-
Witam Alfaholików!
Odgrzewam temat ponieważ mam podobny problem, ale może mój opis wykluczy parę opcji ;]
Mój problem to szarpanie podczas przyśpieszania , jednak tylko w przedziale 2500-3000 obrotów i zawsze następują tak jakby dwa szarpnięcia, najczęściej na 2 biegu, i tylko przy lekkim dodawaniu gazu. Przy pełnym gazie zero szarpnięć. Problem nie występuje zawsze.
Wymieniony wcześniej był kolektor dolotowy na zregenerowany z metalowymi zaślepkami 2 miesiące temu, przy tym EGR również podobno był czyszczony, nowe świece oraz akumlator, pare dni temu wymieniony olej z filtrem ale tylko oleju. Filtr powietrza i paliwa jeszcze nie wymieniłem.
Czy ktoś miał takie objawy i zna odpowiedź?
Pozdrawiam
-
Zaślep całkowicie EGR. Problem zniknie.
Pozdrawiam
-
A czy można zlikwidować takie szarpanie bez zaślepiania EGR? Bo wszyscy tylko zaślepiać i zaślepiać a nikt jeszcze nie doszedł gdzie tkwi przyczyna. Pzdr.
-
Przyczyna tkwi najczęściej w samym EGR, który ma wadę fabryczną. Zbiera się w nim nagar, co powoduje problemy z jego prawidłową pracą.
Na dobrą sprawę, w silniku 1.9 EGR nie pełni żadnej istotnej funkcji (poza zapychaniem siebie oraz kolektora ssącego spalinami), więc spokojnie można go wyłączyć i cieszyć się brakiem problemów z nim związanych w przyszłości.
Są też tacy, którzy twierdzili, że przyczyną w "przerywaniu" przy wyższych obrotach był niepoprawnie pracujący overboost.
-
U mnie pomogła wymiana czujnika ciśnienia doładowania i zaworu egr.
-
Witam!
Dzisiaj miałem w planach zamontować ta częsciową zaślepke EGR (z 4 dziurkami) ale okazało sie ze juz taka mam zamontowana , wiec problem musi tkwic gdzie indziej . Prosze o pomoc!
Dla przypomnienia problem mam z szarpaniem przy lekkim dodawaniu gazu najczesciej na 2 biegu, oraz czasem na 1,3,4 , na rozgrzanym silniku. Przy pelnym gazie nigdy nie szarpnelo autem.
Kolektor ssacy byl zregenerowany 3 miesiace temu, oraz przeczyszczony Egr.
Jesli mial ktos taka sytuacje i z niej wybrnal prosze o pomoc ! Pozdrawiam
-
To zaślep całkowicie EGR.
-
tylko egr nic wiecej .
zaslep od dolu ale tam jest ciezkie dojscie . ja zaslepilem z boku i jest git .
-
U siebie też miałem lekkie przerywanie w okolicach 1800obr.Wyłączyłem i zaslepiłem EGR.Przerywania już nie ma
-
najlepiej kwasoweczka blacha .