Myśli miałem proste - bo to jest najlepszy silnik w Alfie Romeo w różnych odmianach pojemności i niech ktoś powie że jest inaczej
Printable View
Myśli miałem proste - bo to jest najlepszy silnik w Alfie Romeo w różnych odmianach pojemności i niech ktoś powie że jest inaczej
przepraszam w sumie powinienem napisać ze auta chce używać w pracy czyli częsta jazda także najlepiej zeby najmniej palił, jeżeli o awaryjnośc chodzi to wiadomo każdy by chciał zeby sie nie psuło ale takiego auta jeszcze raczej nie stworzyli więc w jak najmniejszym stopniu
W takim razie szukaj w 155 silnika 8v na łańcuchu
jestem u mnie w domu od 1997r az do nie dawna byla Alfa 33, a że 155 mi sie podobają od kąd pamiętam a mam tylko 5tys zł nie chce żadnego francuza japońca tylko po prostu Alfę 155
A ja Ci radzę kupić 1,7 , jest na łańcuchu, malo pali, i nie ma z nim specjalnych klopotów
ja takim jeżdżę i jestem bardzo zadowolony.
Jak ja bym szukał 155 to tylko Twin Spark 8v i 2.5 V6 12v. A najrozsądniejszy wydaje się 1.7 TS 8v. Tylko po kupnie pojechał bym sprawdzic naciąg łańcucha. Jak wszystko będzie ok to starczy lac porządny olej i świece zmieniac.
Szukaj silników 8zaworowych. Mi najlepiej jeździło się 1.8 8V z gazem:) Bo 1.7 nie ma wariatora i jest za słaby. Wszystkie silniki palą niemal tak samo, książkowo najmniej w trasie pali 2.0 8V ale auto z tym silnikiem ma inne przełożenia na skrzyni niż 1.8 dlatego też uważam że do jazdy po mieście, i na krótkie dystanse silniczek 1.8 się lepiej nadaje, miałem dużo alf z tymi silnikami i 1.8 sobie chwale najlepiej do ciekania w koło domu:) zrywne, no aż mi się przyjemnie robi jak ją wspominam. Także ja polecam 1.8 a nie 2.0 pomimo lekko słabszych osiągów bo po prostu lepiej sie nadaje do jazdy miejskiej. A co do gazu to nie ma nic przeciwko bo to nie 16V:) inna starsza, mniej zawodna elektronika, oraz troche inna konstrukcja która wg mnie jest nie do zajechania. Mam też Q4 i 2.5V6 ale rozumiem że to nie dla Cebie. pozdrawiam
tylko że teraz ciężko o zadbaną 155. Sam się rozglądam powolutku za 155 i musze powiedzieć że może z dwie widziałem w miare dobrym stanie :/
W niedalekiej przyszłości będę sprzedawał swoją Bellę...:/ . Niestety będę potrzebował czegoś bardziej ekonomicznego