no to dobra
:lol:
ale już Ferrari czy RR czy saab czy nawet głupie VW lub audi to już inne wymagania producenta do których to fabryka szyb się stosuje i tyle