Czyli silniczek masz gdzieś przykręcony do karoserii albo silnika i podpięty.
Printable View
Czyli silniczek masz gdzieś przykręcony do karoserii albo silnika i podpięty.
Jeśli nie modyfikował ci oprogramowania ECU, to po odpięciu silniczka dostaniesz błędy. Usuwając klapy, a nie usuwając programowo nie tylko samych klap ale i wybranych kodów DTC dalej masz potencjalne problemy i możliwość komunikacji błędów. Silniczek nastawnika dalej działa i w momencie zacięcia się lub jakiejkolwiek awarii elektrycznej powstaje problem. Więc nie nazwał bym tego kosmetyką. Chyba, że ktoś usunie tylko same mapy ustawień klap. Nastawnik nie będzie się ruszał ale kody DTC dalej są aktywne.
Panowie podłącze się pod temat. Jestem zielony w sprawie klapek kolektora, lecz mam parę pytań.
Zauważyłem dość dużą liczbę tematów, postów właśnie w zawiązku z ich usunięciem.
Trochę o tym poczytałem, rozumiem, że auto po usunięciu klapek uzyska więcej mocy, lepiej pali itp. ale czy jest to wynikiem zanieczyszczonego egr?
Jak wpływa to na całokształt jazdy, silnika, spalania. Jakie są minusy ich usunięcia.
I czy w mojej 147 1.9 JTD 2004 przed fl. takowe występują. Nie chce ryzykować bądź też pogorszyć kondycji Belli.