Panowie piszecie o jakiś kodach po podłączeniu do kompa. Czy metaliczne stuki to także są objawy MA. Mam zamiar go wymienić i żeby sie nie okazało ze po wymianie i wywaleniu paru ładnych stówek nie będzie. Poprawy
Printable View
Panowie piszecie o jakiś kodach po podłączeniu do kompa. Czy metaliczne stuki to także są objawy MA. Mam zamiar go wymienić i żeby sie nie okazało ze po wymianie i wywaleniu paru ładnych stówek nie będzie. Poprawy
Kiedyś wymiana aktywatora poza gwarancją to było nie "parę stówek", tylko 3900 zł. Ale tak, metaliczne stuki to jest ten kierunek. Problem polega na tym, że każdy ma swoją własną definicję metalicznych stuków (ten silnik nigdy aksamitnie nie brzmi). Dlatego poszukujemy obiektywnych wskaźników. ;)
No tak kiedyś tyle kosztowało. Dzis moze trochę mniej dzis będę dzwonić ile kosztuje moduł. A jeśli chodzi o robotę to mam znajomych którzy pracowali w ASO wiec sie na tym znają.
pomocnik do programu Scan XL Pro...
Moja się tłukła jak wiadro gwoździ kiedy kupowałem (niecałe 93tkm) a po wymianie kompletu rozrządu, świec i kilkukrotnym płukaniu silnika chodzi pięknie a ma teraz blisko 100tkm na zegarze. Jeśli elektrozawory źle i głośno pracują od syfu (np. dotarciowego smarowidła albo po zbyt rzadkich wymianach oleju jedynej słusznej marki o wykastrowanym TBN...) to zamiast wywalić 4k na nowy MA najpierw bym go wypłukał i dobrze wysmarował.
Mając 3,8% benzyny w 'oleju' o lepkości zdegradowanej po 1300km od wymiany o ponad 20% do 0W-20 już - cały silnik ma prawo 'dzwonić' głośniej bo jest kiepsko smarowany (benzyna niestety smarnością nie grzeszy) i ciśnienie oleju na skutek znacznego spadku lepkości też może być zbyt niskie na gorąco dla optymalnej pracy MA.
Wlyszkow a mogą to być popychacze ? Jak możesz to podaj mi na PW maila to wyślę ci filmik. Bo albo to moduł albo popychacze.
Wlyszkow, wiem wiem. Mój olej to już w sumie benzyna z olejem. :P Natomiast nie tyle niepokoją mnie dźwięki (jako takie), tylko przyczyna rozcieńczenia oleju. :)
Akurat teraz Julcia głównie stoi i czeka, aż będę mógł się wyrwać od kilku obowiązków i wyląduje na Łopuszańskiej. Ale sytuacja jest rozwojowa. Szczęśliwie ze względu na gwarancję raczej wyrzucanie 4k na nowy moduł mi nie grozi.
Adekt, weź wrzuć na YT i podziel się ze wszystkimi. Chętnie posłucham. :)
Jeśli dobrze kojarzę to pisałeś mi, że wcześniej po zastosowaniu czyścika układu paliwowego spalanie zauważalnie spadło - podejrzewam więc, że także spadło wtedy zalewanie oleju paliwem. Preparat, który zastosowałeś dobrze czyści układ paliwowy, wtryskiwacze ale także świece i całą komorę spalania włącznie z gniazdami zaworowymi - kondycję silnika w tym zakresie ASO pewnie da radę sprawdzić - może nawet kamerkę mają ;-) Ty masz komfort gwarancji więc daj ASO się wykazać ;-) ale inni mogą nie mieć - w tej sytuacji najpierw zastosowałbym czyszczenie olejowe/paliwowe przed kosztownym dłubaniem MA. Diagnostykę MA też wolałbym przeprowadzać wiedząc, że jest czysto od strony olejowej i paliwowej zamiast brać na to poprawkę i rozpatrywać różne scenariusze...
Dodano po 5 minutes:
Zależy jaka jest historia olejowa i przebieg? Mail mam w podpisie ;-)
A jeśli chodzi moduł MA to powiedzmy "zwykły" mechanik jest w stanie go wymienić czy trzeba jakiegoś specjalistycznego sprzętu np. po wymianie podpiąć kompa w celu sprawdzeniu poprawności bądź jakiejś regulacji modułu ?
Bo jak dzwoniłem do serwisu to powiedzieli mi że sam nie dam rady tego zrobić, sam to nie a mechanik który się zna ?
Pozdrawiam
Adrian
Jeszcze zdradź mi czy "parę stówek" czy troszkę więcej ten element kosztuje.