-
Moja dzisiaj też miała ciężko. O 5 nad ranem bylo -13. Świece grzałem 3 razy. Rozrusznik kręcił ok 3 sekund. Zapaliła z takim "twardym" dźwiękiem. Obroty na początku utrzymywały się w okolicach 1100. Po 3-4 sekundach zeszły poniżej 1000. Dałem jej pochodzić jakieś 15 minut i dopiero ruszyłem. Po 10km jeszcze nie była na maxa rozgrzana..
-
Moja w mrozy pali lepiej [emoji15] a tak to losowo raz z 1 obrotu,innym razem po kilku sekundach z telepnieciem lekkim[emoji15]( odpalam na rozłączonym sprzęgle)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
15 minut na postoju ???
a po co ?
-
Wziąłem się za odmrożenie przedniej szyby bo lód był na niej. Musiałem być na 6 rano tam gdzie musiałem więc nie spieszyło mi się. Alfa w tym czasie sobie pracowała sobie na wolnych obrotach. Nie żebym za każdym razem tak robił...
-
Na szybę to skrobaczka,lub spray [emoji4]
15min na postoju to gorszy pomysł niż spokojna jazda.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
A ja dziś rano wsiadłem do auta nie myśląc o mrozie. Włożyłem kluczyk, gdy ucichła pompa wcisnąłem start i na odpalanie nie zwróciłbym uwagi gdyby nie to, że po odpaleniu przez pierwsze 1-2 sekunkudy silnik dość twardo pracował. Myślę sobie WTF, ale spojrzałem na termometr : -9'C ... no i wszystko jasne. No i może dość ospale zakręcił rozrusznik, ale bez niespodzianek - aku 90Ah daje rade :D
PS
W nocy było -13'C, wiec wszystko dość dobrze było zmrożone.
-
za chwile sprawdze w swojej po kilku dniach postoju nq mrozie :p
-
ja bym sprawdził przy ilu nie zapali :D Ale to chyba raczej już byłby problem zamarzającego paliwa niż auta. Poza tym Bocian, Twoja jednostka napędowa teraz to praktycznie nówka sztuka, więc jak tylko masz aku sprawne i paliwo dobre, to i przy -25'C odpalisz :D
-
U mnie tez czasami ciezko pali przy mrozach. Mam sprawdzone i sprawne wtryski (na maszynie), sprawne siwece zarowe (beru), zregenerowany rozrusznik, sprawdzona kompresja na cylindrach, akumulator mocny i sprawny.
Nie wiadomo czego sie czepic, wszystko wyglada na sprawne a i tak czasami przy mrozach zapali jak traktor i poszarpie ze 4 sekundy zanim silnik wyrowna prace. Wiekszosc ludzi machnelaby reka ale mnie to ch..j chce trafic bo lubie jak wszystko dziala idealnie.
PS: W zony samochodzie 1.9 JTD 16V silnik zapala gladko i rowno pracuje.
-
zagadala bez proszenia :cool: