dzięki za schemat.
---------- Post dodany o godzinie 21:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:01 ----------
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytania,jeżeli naprawię Alfę to poinformuję forumowiczów,pozdrawiam.
Printable View
dzięki za schemat.
---------- Post dodany o godzinie 21:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:01 ----------
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytania,jeżeli naprawię Alfę to poinformuję forumowiczów,pozdrawiam.
Witam podobne objawy miał mój dziadek w uno, powymieniali mu filtry, świece i jeszcze parę rzeczy i dalej było to samo, nierówna praca i brak mocy. Przyszedł szef mechaników i odkrył tajemnicę :) okazało się ,że pasek rozrządu przeskoczył o jeden ząbek, poprawili i jak ręką odjął. Może to samo jest u Ciebie. Pozdrawiam
W uno mogło tak być bo tam był silnik bezkolizyjny ale w V6 z tego co wiem ten numer nie przejdzie :)
Ja stawiam na pompe paliwa, chyba się kończy i za małe ciśnienie daje stąd brak mocy ... albo gdzieś jest przebicie na kablach u mnie tak było, nie chciał jechć na wyższych obrotach od 3500/4000 strasznie go muliło, przejrzałem kable i okazało się że na jednym jest przebicie ... teraz już wszystko działa jak należy ;-)
sprawdzałem pasek rozrządu ręką jest naciągnięty bardzo dobrze(tak jak piszesz może i przeskoczył?-nie wiem),
Nie wiem od czego jutro zacząć sprawdzać po kolei?może od filtra paliwa(nie mam nowego ale może go przedmuchać),
-filtr powietrza mam nowy,przepływomierz rozebrać?
-forumowicz napisał żeby zobaczyć silnik krokowy ale nie gaśnie mi silnik i nie wiem czy za niego się brać?
Kiedyś miałem podobny problem w tej samej Alfie ale wtedy wąż od przepływomierza pękł i zasysał powietrze z zewnątrz i silnik nie ciągnął,teraz to samo ale węże mam powymieniane.
tylko i wyłącznie wymiana na nowy
możesz zdjąć plastikową klapkę i przy odpalonym zobaczyć jak sie zachowuje... czy się zacina itp.. czy się zacina możesz sprawdzić ruszając tą klapką co w nim jest nie rozbierając go.
najlepiej zaczynać od rzeczy najprostrzych
---------- Post dodany o godzinie 22:39 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:38 ----------
aha - jedź podłączyć belle pod komputer !!
jeszcze dodam,że filtr paliwa nie wymieniałem odkąd kupiłem Alfę czyli od 4 lat(nie wiem też kiedy poprzedni właściciel wymieniał filtr),mam wrażenie jakby coś było zapchane i nie dostawał odpowiedniej dawki paliwa?auto zapala od razu,silnik nie faluje na wolnych obrotach(ale chodzi jak diesel i kiwa się bo chyba nie pali na wszystkie cylindry albo za mało paliwa dostaje?)
W jednym poście piszesz, ze na wolnych obrotach nie chodzi na wszystkie cylindry
Potem piszesz że chodzi dobrzeCytat:
na wolnych obrotach chodzi normalnie(obroty nie falują natomiast silnik trochę się buja jakby może za mało paliwa podawał i cylindry nie wszystkie paliły?)
A potem znów piszesz że nie pali na wszystkieCytat:
Przy dodawaniu gazu żadnego przerywania nie ma,na wolnych obrotach chodzi mi normalnie
Zdecyduj się wkońcu.Cytat:
chodzi jak diesel i kiwa się bo chyba nie pali na wszystkie cylindry albo za mało paliwa dostaje?
Jezeli nie chodziłby na wszytskie cylindry to by go rzucało, po dodaniu gazu byłyby słyszalne i wyczuwalne szarpanie, przerywanie -
jak przyłozysz rękę do rury wydechowej to poczujesz wyraźne uderzenia z wydechu. Jeżeli są mocne to znaczy ze nie chodzi na wszystkie, jeżeli słabsze i bardzo częste to wypadające zapłony.
sprostuję:
-po odpaleniu auta chodzi nierówno-(przy dodawaniu gazu bardzo słabo przyspiesza-przy małej prędkości jak wrzucam coraz wyższy bieg to nieraz szarpie i w ogóle nie ciągnie,muszę jezdzić na wysokich obrotach),bez dokładania ręki do rury słychać uderzenia z rury.
Wniosek:
Nie chodzi na wszystkie cylindry, zapłony też mogą wypadać.