-
Potwierdzam, ze nie telepie przy wylaczaniu silnika, choc czasami mozna odczuc wrazenie, ze czuje sie motor, ktory sie wylancza i to jest moim zdaniem normalne. Napisze ale, ze jakies 15k temu mialem wymieniane kolo, kpl sprzeglo itp.
Wysłane z mojego ALCATEL_ONE_TOUCH_6030X_Orange przy użyciu Tapatalka
-
Hehe, forumowe diagnozowanie via net :)
Radze sprawdzic u kogos, kto ma o tym pojecie, zamiast straszyc wymiana pol auta. Niektore gruzliki lekko telepnie przy gaszeniu - to zalezy od silnika. Zalezy jak i co telepie. To moze byc kolo, ale moze byc tez ktoras z poduszek silnika, skrzyni, wydech, syf w dolocie, etc.
-
Temat stary ale dorzuce cos od siebie dla potomnych. U mnie co prawda nie w alfie ale w fiacie Stilo 1.9 jtd 115km (ten sam silnik) też trzepie przy gaszeniu. Odrobinę pomaga wciśnięcie sprzęgła. Samochód od nowości tak miał. Pierwsze wersje jtd nie grzesza kulturą pracy.
-
Miałem podobny problem telepania przy gaszeniu silnika pokazało to się zaraz po wymianie przepływomierza zakupionego na allegro wróciłem do starego oraz zamówiłem nowy w ASO na szczęście reklamacje uwzględniono i kasz wróciła.Tak że nie panikuj przyczyn może być wiele nich ktoś mądry zdiagnozuje to z komputerem.
-
"Miałem podobny problem telepania przy gaszeniu silnika"
Też tak mam - od roku - auto 3 dni stało w ASO, sprawdzili wszystko co się dało (albo tylko tak powiedzieli) i wszystko ok, wszystkie parametry, podzespoły itd.... w porządku... ten typ chyba tak ma :)
-
Mam ten sam problem. Jedno na dziesięć wyłączeniem silnika objawia się twardym gaszeniem, telepaniem.
Na forum opla znalazłem, że występuje ten sam problem w końcu ten sam silnik pod nazwą CDTI.
Powodem jest klapa gasząca znajdująca się w okolicach zaworu EGR.
W przyszłym tygodniu myślę przeczyścić klapę i zobaczę jaki będzie efekt.