-
Hmm ja mam jedynie porownanie Mazda 6 (2008r) 140KM 2.0 Diesel i Alfa GT 1.9 150KM (2004r) 1,9 JTDM.
I tak w mazdzie komputerowe i realne w granicach 8l/100km:
-wieksza masa
-inna aerodynamika czytaj grosza
-wieksze auto
-przez to mniej dynamiczne w porownaniu z GT
Alfa z kolei pokazue 6.5l/100km. Wiec nie narzekam na silniki od fiata:)
Nie mam okazji odniesc sie do francuzow - ale ze sluchow pala mniej, ale wiadomo jak to z tymi sluchami jest:) Nie zawsze musi sie potwierdzic.
Tutaj sensowniejsze porownanie byloby z 159 ale niestety nie mialem okazji:)
-
średnio 7/100
min 6,12/100
max 8/100
wyniki wszystkie teraz w zimę na trasach max 30km
-
u mnie na trasie mieszanej o długości 15km w tym 5km miasto wychodzi realnie jakieś 6.4 L, a komp pokazuje podobnie. niestety jest to krotki odcinek więc połowa jest przejechana na zimnym silniku. jadąc zaś trasą myśle, że jestem w stanie zejść do 5L a nawet mniej. wszystko zależy od tego czy sie depta czy nie. uważam ten silnik za na prawdę dobrą konstrukcję o nadzwyczaj duzych parametrach w stosunku do spalania.
porównując peugeota partnera z 2002r. z silnikiem 2.0HDi 90KM. na tych samych 15km auto pali z 7L. waga ta sama, jedynie aerodynamika mniejsza. jadąc zaś trasą tym samym peugeotem spalanie jest znacznie powyżej 5L.
porównując alfę do nissana navary 2007r. 2,5 DCI 170KM to alfa pali połowe tego co nissan :D nissanem na trasie przy spokojnej jeździe nie jestem w stanie zejść poniżej 9.5L średnio pali 11L
-
komp6,6 litra tankując po korek 7,5 do 7,7. jeżdzę tylko trasy i tylko dla przyjemności z żoną nie przekraczam 160 sam 180km/h