-
Wahacze górne ori z ASO, tuleje belki lemforder, tuleja zwrotnicy lemforder, jedna tuleja dolnego wahacza też lemforder (ta którą da się podpasować od BMW), zetki ori z ASO. Jedyny element jaki tam mam z tedguma to jest tuleja w dolnym wahaczu, bo ta którą dostałem z poliuretanu była na tyle podatna na odkształcenia że koło chodziło na boki jak się to wszystko poskręcało oO. W komplecie wymieniłem też wtedy łożyska z tyłu na SNR'y i sprężyny bodajże lesjofors. Od tego czasu koła stoją cały czas prosto, opony się równo ścierają :)
-
Ogólnie r5 fajnie mruczy. Nie zależnie od liczby zaworów. Brać ten w lepszym stanie technicznym. 20v ma dwa wałki więc pasek musi więcej uciagnac. Trzeba mieć na na względzie. Przeguby inne i droższe niż w 10v. Ceny to kpina. Automat aisina nie bardzo lubi podnoszenie mocy. Zdaje się ze juz fabrycznie ma ograniczony moment w porównaniu do manuala.
-
No ale chyba 20V troszkę mniej pali od 10V jak to jest??
-
Nie wiem. W sumie mało mnie obchodzi spalanie:) Duże auto, duży silnik musi łyknąć. Jak komuś zależy na oszczędności niech kupi lupo sdi:)
Jaka może być różnica w spalaniu miedzy 10 a 20v. Litr? Nie odczujesz tego w kieszeni. Jak sie zdecydujesz na klekota to szukaj poprostu zadbanego egzemplarza.
Jest wystawiona w bazarze forumowa 166 20v. I była kiedyś 3,2 v6 z forum z bydgoszczy. Warte uwagi oby dwie.
http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...ane_autko.html
Wygrzebałem:)
http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...ti_2004_r.html
-
Dla mnie 1 l robi różnice jak robię 130 km dziennie
Ktos pisze na allegro cytat:
ostania inwestycja jaka zrobilem pod koniec ubieglego roku byla wymiana tylnego zawieszenia koszt ok 4000 tys.wachacze dol ORGINAL oraz wachacze gorne ORGINAL(wymienione troche wczesniej)+drazki reakcyjne+tuleje zwrotnicy
to 4tys - tyl?? w oryginale szok:eek:
-
Teraz masz jasność sytuacji. 166 jest kosztowna w utrzymaniu. Są zamienniki. Trzeba jednak wiedzieć co gdzie założyć, żeby nie robić za chwile znowu tego samego.
Zobacz na allegro ceny części eksploatacyjnych i będziesz wszystko wiedzieć:) Jeśli nie nie masz w sobie żyłki mechanika to dolicz jeszcze koszty warsztatu.
-
Pisałem wcześniej ze tył strzelam 500 zl odpisali mi razy dwa ok, ale nie 4 tys jak jeszcze poszukam to zaraz znajdę ze kpk przód i tył 10 tys aj
Chodzi mi ceny nie w oryginale tylko np polkę niżej 1000 zl za kpl jestem w stanie dać przecież wszystko nie siada od razu ?? Czy za te kwotę to jest szajs i mam się nastawiać na ceny w granicach 4 tys
-
Co sie da trw. Unikać najtańszych zamienników. Są również firmy regenerujące zawieszenia. Trzeba tak kombinować żeby zrobić dobrze dokladnie i tanio.
Nie ma sensu kupować tylnego wahacza za tysiące złotych jak można wymienić tuleje albo oddać do zakładu i zapłacić 350zl/szt.
Na forum jest mnóstwo informacji. My jako posiadacze 166 bardzo chętnie doradzamy "nowym". Musisz poczytać forum prześledzić ceny, przekalkulowac wszystko i będziesz wiedział czy Ci sie to opłaca :)
-
jak będziesz brał pod uwagę, że wszystko w 166 będziesz musiał wymienić to nigdy nie kupisz.
Szukaj aż znajdziesz odpowiednią, nie leć na podpicowane parchy, jedz do serwisu sprawdź i większość przypadłości Ci wyjdzie...
2.4 to są super silniki i naprawdę cieżko je zarżnąć. Zawieszenie jesteś w stanie sprawdzic w większości stacji diagnostycznych, blachy też czy była bita itp.
Na wyposażenie nie patrz, w 166 łatwo o doposażenie za grosze.
Jak znajdziesz jakaś zapodaj do oceny na forum, zawsze co więcej par oczu tym lepiej, może poszukaj wśród klubowiczów.
-
najtańsza w eksploatacji i najmniej problemowa będzie 2.4 JTD 10V