Przekaźnik pięciu nóżkowy. Np
http://allegro.pl/przekaznik-samocho...442614972.html
Musi mieć zasilanei cewki (dwa styki) i trzy we/wy.
Kupisz pewnie nawet na stacji, markecie itd. A podłączasz jak w moim schemacie do centralnego.
Printable View
Przekaźnik pięciu nóżkowy. Np
http://allegro.pl/przekaznik-samocho...442614972.html
Musi mieć zasilanei cewki (dwa styki) i trzy we/wy.
Kupisz pewnie nawet na stacji, markecie itd. A podłączasz jak w moim schemacie do centralnego.
OOwielkei dzieki marek. Zaraz spisze sobie dane z aukcji i podskocze do sklepu elektonicznego. Mysle ze takie cos beda mieli.
Nie wiem kiedy zagladałeś ostatnio do Twojego tematu o centralnym , ale fotki poznikały:((
Jak dorwe ten przekaznik to zrobie fotke rozpiski pinów i moze mi napiszecie ktore kable do ktorych nóżek przylutowac:beer: Zreszta Danus chyba pisał o tych nóżkach.
Tak, kupisz to w elektrycznym. Kup sobie od razu gniazdko z wsuwkami i dodatkowe wsuwki męskie. Skumasz jak zobaczysz.
Rozpiskę dał danus :)
Masa jak będziesz już kupował przekaźnik to kup odrazu wsuwki.
Marek mnie uprzedził:D
No nic PAnowie. Mam przekaznik. Wsuwek zapomnialem kupic. W sensie wylogowalem sie zanim przeczytalem post o wsuwkach.
Tak to wyglada. http://www.forum.alfaholicy.org/atta..._-imag1466.jpg
Te wsuwki to kojarze jak to wyglada. Jak mi to zatrybi to dokupie je i zrobie to porzadnie.
czyli jade to polaczyc wg rozpiski danusa
czyli pin 4 = MASA. Rozumiem że dwie nóżki z przekaznika musze podlaczyc pod mase.
To teraz rozpiska wg danusa bo ja z phona piszę i nawet nie chce mi się wracać na poprzednie strony :P
Ale też naucz się to czytać bo mały przekaźnik potrafi zdziałać wiele jak tylko zrozumiesz jak działa :)
Schemat pokazuje Ci prostokącik oznaczający cewkę. Ona ma podłączenie zasilania + i - na pinach 85 i 86. Biegunowosć jest obojętna bo to cewka. Te same liczby będą przy pinach z drugiej strony żebyś wiedział która noga jest która na schemacie.
Po drugiej stronie masz styk. To taki most zwodzony który jest otwierany i zamykany przez cewkę. Narysowany jest zawsze układ bez prądu czyli jasno wynika że przez ten Twój most nic teraz nie przejedzie :) dopiero jak podasz prąd na cewkę to ten mostek zmienia położenie na przeciwne i prąd "przejedzie na drugą stronę mostu" :sarcastic: kąsasz fabułę? :)
ten co kupiłeś jest normalnie otwary (NO) czyli bez prądu jest otwarty, nie ma przejazdu przez most :) a są też NC (normalnie zamknięte - normal close) oraz takie które mają most zawsze położony na któryś styk. Czyli dają albo na lewą albo na prawą nogę.
No i cała filozofia. Jak to zrozumiesz to jesteś już w połowie elektrykiem fachowcem :lol:
W ten sposób możesz sterując plusem (podając go na cewkę bo masę masz na stałe) a zwierać masę (masa idzie przez mostek.
Albo na odwrót. Albo jeszcze możesz załączać coś czymś. Nie "mieszając prądu". Np kiedyś w maluchu światła załączało się pstrycznikiem przez który szedł prąd na żarówki. Tak isę już nie robi. Teraz są wszędzie przekaźniki (takie albo micro). Ty włączasz pstrycznik który załącza cewkę przekaźnika a on włącza światła. Możesz w ten sposób np sterować podnoszeniem i opuszczaniem rolety tylnej :D
No! I teraz pokąsałem fabułe:sarcastic: Może i zabawne ale wytłumaczyłes mi to tak , że zakumałem:D WIELKIE WIELKIE DZIEKI!!!! Ide lutować! Bym Wam tu thanksy za posty powciskał ale nie widze gdzie to jest!
Elektryka jest prosta. Wszystko składa się z tych mostków/zwrotnic i prąd ma dwa bieguny. Wszystko składa się z przekaźników. Mniejszych, większych, nie ma znaczenia. Wszystko polega na przekierowaniu prądu, na takim manipulowaniu tymi zwrotnicami żeby zrobić sobie fajną makietę na której Ty sterujesz jak pociąg jedzie :sarcastic:
Mi si ezawsze elektryka w samochodzie kojarzyła z jakąś czarną magią. Że jak coś dotkne to zaraz wybuchnie. A wychodzi na to , że samochód to tylko blaszana puszka naszpikowana kabelkami, przekaznikamio żarówkami ktore czerpia prad z akumulatora i tyle.
Wielkie dzieki dla Ciebie Marek jak i dla Danusa za MEGA pomoc.
Dasz radę. Jak sobie coś innego wymóżdżysz w samochodzie do przeróbki to pisz. Wszystko w prosty sposób ogarniesz. Ja mam zawsze z garść przekaźników i wszystko tym załatwiam :sarcastic: