-
Po wymianie panelu na inny.. (w sensie że nie ten który auto posiadało fabrycznie) to normalne że masz migający licznik bo mimo że to taka sama część to auto rozpoznaje je jako nową.. musisz zrobić osiowanie proxy i po problemie..
Jak kupowałem nowy panel od szyb i lusterek w ASO to po montażu też mi migał licznik i dopóki osiowania nie zrobiłem to w ogóle nie działał..
-
A co to jest to cale osiowanie co sie kogos pytam to nie maja pojecia...? Moze ktos wie gdzie w Warszawie moge to zrobic bo bylem u goscia podpial mi sie i wykasowal bledy ale nadal mruga...:/
-
osiowanie, to funkcja, która ma na celu:
- odczytać wszystkie podpięte centralki
- zapisać do pamięci wszystkie wykryte centralki
Przy odpalaniu samochodu, komputer body wysyła zapytania do wszystkich zapisanych centralek. Jeśli z nimi wszystko OK, to masz na desce info "ok". Jeśli któraś centralka nie odpowiada, albo zgłasza się jakaś, do której nie było zapytania, to licznik km mruga.
Poczytaj, bo wiele razy było pisane jak osiować:
- potrzebny kabel ELM
- FES/MES
- najpierw trzeba wykasować wszystkie błędy -> tak, żeby osiować na czysty bezbłędny komputer
- osiowanie
tyle. Jeśli o czymś zapomniałem, proszę uzupełnić.
Ps. Umów się z kimś z forum, jeśli nie masz kabla - osiowanie robi się w 5minut na parkingu.
-
Bylem u znajomka ale nie sal rady mi tego zrobic czy ktos z forumowiczow pomoE mi w tej sprawie z Warszawy i okolic..??
-
Zagadaj do kogoś z forum - z Wawy. Osiowanie robi się w pięć minut na parkingu.
-
Odgrzeje kotleta w mikrofali.
Słuchajcie bujam się już miesiąc, od gościa do gościa, i nikt nie jest w stanie się mi połączyć z body computerem !. Mam tego tematu po dziurki w nosie. Zajerzdzam to mają te Made in China ELM-y 327. A chcę kupić kabel, wrzuci mi ktoś linka do działającego ELM-a który mi obsłuży linie CAN, BODY COMPUTER i całe OSIOWANIE PROXY ?.
Mam kabel
taki
http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-e...tyku-obd2.html
i taki
http://viaken.pl/pl/adapter-do-inter...can-typ-3.html
i też nie łączy się.
-
jak kable od viakena się nie łączą to pozostaje tylko problem ale po stronie samochodu a nie kabli.
Sprawdzał któryś magik czy masz w ogóle "zasilanie" w swojej wtyczce obd? czy w ogóle jeżeli tak, to pozostaje jakiś problem z samym body computerem
-
Kabel od viacena z ecu laczy sie z poduchami i abs. Tylko ten adapter chyba nie umiem uzywac go . Elmy z ecu ida ale nie z body. Jak i czym jesc ta szyne can
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
-
U mnie to samo, Viaken łączy się tylko z ABS i AIRBAG, z ecu i body nie ma szans. To chyba jest problem JTD 115, bo w fiatach ten sam problem.
Podobno idzie ogarnąć to tym oryginalnym ELM, na allegro za około 80 zł od tego gościa co ma wyłączność na sprzedaż MES.
-
Cin a pamoetasz jego login allegro ?
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka