Jeśli masz na myśli air ride to akurat coraz więcej tego jeździ po naszych drogach :)
Printable View
Takie podejście niestety zabije absolutne resztki tuningu jakie mamy. Ale spoko, łatwiej na forum wszystkich ambitniejszych straszyć sądami na każdym kroku.
Pozatym nie masz obowiązku znać się na wszystkich homologacjach, przechodzi przegląd? Dalej już nie Twoja sprawa.
Co do air ride-a, to kwestia zrobienia to z ogarniętymi ludźmi, prawdopodbny scenariusz jest taki, że na pewnej wysokości będzie działał jak seryjny zawias (to można policzyć) a na innych będzie twardo albo miękko zależnie od ustawień. Można też wymodzić coś na pałę zobaczyć jak jest i kombinować dalej bawiąc się pojemnością poduszek aż uzyskasz efekt taki jak odpowiada.
Poduszka powietrzna przecież zastępuje tylko sprężynę w gwincie, więc o ile dobierze się ją tak, że napompowana by podnieść auto do zadanej wysokości działa mniej-więcej jak seryjna sprężyna (twardość) nic w komforcie/prowadzeniu nie powinno się zmienić. Oczywiście spuszczając powietrze będziemy mieli niższe auto, ale amor wypadnie z optymalnego zakresu pracy a poducha będzie działała jak miękka sprężyna, to samo w drugą stronę - jak dowalisz w niej ciśnienia to jasne, że zabetonujesz zawias.
Ale łatwiej powiedzieć, że się nie da i żebyś się nie wychylał przed szereg tylko jeździł seryjnym autem i wrzucał regularne fotki z myjni!
I tu się mylisz, to jest Twoja sprawa. Bo to Ciebie pociągną do odpowiedzialności a dopiero dalej to Ty możesz sądzić się ze stacją która Cię przepuściła. Nic tuningu nie zabije, masz 100 tysięcy gratów które mają homologacje więc możesz tuningować. Niemcy mają w tym temacie mocno restrykcyjne prawo a jednak potrafią tuningować auta zgodnie z prawem. Z takim podejściem to ten kraj dalej będzie tkwił w dziczy.
BTW, zhamowałeś już swój kompresor?
Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania Panowie.
Ja twierdze nadal że performance to jest to czego tej brerze brakuje :D air ride - temat dyskusyjny znam 2 wozy znajomych na tym :D i niby dedyk do paska i audi a jest taki beton ze sie deska ledwo w miejscu trzyma. Może gdzieś problem lezy w doborze tego co zalozyli ale widzac co się dzieje z ich wozami - mówie nie to już bardziej komfortowy jest MTS. A co do grzebania - kasztelan umowmy się 80% forumowych aut nie przeszło by przegladu w niemczech co dopiero auta po tuningu ;) więc może nie porównujmy kraju z nienaganna manierą serwisową do kraju garaży wujka mietka ;) gdzie za 100zl robia rozrząd na flamaster. :)
Podsumowując tą burzliwą dyskusję.
1. po paru dniach szukania znalazłem zestawy które maja homologację tylko cena x2 bo albo z Niemiec lub Szwajcarii ( nie przeszkadza mi to)
2. Ktoś pytał o wysokość ; Jadąc po źle zrobionej drodze słyszę płytę pod silnikiem która wyje z bólu, a o krawężnikach to tylko "Szwajcarskie"
3. Również szukając informacji dowiedziałem się, że tylko 5 alf w Europie ma Air Ride na homologacji (naturalnie chciałbym dołączyć)
4. Poducha jak poducha wiadomo, że do jazdy optimum i komfortowo, krawężniki i drogi "bólu" wysoko i parkowanie nisko :D
5. A montowanie to w planach jest w Niemczech w odpowiednim zakładzie
6. I podsumowanie: Jeżeli się chce to się da to zrobić tylko zależy wszystko od budżetu
Pozdrawiam :D czekam na rozwinięcie tematu
Maupa - chwali sie takie podejście. Dobrze, że nie idziesz drogą garażowej farsy ale IMHO dopłacanie za samą homologację jest trochę bez sensu u nas.
Idąc tym tropem wszystkie forumowe auta z niefabrycznym Brembo na przodzie nie mają homologacji. Żadne turba etc też nie (bo moc wyższa niż producent przewidział). W 156 18" nie są homologowanym kołem. Jazda w kuble z homologacją FIA - out. Pasy z homologacja FIA nigdy nie mają homo drogowej. 90% wydechów, out (zostają tylko Supersprinty etc.). Dystanse do kół, są w niektórych krajach zakazane.
Kontynując homologacyjną farsę w USA koncenry wpadły na genialny pomysł - zakazać serwisować auta w garażu/nieautoryzowanych serwisach bo są nie homologowane/nie przestrzegają procedur producentów a przecież awaria układu hamulcowego po niepoprawnej wymianie klocków to zagrożenie życia!
Do wszystkiego trzeba podchodzić z rozsądkiem, jeśli chcemy jeździć autami modyfikowanymi.
Turbo mozesz bez problemu wbić w dowód. Zglaszasz taki fakt, analiza spalin czy auto spełnia normy i masz w dowodzie wpis z nowa mocą silnika. Swapa tez bez problemu mozesz wbić w dowód. Hamulce juz raczej nie bo są adaptery ale jak chcesz to tez da się zrobic na to homologacje.
Skończmy ten temat bo nie ma sensu, mozemy sie tak jeszcze dlugo spierać, dobrze ze kolega chce to zrobic porządnie.
Nie odpowiedziałeś na pytanie co z Twoim kompresorem;)
Odnosnie tych alf w Europie, to skad masz takie informacje?od firmy ktora zamontowala 5 zestawów w alfach? czy z wydzialu komunikacji? Wiesz to jest tak jakbys powiedzial ze tylko 3 brery w europie maja ok 400 koni...a tu na zlocie dowiadujesz sie ze Pan przyjechal jeszcze mocniejszym no i ...Ja nie krytykuje tylko wydaje mi sie ze podawanie takich informacji ...wymaga podania zródła