-
Przy dieslu w 156 temperatura na wskaźniku powinna oscylować w okolicy właśnie pierwszej kreski. Bo to jest ok 80 st. a temperatura otwarcia termostatu jest od 82 zaczyna a 88 max otwarty.
U mnie trzymał idealnie 90 st gdy latem przy 30 st upale leciałem autostradą 160 i nic nie drgnęła - idealny pion.
-
2 załącznik(i)
Panowie,
Małe sprostowanie.
Dziś późnym wieczorem wziąłem kabel, kompa, drogi puste- pomyślałem podeptam sobie i zobaczę co pokaże temperatura w FES'ie a co wskaźnik kabinowy. Temperatura niska, więc nic dziwnego że jak to w JTD, które ma bardzo dobry układ chłodzenia, ciężko złapać te 90 stopni więc temperatura oscyluje w granicach 83-85 stopni. Jechałem zniesmaczony myśląc że wskaźnik nadal kłamie, aż do pewnego momentu. Poszedłem mocno po 4k rpm aż komp wskazał 89 i o dziwo wskaźnik też. Wymiana jednak pomogła.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=158628&stc=1
Pomyślałem sobie- dziwne troszkę że najpierw przekłamuje o 15 stopni później tylko o 5 aż tu nagle w FES'ie 89 i na wskaźniku również i rzekome przekłamanie nie występuje. Teraz śmiem śmiało twierdzić że ta druga kreska pomiędzy 50 a 90 to na 10000% 80 stopni. Wszystko się z tym by zgadzało, co również w postach powyżej sugerował mi kolega FXX.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=158629&stc=1
Mam nadzieję że powyższe ilustracje rozwieją wątpliwości wielu osób, tak jak rozwiały moje. Teraz stwierdzę całkowicie inną rzecz. Wskaźnik w 156 nie przekłamuje, a wręcz przeciwnie- jest bardzo dokładny. Widzi odchylenia o 1 stopień nawet. Osiągając drugą kreskę mamy 80 stopni. Podczas spokojnej jazdy przy obecnych zimowych warunkach otoczenia mając lekko ponad drugą kreskę mamy jakieś 82-83 stopnie co nie jest dziwne dla JTD z racji dobrego układu chłodzenia. Przyjmując że 2 krecha to 80 i patrząc na wskaźnik lekko wychylony poza i na temperaturę w FES'ie wszystko gra i jest tak jak powinno być. Teraz już wiem że mam na pewno sprawny czujnik. Uważam również, że tzw. wachlowanie temperaturą teraz w zimie to nic dziwnego bo jak się nam zmieni temperatura z 86 na 82 to i wskaźnik się rusza bo jest po prostu dokładny. Tak jak powyżej pisał kolega Jaboleq, przyjdzie lato to wskaźnik będzie stał na 90 i jestem w stanie w to uwierzyć bo temperatura otoczenia urośnie to i zarazem silnik nie będzie tak się schładzał.
Chciałem podziękować wszystkim za cenne uwagi i porady i mam nadzieję, że komuś się to przyda jak będzie miał podobny problem. Jeszcze raz dzięki za pomoc i porady.
-
Tak, będziesz miał 90, pod warunkiem, że będziesz palował 4tys obrotów. Przy normalnej jeździe będzie właśnie ok. 82 stopni. W sumie wszystko to już dawno opisano na forum, ale twój post ładnie to podsumowuje. I z obrazkami :)
Wysłane z S3
A termostat masz sprawny :)
Wysłane z S3
-
Jedyne sprostowanie to praca w okolicy 80° nie wynika z chłodzenia silnika a z niskiej temperatury spalin (~500° diesel a ~800° benzyna)