Na pewno trochę lepiej, ciut poprawia się sprint i prowadzenie w zakręcie. I profilaktycznie ograniczysz ryzyko wysypania się dyfra (częsta przypadłość choć Q2 też już zajechali ;) ).............. tylko znajdź 3.2 godne zakupu.
Printable View
I tak będzie wychodzić przodem, płużyć itp. - spora masa nad i przed przednią osią, ale Q2 zawsze coś tam daje.
no wlasnie.....bedzie wychodzic przodem.
Szkoda ze tego nie przewidzieli konstruktorzy i nie wiem....nie osadzili motoru zaraz za przednia osia i dali q2 fabrycznie
W sumie to jak nie bede bral jej na tor tylko sobie jezdzil po miescie normalnie (no dobra, raz na jakis czas sprint spod swiatel zrobie) to w sumie plużeniem nie musze sie przejmowac prawda? To tym bardziej dokladanie q2 do 3.2 mijaloby sie z celem (bo to koszt ok 2500 ziko pewnie).
Chociaz pewnie q2 na mokrej nawierzchni w sprincie na wprost cos by tam dal nie
Nie demonizujecie tego ciężaru i pluzenia. Jak sie daje w pedał w środku zakrętu to przy 200 i więcej koniach bedzie wyciągać.
Mało tego - auto z tylnym napędem tez może sie tak zachować. Jeździć to trzeba umic a nie tylko pedał w podłogę.
Tym co narzekają na prowadzenie v6 w zakręcie proponuje popracować nad technika jazdy
Albo spróbować to samo w volvo :):):) no np v40
Ps - w v6 akurat łatwo o nadsterowność z ujęcia. Przy okazji lepiej skręca - wiec technika to klucz.
Nie no, na pewno warto - zamiast szycia nowej tapicerki na przykład. I jak najbardziej pojeździsz i to przyjemnie, chodzi tylko o to , że od sportowej marki ma się większe wymagania . Silnik był pierwszy i pierwotnie historycznie umieszczany wzdłużnie i do napędu tylnej osi, a później modyfikacje i wciśnięcie go w przednionapędowe 147/156/GT i takie efekty - kompromis zawsze coś kosztuje. A, i dzięki temu jest tak "świetny" wrrr (!!!) dostęp do filtra oleju :)
Tak ja koledzy Ci mówią, tapicerka to ostatnia rzecz na jaką powinieneś patrzeć szukając 3.2 GT (czy innej 3,2 czy w ogóle Vki) . Bo tapicerkę to można wymienić łatwo, czy pomalować auto itp. Ale z budą/rdzą (ewentualną po ewentualnych dzwonach) , a przede wszystkim silnikiem - sercem to różnie może być. Jak ktoś ma to auto zadbane ,to jeśli bardzo nie musi , to raczej nie sprzedaje - po co ? ceny śmieszne w stosunku do ilości frajdy z tego silnika. Nawet wliczając tendencjędo płużenia i wyjeżdżania przodu.
Marcin - tak jest jak mówisz z techniką, S. Zasada podobnie mądrze mówił że dobry kierowca wszystkim pojedzie. Ale jednak w porównaniu dwóch identycznych bud - 156sw akurat, nie GT to ta z 1.6TS znacznie przyjemniej skręcała niż 2,5V6, nic nie poradzę , taka fizyka. I jeszcze kwestia masy - nie wiem jak realna masa GT, ale 156SW realnie waży 1460kg - bez kierowcy(!) z pół bakiem paliwa. I duuuuża część tego jest z przodu jednak.
Rozmawiałem też z użytkownikami (tfu tfu) BMW E30 to chyba i raczej twierdzili podobnie - tnz nie o GT, ale te ich BMW także mają cięższe mocniejsze i lżejsze słabsze silniki i do zakrętów wybierają raczej te słabsze.
Ja założyłem zamiennik Q2- mechanizm Quaife ATB- do mojego poprzedniego auta czyli Lancii Lybry 2.4 JTD (skrzynia 5b). Nikt nie umiał mi powiedzieć, czy się da, długo grzebałem w numerach seryjnych i rysunkach i stwierdziłem, że będzie pasować. Sam montaż plug&play. Główny problem to konieczność wyciągnięcia skrzyni, więc dobrze to sobie zgrać z wymianą dwumasy i sprzęgła żeby nie robić tego dwa razy. Potem tylko pozostaje odkręcenie koła zębatego ze starego mechanizmu i przykręcenie na nowy i wprasowanie nowych łożysk. Tak więc jeśli ma pasować to zamontuje kolega prosto. Nie wiem dlaczego tutaj niektórzy straszyli koniecznością grzebania w zawieszeniu jak jedyne części które się zmieniają są w środku obudowy skrzyni biegów.
Co do wrażeń- bardzo pozytywne odczucia. O wiele lepsze ruszanie, tak na mokro jak i na sucho- kontrola trakcji nie musiała reagować. Na kierownicy nie było też dzięki temu czuć buksowania kół. Bardzo duża zmiana w zakrętach- po dodaniu gazu auto zacieśniało zakręt zamiast wynosić na zewnątrz. I to wszystko w Lancii z zawieszeniem jak ponton. Jeśli są środki- moim zdaniem zdecydowanie warto dołożyć. A czy jest to modyfikacja do zrobienia jako pierwsza w kolejności- tutaj każdy musi zdecydować sam.
Pozdrawiam.
nobody want sell for me q2 diff)?