twoja metoda wcale nie jest dziwna- mechanicy używają stetoskopów, a "kij" będzie działał jak stetoskop
Printable View
ja to wiem :)
i Ty to wiesz :)
ale są tacy, co nie wiedzą i czasem śmieją się z takich metod - a często najprostsze, stare metody okazują się najskuteczniejsze
Koledzy zaczynam miec coraz wieksze wątpliwości czy to cewka strzela. Od kilku dni nie strzela mechanik jak posłuchał powiedział, że jego zdaniem to nie cewka tylko jakis przekaźnik w instalacji gazowej od czasu do czasu cyka. A silnik pracuje wzorcowa. Ma lekkie falowanie obrotów ale to mial od zawsze nie znalazłem jeszcze przyczyny. Zaczynam juz głupieć. Dzisiaj zdjąłem przednią pokrywe nad cewkami i w ciemności widac, że one błyskaja między obudową metalową a tym czarnym plastikiem na cewce takie poziome podłuzne błyski na pierwszej cewce na górze i dole obudowy a na 2 i 3 tylko na dole błyska. Takie tlenie sie jak stroboskop.1. Czy takie błyski powinny być?. 2. Pytanie to co to jest za rurka łącząca kolektor dolotowy z glowicą po prawej stronie takie krótkie kolanko bo widze, że na górze przy kolektorze ktoś to izolacja owinął to jest jakas odma? Czy to musi być szczelne. Wchodzi w dolot zaraz obok przepustnicy.
Żadnych błysków :) cewki do wymiany jak nic. Z rurką to już Ci pisałem. Nie powtarzaj się bo będziemy w dwóch tematach o tym samym pisać....
Kolego ale takie blyski pisali koledzy na forum ze tez maja poza tym wszystkie cewki?
Nie wiem jak ktoś sobie wyobraża że cewki z przebiciem na masę są dobre..... Skoro świeci to ma przebicie. To nie lampka choinkowa że ma świecić. Cewka nie ma prawa błyskać, iskrzyć czy świecić. Napięcie ma iść na świecę a nie na blok czy głowicę.
A to że komuś błyska i nic się nie dzieje o niczym nie świadczy. Ja sam z choinką w innych autach jeździłem przez pewien czas i było dobrze. Ale u Ciebie nie jest. Jeżeli uważasz że to nie przez to, to nie wymieniaj tylko szukaj dalej. Ale póki jedna rzecz jest nie tak to nie możesz mieć pewności czego szukać dalej.
kolego a kto mowi ze ona ma przebicie do bloku ona błyska w środku w obudowie cewki.
hmmm.... a to co innego. Aczkolwiek u siebie tego nie mam.
Nie piszę bzdur. Wystarczy popatrzeć na budowę cewki...... To musiał pęknąć Ci korpus i miała przebicie po wierzchu. A to rzadkość. Najczęściej przebija osłona pod cewką (ta rurka) bo najwięcej się nagrzewa i jest najbardziej podatna na uszkodzenia. Dlatego nie ma co patrzeć pod dekiel bo w większości przypadków pewnie nie zobaczysz nic. Co innego jak są kable WN. Wtedy wszystko widać jak na dłoni.