-
To może się przyłącze :) od 2 dni mam 2.4 JTDm 210 koni. Kupiłem go ale z malą bolączką o której wiedziałem na która urwałem pare zł :)
mianowicie autko odpala i puszcza białego bąka i chwile nie równo pracuje. Dosłownie 5 sek i sie uspokaja. Później już OK.
Wczoraj wyczyściłęm EGR i juz się ładnie zamyka i poranna odpalania było troche lepsze. ( a przynajmiej tak mi sie wydaje )
Na dniach bedę się brał za kolektor dolotowy bo na piątym cylindrze widać że ośka klapy jest luźna i do okołoa niej jest sadza. Więc - nieszczelność kolektora
Jak to ogarnę dam znac czy przeszło :)
-
U mnie dokładnie te objawy (biały bąk, krótka nierównomierna praca) ustąpiły właśnie po ingerencji w kolektor i EGR.
-
U mnie wszystko idealnie, jak w szwajcarskim zegarku ;) śmiga jak ta lala :)
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
-
-
ja zerknąłem pod maskę spr jak tam niby nowe świece żarowe ( fakt nowe ) ale w ASO to nawet muchy w kiblu bym nie dał ubić. Sciągam fajki z świec a tu świeczka na czwartym cylindrze luźna .... deb**e w ASo nawet świeczki dokręcić nie potrafią. ( ASO - ganinex bieslko )
-
-
chwilę mi zeszło ale w końcu zrobiłem kolektor :) pracy bardzo dużo.... znacznie więcej jak przy 1.9 i przedwszystkim miejsca mniej.
ad efektów - jest bajer :d
odpalanie zaraz po usunięciu klapek nie było wiarygodne bo cały układ paliwowy był zapowietrzony. Ale dzisiaj rano - wciskam start - rozrusznik zakręcił silniczek odpalił i od razu pracował równiutko :) zaro dymu :)
z ciekawości zaraz przed rozbieraniem sprawdziłem korekty - wachały sie w granicach 0,8 - 0,9 na każdym cylindrze czy to na + czy na - .
Teraz wszystkie parktycznie bliskie 0. odchylenia sa w granicach 0,08 do 0,2.
Dodatkowe korzyści - od razu widac po chwilowym spalaniu że jest mniejsze. Auto lepiej sie zbiera.
problem nierównej pracy po odpaleniu i biełego gryzącego dymu uważam za zamknięty.
Wieczorem wrzucę fotki jak wyglądał kolektor po 82 tys przebiegu i luźnej klapie 5 cylindra.
-
No to super :)
U mnie się uspokoiło, odpala ok, jednak chce wyczyścić kolektor, ale klapy pozostawić na miejscu. Mam delikatną nieszczelność na 5 klapie. Zastanawiam się jak to uszczelnić? Tam jest chyba jakiś oring, tak? Klapa jest wklejana na klej? Możecie coś podpowiedzieć?
Pampik, czekam na fotki :)
-
uszczelnic ciężko. jak puszcza tzn że sie wyrobiła tulejka. Tomek_krk regenerował kiedyś kolektory ale teraz wywala wszystko jak leci. Poważnie, nie ma co sie zastanaiwać tylko czyścic kolektor i klapki out.
-
Klapy muszą być ;)
Możesz mi wrzucić fotkę tej wyrobionej tulejki? Zawsze mogę odkupić klapę od kogoś, kto wywalał u siebie ;) Poza tym z tego co widziałem gdzieś na fotce, to tam jest oring.