Trzeba tez wziac pod uwagę ze opona 16 jest lżejsza znacznie od 18. No i duże hamulce - popularny mod - tez zwiększają masę zarówno nieresorowana jak i rotacyjna.
Printable View
Trzeba tez wziac pod uwagę ze opona 16 jest lżejsza znacznie od 18. No i duże hamulce - popularny mod - tez zwiększają masę zarówno nieresorowana jak i rotacyjna.
Tutaj ciekawe zestawienie felg OZ:
http://measurespeed.com/oz-rims-wheel-weight.php
Co ciekawe, OZ Forgiata potrafią ważyć 6kg w 17" :).
Tak z ciekawości, co powoduje większą masę większych opon? Teoretycznie, przy takim samym obwodzie zewnętrznym jest zwyczajnie mniej gumy :). Jakieś dodatkowe wzmocnienia?
W sporcie sprawa oczywista bo decydują ułamki sekund, ale w życiu codziennym jaka będzie faktyczna różnica? Nie ważyłem opon ale kiedyś u znajomego ważyliśmy jego felgi 15" i 17" i okazało się, że te 17" były lżejsze więc w przypadku felg nie zawsze jest tak, że większe są cięższe - oczywiście ważenie dotyczyło felg AR. Nie ważyłem opon ale przypuszczam, że miedzy 16" a 18" może by jakieś 3kg różnicy czyli przy założeniu, że felga 18" w stosunku do 16" będzie jakieś 2kg cięższa (aczkolwiek nie musi) to będziemy mieli jakieś 10kg więcej na przedniej osi dla masy nieresorowanej - do odczucia w życiu codziennym?
W życiu codziennym potwierdzają to liczne posty użytkowników forum wskazujące na zwiększenie zużycia paliwa po zwiększeniu rozmiaru felg.
Wiadomo ze istnieja 17 lżejsze od 16 - zwróć tylko uwagę na cenę i popularność.
Co do cięższych opon - nie wiem co jest przyczyna ale jak wezme do ręki zimowke 16 i 17 to bez wagi czuje duza roznice. Moze kord jest cięższy, moze cos innego - nie wiem.
Tak na logike by wynikało :) ale opony na większą felge mają niższy profil, sa nacechowane bardziej sportowo, maja z reguly wyzsze indeksy predkosci - musza wiec byc dodatkowo wzmacniane co zwieksza wytrzymalosc, pozwala na jazde z wyzszymi predkosciami - skutkiem ubocznym jest wieksza masa.
Nawet jeżeli założymy, że mamy 2 zestawy kół o tej samej masie i szerokości opony ale różnej średnicy felgi to 17'' będzie trudniej rozpędzić niż 16''. Dlaczego? Bo tutaj chodzi o moment bezwładności, czyli odległość masy od osi obrotu. W przypadku felgi 17'' jej główna masa jest dalej od osi obrotu niż w przypadku felgi mniejszej, a więc moment bezwładności jest większy i więcej energii trzeba użyć do jej rozpędzenia.
Najlepiej tą zależność widać u łyżwiarzy figurowych podczas obrotów w miejscu - zbliżenie rąk do ciała (bez zmiany masy wirującej) powoduje przyspieszenie obrotów.
Czy moderatorzy biją tu za offtopiki? ;P
Wracając do MiTo z silnikiem twinair 0.9 wrzucam link do filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=k1k-g_SSfWg
Muszę jeszcze dodać, że kupując to, lub inne auto z silnikiem twinair wspieramy (nieco) nasz przemysł, ponieważ te silniki są robione wyłącznie w fabryce FIAT Powertrain w Bielsku-Białej. Do ciekawostek można dorzucić też to, że blok silnika ma 35cm długości. Przy najbliższej okazji postaram się wrzucić zdjęcie spod maski- faktycznie nie za wiele będzie tam widać, bo wszystko okryte jest plastikową maskownicą, ale silnik jest niewielki.
Nie :P