tez mysle ze drogo ,niech negocjuje...
Printable View
Miska kolegi Mirinda też była z twardego materiału a zobaczcie sobie jakie dziury. Moim zdaniem osłona może się wygiąć i przesunąć jako całość, co z kolei spowoduje uszkodzenia bebechów. Od razu dodam- ja jak najbardziej popieram ideę osłony z nierdzewki, apeluję jedynie o to, żeby zabrać się do tego porządnie i dmuchać na zimne. Dobrze zrobiona osłona będzie dobrze zrobiona, a jak się do tego podejdzie po najmniejszej linii oporu to się można nieźle przejechać. Kwstia mocowania też jest ważna- jak zamontujemy na sztywno, blacha się wygnie to pociągnie za sobą elementy, do których została zamontowana i wtedy warto się zastanowić czy bardziej zaszkodziła, czy pomogła. Jak będzie za luźno to na autostradzie możemy komuś za nami zrobić psikus. To jest po prostu złożony problem.
Maras, ja po prostu dość obrazowo opisuję mechanizm działania elastycznej osłony, nie zamierzam wjeżdżać Alfą w teren ;) Dziury w jezdniach są niestety często gęsto dużo gorsze niż nierówny, ale miękki nasyp, czy stroma skarpa. Jak dodamy do tego prędkość może być naprawdę różnie. Ja w mojej astrze (przy Gtv to terenówka!), chociaż należę raczej do dbałych kierowców, oberwałem osłonę termiczną tłumika, bo w zbudowanym z kostki brukowej śpiącym policjancie, jedna wystawała niemal na sztorc, a ciemno było jak w du***. Na szczęście mała prędkość, 60zł za zdjęcie, prostowanie i spawanie i po bólu.
ciekawe czy ta co pokazuje kolega Maras spasuje niby ten sam silnik a ostatnio dowiedzialem sie ze od 156 nie pasuje podobno
Ludzie co wy za dywagacje uprawiacie. JA mam osoine pod silnik z nierdzewki w 156 jezdze z nia juz prawie dwa lata i nic sie jie dzije. Mam auto obnizone sprzodu prawie o 5cm wiec czesto o cos zaczepie. Teraz robie za plug. Koleiny sie porobily a snieg zamarzl i jest jak kamien a mino to oslona sie trzyma. Zaczepy cale. Od spodu sporo rys i tyle. Wiec przestsncie pie.rzyc za przeproszeniem :) nie snujcie teorii sf. Bo widze ze najwiecej wie ten co takiej oslony nie ma. Peace :)
Spoko, nie będę się sprzeczał. To prawda, nie mam takiej osłony i jedyne co przedstawiam to moje obawy związane z jej konstrukcją, a nie wiedzę jak to działa.
Tytus to ma chyba rację. Osłona ma zadziałać raz. Tak jak kask:) Ma pęknąć ale łepetynę uchronić...
Wiec jak tylko ktos wyprodukuje takowa do gtv to polecam. Szkoda kasy na ciagle łatanie mis :)
Jestem producentem takich plyt. Wszystkie plyty robie zgodnie z załącznikiem J. Moja specjalizacja to glownie subaru impreza, ale do gtv tez moge zrobic. musialby ktos tyko do mnie przyjechac na zwymiarowanie takiej plyty.Koszt z kwasowki 3mm okolo 500zl. Waga ok 18kg. W przypadku aluminium waga to ok 8-10kg a koszt ok 1500zl. Plyty ciete laserem i giete na prasie narzedziowej cnc. Wzmocnione mocowania do 8mm grubosci i obspawane tigiem w oslonie argonu.
Takze jak ktos jest z warszawy i ma chwile czasu by podjechac do mnie do wesolej niech dzwoni. Tel. 536 230 997. Zwymiarowanie zajmie ok 30min. Temat dodaje do subskrybowanych. Jkk ktos chce moge wrzucic zdjecia jak wyglada tska plyta do subaru. Powiem jeszcze na koniec jedna rzecz. Plyta 3mm spokojnie wystarcza do jazdy na codzien a nawet kjsow czy rajdow. Plyta 2mm jest dedykowana do aut do jazdy na codzien. Plyta 2mm nie jest zgodna z zalcznikiem J. Przy plytach ze stopu alu min. Grubosc plyty by byla zgodna z zalacznikiem J to 5mm
Dodam tylko ze jest takze mozliwosc wykonania plyty wystajacej przed przedni zderzak. Taka plyta pelni forme tj. Pługa ktory zgarnia pod siebie wszystkie kamulce itp. Koszt ok 600zl w przypadku kwasowki 3mm. Plyta jest zgodna z zalacznikiem J, ale nie jest zgodna z przepisami ruchu drogowego.
Zaletą takiej plyty jest to ze oprocz miski, zespolu napędowego i zawieszenia chroni takze przedni zderzak i chłodnice, ew. Fmic.
Koszta się zmieniają jakbym chciał zamówić płytę 2mm (podałeś ceny dla tej o grubości 3mm), jakiś rabat jakbyśmy się skrzyknęli kupą i dali Ci trochę roboty? ;) Wrzuć może zdjęcia takich osłon do subaru, mnie interesuje też jak to wygląda na aucie, ale od spodu.
PS. Wrzuć cenę też dla alu, bo to jednak 10kg różnicy, warto wszystko przemyśleć...