To samo mi mój znajomy bardzo doby mechanik powiedział, więc zrobiłem to tak że albo sie uda albo nie... ale narazie nie jest OK. Jutro postaram się nagrać to wstawię....
Printable View
No tak zapomniałem o kosztach rozbiórki silnika.
Witam dzisiaj nagrałem ten świst po nagrzaniu samochodu i tylko na wolnych obrotach http://wyslijto.pl/plik/aw6rbt07wc czy wiecie z czego to piszczy?
wie ktoś może co to za gwizd?
Może któreś łożysko np: alternatora lub coś innego. Zdejmij pasek wieloklinowy i uruchom na chwilkę silnik. Jeśli pisk będzie nadal występował to coś jest nie tak w silniku.
Ewidentnie słychać tarcie metalu o metal. Słusznie kolega Artur sugeruje zdejmujemy wielorowek i słuchamy dalej. Z jakiego rejonu ten pisk idzie - z filmiku nie mogę wyczaić.
idzie z okolicy rozrządu i tylko jak się dobrze rozgrzeje silnik, jakby jakaś rolka,do momentu nagrzania nie ma tego gwizdu
- - - Updated - - -
muszę coś poluzować żeby zdjąć pasek?
Klucz imbusowy w napinacz paska wielorowkowego i do góry lub na dół - nie pamiętam dokładnie - i luzujesz pasek a następnie zdejmujesz.
Dokładnie, do góry. U mnie jest nie imbus ale śruba na klucz 15. Lewą ręka kluczem do góry napinacz a prawą ściągasz pasek. Oczywiście po rozgrzaniu silnika.
Wywal pasek może alternator już ma dosyć