AHA, chodzi ci o nadkole.. no to zdemontowałem na wstępie, ale ciasno tam mimo wszystko... qrde a już myślałem, że można to mieć na wierzchu wszystko :D
Printable View
AHA, chodzi ci o nadkole.. no to zdemontowałem na wstępie, ale ciasno tam mimo wszystko... qrde a już myślałem, że można to mieć na wierzchu wszystko :D
Nie no nie przesadzaj. Ja też w poprzedniej miałem je zapieczone (kilka nawet urwałem) i jakoś tak nie lamenciłem :) no ale jak ktoś wygimnastykuje dostęp przez nagięcie przodu zderzaka to i tak może być. Mnie też to czeka w tym roku bo mi świecą jak ślepia kotu.
Jako że zostawiłem sobie po stłuczce starą lampę z 2.5 (żarówki, nie xenon) to postanowiłem obejrzeć ją w środku, żeby zakumać lepiej mechanizm :)
I teraz już wiem:
- soczewka nie jest w stanie się ruszyć/przesunąć bo siedzi mocno (bardzo mocno)
- blaszka dająca linię świateł jak wyżej (osadzona na bolcach)
- odbłyśnik w ori valeo z '99 jest w stanie agonalnym
- szkło lampy od środka jest tak brudne, jakbyście nie myli przedniej szyby (od środka) tak z 2 lata - taki ciemno-szary nalot
- rozebranie lampy nie jest łatwe, wszędzie brakuje po 0.5cm żeby coś wyjąć/wysunąć itd. - łatwo połamać zaczepy/zastrzaski
Mam nadzieję, że w xenonie wygląda to tak samo, a różnice zaczynają się od miejsca mocowania żarnika.
Poniżej kilka fotek samego "sedna". Jakby ktoś bardzo chciał tutorial jak to rozebrać, to piszcie ;)
Z narzędzi wystarczy torx 15 + 2 płaskie śrubokręty
Jest przecież manual do rozebrania w drobny mak lampy w 166.
nie szukałem :P
a możesz potwierdzić, że xenon wygląda tak samo od miejsca mocowania żarnika?
Nie :P dopiero będę to rozbierał niebawem do regeneracji. Ale prawdopodobnie jest tak jak piszesz. Różnica tylko w mocowaniu źródła światła.
Hej!
Przyłącze się do tematu. Mam podobny problem przy czym u mnie nie dość ,że świeca w dół to jeszcze ma totalnego zeza :) Tak czy inaczej czeka mnie demontaż ponieważ w jednej nawet nie ma już żadnej regulacji (być może soczewka spadła z mocowań). Najgorsze jest to ,że jakakolwiek robota ze śrubami (oryginalnymi), które są na zewnątrz kończy się ich zerwaniem i wymianą na nowe nierdzewne :)
W każdym bądź razie przeraża mnie robota z tymi lampami ale jesień i zima za pasem :)
P.S.
marek230482 - gdzie można znaleźć, poszukać tego manuala lamp? Będę wdzięczny na jakieś namiary :)
Pozdrawiam
W dziale zrób to sam :) ja też używam szukajki :) nie znam wszystkich linków na pamięć :) jak dobrze pamiętam to yoozef to robił.
po tekście Marka, że już to jest, ja znalazłem coś takiego:
http://www.samnaprawiam.com/poradnik...romeo-166.html