Całym sercem się przyłączam do tych pozdrowień.
Printable View
http://www.mobile.de/pl/marka/alfa-r...190646426.html
Jedyna oferta na mobile po 2004r z 2.5 V6
To auto w tej konfiguracji to prawdziwy biały kruk :P
nie polecam silnika 2.0 do gazu
Z jakich względów? ;)
Bo w internetach tak piszo. Z Twin Sparka nie ma co robić jakiegoś cudu techniki, przecież ten silnik został wprowadzony dawno temu i wyrafinowanej elektroniki w nim nie ma. Poza dwiema świecami na cylinder, które akurat w przypadku LPG są lepsze niż jedna to zwykła rzędowa czwórka ze zmiennymi fazami rozrządu. Dobre komponenty instalacji i montaż gwarancją poprawnego działania ;)
ja tez mialem 2.0ts z lpg. gaz zalozony prtzy 104tys a sprzedana przy 230tys. jedyny problem byl z parownikiem bo okazalo sie, ze byl za slabo wydajny czy cos... ale to na poczatku po zalozeniu lpg ten problem wystapil. po wymienieniu tego elementu przez 125tys nigdy nie zaprotestowala. a ile kasy zostalo... dla mnie nie ma znaczenia czy ts czy 1.6 8v volkswagena. jak jest wszystko ok zamontowane musi byc dobrze;)
Dlatego ja założyłem instalację z "wydolnością" powyżej 300 KM :P Pomimo tego że silniczek ma marne 155 KM, ale nie mam przynajmniej żadnych jakichkolwiek problemów...
Myślę że najlepszym silnikiem do gazowania w 156 będzie 2.5 litrowe V6 :) Trwała i wytrzymała jednostka napędowa, dobrze znosi gazowanie, tak samo jak 3.0 V6, jednak w 156 nie montowano tych silników. TS zależy w jakim stanie technicznym jest przed montażem. Jeżeli ledwo zipiący i podepniemy gaz (chociaż kumaty gazownik, przed instalacją, najpierw powinien sprawdzić jak sprawuje się silnik) to mogą być potem problemy.
Piszę to z obserwacji, znam sporo ludzi którzy własnie do V6 wkładają gaz i jeżdżą bezproblemowo przez kupę czasu, ale znam też ludzi którzy pakują gaz do TS'ów i również cieszą się bezawaryjnymi kilometrami.
Tak naprawdę to każdy silnik przyjmie gaz, lecz LPG musi być dobrze zamontowane bez druciarstwa i co najważniejsze dobrze zestrojone z parametrami silnika.