Ja jak już dostanę wtrysk to będę miał relatywne porównanie i zobaczy się czy to wina wtrysku czy czego innego, bo jednak to spalanie wg. mnie jest o wiele za duże ;)
Printable View
Ja jak już dostanę wtrysk to będę miał relatywne porównanie i zobaczy się czy to wina wtrysku czy czego innego, bo jednak to spalanie wg. mnie jest o wiele za duże ;)
No pardon Arek. Masz auto, które ma pojemność o 25% większą niż 1.9 (jeden gar więcej, którego przecież czymś musisz nakarmić), wiec imvho Twoje spalanie nie jest jakieś strasznie przesadzone. Predkość 140 - 150 to już nie jest spalanie 5 - 6l/100 tylko pewnie sporo więcej. Niedługo się okaże, że przy prędkości 80 - 90 km/h to nasze jtd powinny 3 litry na setke palić... Policzmy zatem, renówka spaliła 6l/10 przy pojemności 1.9, orientacyjnie dodajmy zatem do tego 25%, czyli 1,5 l/100 kmh to daje 7,5 l/10.
Opadają ręce jak się czyta o tych wynikach spalania.
Nie znam auta które by spalił mniej niż mu się wleje.
Co do wtrysku to po tym co opisałeś i po ewentualnym skorygowaniu go, spalanie zostanie na tym samym poziomie. MJTD palą więcej niż HDI, a porównywalnie do TDI.
Piszesz że masz ponad 180KM - no to sorry ale musisz je jakoś napoić. Chcesz oszczędne auto to poszukaj starej Mazdy 323 z 1.7D, golfa II 1.6D lub Daihatsu Charade 1.3D, te auta palą ok.4 ON/100km, ale kucy mają w okolicach 40- 50.
A najbardziej rozbawia mnie ten fakt tankowania za 30PLN i mierzenia ile przejedzie do zapalenia się rezerwy:pleasantry:.
Wiem że macie polewkę z tego testu ;D, no ale dla mnie nie pałując belli fakt że pali tyle ile pali jest nie do przyjęcia, tak jak mówię zamienię lejący wtrysk i zobaczymy. Chociaż na trasie nie mogę powiedzieć bo jest oszczędna nawet jadąc szybko i to bardzo, tylko spalanie rzędu 10-11 l w małym mieście jakim jest Bielsko jest co najmniej dziwne.
Dodano po 5 minutes:
Kolejnym autem będzie również Alfa i to model 159 :)