Kurcze , na 90% PTM pisał mi na fakturze "przewody hamulcowe" tyle że "nie do użytku drogowego" . Jakby było tam hydrauliczne zauważyłbym na pewno.
Printable View
Kurcze , na 90% PTM pisał mi na fakturze "przewody hamulcowe" tyle że "nie do użytku drogowego" . Jakby było tam hydrauliczne zauważyłbym na pewno.
a to ewentualnie druga opcja... wiesz, tu chodzi o to, że pomimo tego, że wiedzą, że to działa, nie mają atestu na wykonanie przewodów więc na drogę się nie nadają, bo homologacji brak :) nie twierdzę, że są złej jakości czy coś, no ale... w razie dzwona można zapomnieć o odszkodowaniu.
http://www.trwmoto.com/Global/downlo...Nachtrag02.pdf
Homologacja do przewodów TRW. Jest napisane że to przewody hamulcowe i spełniają wymagane normy.
Jeśli klient przyjedzie i zatai do czego mają być te przewody lub skłamie to jego problem. Jak już je założy do auta jako hamulcowe i np. któryś pęknie to do kogo można mieć pretensje? ;)
Przychodzi taki Mirek i Janusz i chce tanio mieć przewody, daje na wzór. Facet ze sklepu pyta do czego one. Klient mówi, że to do siłownika w szambiarce Jelcza 315. Facet dorabia, daje paragon, kase w kieszeń i koniec. Mirek z Januszem idą do swojego świeżo sprowadzonego po katastrofie Audi A6 2.4 TDI, montują je i jadą na testy. Przy hamowaniu z pełnych 160/h jeden przewód pęka. Mirek i Janusz nie są w stanie zahamować (ręczny oczywiście nie działa), biegami też nie idzie... Walą w barierę. I zaczyna się.... Posądzony jest facet ze sklepu, że źle dorobił przewody. Ale czy przewody miały być hamulcowe? Nie.
z odszkodowaniem - fakt, racji nie miałem.
a co do posądzenia pana co dorabiał - dorobione są przewody hydrauliczne o długości X z końcówkami Y. nie jest winny :) i tylko o to chodzi
Naszczęscie w enzet można kupić przewody hamulcowe o własnym wymiarze.
no dobrze homologacja - homologacją. Enzet niestety musiał by dostać mój przewód aby wykonać mi w oplocie co niestety odpada bo samochód jeździ cały czas ale interesują mnie te przewody Hel - http://allegro.pl/show_item.php?item=5692970360 ma ktoś u siebie założone? Jakieś opinie?
Po prostu przewody w stalowym oplocie ;) Opinii za wiele nie będziesz miał, prędzej na forach motocyklowych. Sprzedałem przewodów HELa kilkadziesiąt - wszyscy zadowoleni. Szybka reakcja na naciśnięcie hamulca i lepsze czucie. Od razu Ci napiszę, że trzeba mieć sprawne jarzmo i zacisk by to grało - zapieczone prowadnice czy stojący tłoczek nie pomogą w skutecznym hamowaniu.